Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıÇocuklarda diş gıcırdatma tedavisi nasıl yapılır?

Çocuklarda diş gıcırdatma tedavisi nasıl yapılır?

-

Çocuğunuz uyurken huzurlu ve rahat uyusun isterseniz ancak bazı durumlarda bu biraz gürültülü olabilir. Bruksizm diye adlandırılan diş gıcırdatma çocuklarda da yetişkinlerde olduğu gibi görülebilen bir durumdur. Hatta çocuklarda daha sık diş gıcırdatma sorununa rastlanır. Diş gıcırdatma dişlerin diziliminden, oluşumuna kadar pek çok şeyi etkiler. Çocuklarda diş gıcırdatma tedavisi yetişkinlerden farklıdır. Çünkü çocuk ağzı sürekli gelişmektedir. 

Bruksizm nedir?

Çocukların uyurken dişlerini birbirine sürterek, sıkarak yaptığı harekete burksizm yani diş gıcırdatma denir. Diş gıcırdatma çocuklarda sık rastlanan bir sorundur. Bruksizm genellikle derin uyku evrelerinde veya çocuklar stres altındayken meydana gelir. Dişlerin değişmeye başlaması ile girilen dönemde bu durum aslında fizyolojiktir ve çoğu zaman normal kabul edilmektedir. Kimi zaman da bu diş gıcırdatma eylemi her zamankinden daha şiddetli olabilir.  Yapılan bazı çalışmalarda bağırsak parazitlerinin de diş gıcırdatmaya etkisi olduğunu göstermiştir. Ancak genellikle ilk olarak dişlerin değişmesi, stres durumu gibi konular öncelikli olarak düşünülür.

Diş gıcırdatma zararlı mıdır?

Genellikle ertesi gün diş sıkmaya bağlı olarak baş ağrısı, boyun ve çene ağrısı olabilir. Bazen gece diş gıcırdatma ve kenetleme diş minesini yıpratabilir, sıcak – soğuk hassasiyetini artırabilir. Nadiren temporomandibular eklem rahatsızlığı (TMJ) gibi ciddi yüz ağrısına ve çene problemlerine neden olabilir. Ancak, diş gıcırdatma ve kenetleme çok uzun süre olmadığı sürece TMJ problemlerine neden olmaz.

Bruksizm (diş gıcırdatma) nedenleri nelerdir?

Bruksizmin neden olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte bazı bilinen sebepleri şöyledir. Bazı durumlarda, çocukların üst ve alt dişleri düzgün hizalanmadığı için diş gıcırdatabilmektedir. Diğerleri, bir kulak ağrısı veya diş çıkarma gibi ağrıya bir tepki olarak yaparlar. Çocuklar ağrılarını hafifletmek için de dişlerini sıkarlar. Tıpkı ağrıyan bir yeri ovmak gibi. Bunların haricinde stres, öfke başka bir nedendir. Örneğin, bir çocuk okulda bir sınav veya rutinde bir değişiklik yaşadıysa da dişlerini gıcırdatabilir. Ebeveynleri ve kardeşleri ile tartışmak bile dişleri gıcırdatmak için bir neden olabilir. Hiperaktif çocuklarda da görülebilen diş gıcırdatma bazen serebral palsi gibi hastalıklarda kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak da görülebilmektedir.

Bruksizm belirtileri nelerdir

  • Çiğnerken dişlerini incittiği için yemek yemekte güçlük çekiyorsa,
  • Çocuğunuzun herhangi bir yaralanma olmamasına rağmen, dişleri kırıyorsa,
  • Çocuğunuz uyurken diş gıcırdatma sesleri çıkarıyorsa, uyandığında hafif çene ağrısı varsa bu sorunun göstergesidir.

Çocuklarda diş gıcırdatma tedavisi

Diş gıcırdatma sorunu olan çocuklarda yapılması gereken ilk davranış, gece çocuğu izlemek ve diş gıcırdatma sırasında hafif dürterek derin uykudan normal uykuya geçmesini sağlamaktır. Bu son derece etkili bir yöntemdir. Bunu, diş gıcırdatma sıklığı azalana ya da tamamen bitene kadar her gece sabırla uygulamak gerekmektedir. Zamanla diş gıcırdatmanın azaldığı görülecektir. Çocuklar sürekli gelişim içinde olduğundan, yetişkinlerde uygulanan gece plaklarını çocuklarda uygulamak doğru değildir. Her gece böyle sabit bir gece plağı takmaları çene gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir.

Ayrıca gece yatarken takılan koruyucu plakları küçük çocukların kullanımı zordur. Çocuklar sürekli bir gelişim içerisinde olduklarından bu plakları kullansalar bile plakların sıklıkla değişmesi gerekecektir. Çocuklarda diş gıcırdatma tedavisi için uygulanabilecek yöntemler;

  • Dişini gıcırdattığında dürterek çocuğun uykusunu hafifletmek ya da uyandırıp uyumasını sağlamak,
  • Yatmadan önce mümkün olduğunca sakin ve huzurlu olmasına yardımcı olmak,
  • Eğer bunlar ile sonuç alınamıyor ise bir çocuk psikiyatristine başvurmak, stres kaynaklarına eğilmek gerekebilir.

Çocuklarda şiddetli diş gıcırdatma alışkanlığı süt dişlerinin değişme zamanını geciktirdiğinden, değişme zamanı geldiği halde düşmeyen süt dişlerinin çekilmesi gerekebilir.

Çocuğunuz dişlerini gıcırdatıyorsa öncelikle bir çocuk diş hekimine gidebilirsiniz. Diş hekimi muayenede su ve hava püskürtülerek dişlerde hasar olup olmadığını kontrol edecektir. Bu muayenede çocuğunuza stresi olup olmadığını anlamak için bazı sorular sorulabilir. Eğer ciddi bir problem varsa çocuk psikoloğuna veya psikiyatristine başvurmanız tavsiye edilebilir.

Kaynak: AAP