Çiğ hamurdaki tehlikeye dikkat!

Evlerde kurabiye, kek ve ekmek hazırlarken çocukların en sevdiği şeylerden biri bu hamurların kenarından koparıp tadına bakmaktır. Ancak pişmemiş hamur sizi ve çocuğunuzu hasta edebilir. Çocuklar evde pişirilmeden yapılan oyun hamurları ile oynuyorlarsa ve ağızlarına götürüyorlarsa sorun olabilir. Bu nedenle çiğ hamur ile uğraşırken çocuğunuzun tadına bakmamasına önem göstermeniz önemlidir.

Çiğ hamur hastalık sebebi olan bakteriler bulundurur

Günümüzde un üretimi son derece düzgün ve titizlikle yapılıyor. Un üretilirken buğday farklı yöntemlerle temizlenerek un hâline gelinceye dek pek çok işlemden geçiyor. Ancak neticede un bir tarım ürünüdür ve içerisinde E. Coli gibi mikroplar barındırabilir. Un ile yapılan yemekler pişirildiğinde bakteriler öldüğünden tehlike ortadan kalkar. Ancak henüz pişmemiş hamurda bakteri bulunabilir. Özellikle açık alınan ürünlerde tehlike fazladır. Bakteri unda olabileceği gibi kek, börek yapımında içine kırılan çiğ yumurta, yoğururken ellerin hamura değmesi gibi şartlar da bakteri bulaşmasına yol açabilir.  Bu yüzden, hiçbir zaman unla yapılan çiğ hamur tadına bakılmamalıdır. Hamura ilave edilen çiğ ya da az pişmiş yumurta Salmonella adında bir mikrop içerebilir.

Çiğ hamur ile uğraşırken dikkat edilmesi gerekenler

  • Çiğ hamur yaparken tadına baktırmayın.
  • Çocuklar için oyun hamuru yaparken pişirilerek yapılan tarifleri tercih edin,
  • Aynı oyun hamuru ile çocuğun günlerce oynamasına izin vermeyin. Yenisini yapın.
  • Kâseleri ve diğer yüzeyleri hamur ve unla işiniz bittiğinde ılık sabunlu (bulaşık deterjanlı) suyla yıkayın.
  • Un ve çiğ yumurta ile temas ettikten sonra ellerinizi akan su altında sabunla yıkayın.
  • Gıda zehirlenmesi belirtileri hafif veya şiddetli olabilir. Yuttuğunuz miktara bağlı olarak değişebilir. E.coli enfeksiyonlarının belirtileri insanlar arasında değişkenlik gösterir. Genellikle şiddetli mide krampları, ishal ve kusma görülür. Mikrobu yuttuktan 3-4 gün sonra hastalık başlayabilir. Bu belirtiler varsa hekime başvurun.
  • Yumurta ve diğer hayvansal ürünlerden bulaşabilecek salmonella enfeksiyonlarının belirtileri ise 6 ila 48 saat sonra görülür. İshal, ateş ve karın krampları görülebilir.

Salmonella ile ilgili detaylı bilgiyi Salmonella belirtileri ve korunma yolları başlıklı yazımızdan okuyabilirsiniz.

 

İçerik Yrd. Doç. Dr. E. Mahir Gülcan tarafından kontrol edilmiştir.

Avatar
Ailelerin ve uzmanların tercih ettiği yayın. Anne bebek çocuk sağlığı, gelişimi ve beslenmesi.