Buzlu çay ile serinlemeye ne dersiniz?

Buzlu çay, yaz aylarında susuzluğunuzu giderecek güzel bir alternatif. Gazlı içecekler yerine evde hazırlayacağınız soğuk çay ile serinleyebilirsiniz. Çayınızı limonlu mu yoksa şeftalili mi alırsınız buna karar vermeniz yeterli.

Limonlu buzlu çay

Malzemeler:

4 su bardağı su

1 su bardağı demlenmiş çay (sadece dem)

1/2 limon suyu

2 çorba kaşığı bal veya 1/2 su bardağı esmer toz şeker (şekersiz yapmanızı öneririz)

10 yaprak taze nane (1 avuç)

1 dilimlenmiş limon

Hazırlanışı

Çayı demleyin veya artan çayınız varsa atmayın. Su, bal veya şekeri karıştırın. İçine çay ve limon suyu ile naneyi ekleyin. Doğranmış limonları ilave ettikten sonra dolapta soğumaya bırakın. Bol buz ile servis edebilirsiniz.

Şeftalili buzlu çay yapmak isterseniz. İlave olarak 1 olgun şeftaliyi soyup, doğrayın. Temiz bir tülbentten geçirerek suyunu çıkarın. Katı meyve sıkacağı da kullanabilirsiniz. Limon suyu ile birlikte şeftali suyunu da çayınıza ilave edin. İçine birkaç dilim şeftali koyarak da süsleyebilirsiniz. Sıcak yaz günlerinde serinlemek için evde yapacağınız şekersiz buzlu çay gibi yok.

Afiyet olsun

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Miktar olarak abartılmadığı sürece güzel bir içecek. Çay, demir emilimini olumsuz etkilediğinden fazla ve düzenli içildiğinde halk arasında kansızlık denilen anemiye sebep olabilmektedir. Bu nedenle çocuklar için önermeyiz.  Özellikle anemik bir durumunuz varsa çay değil su ile serinlemek daha iyi olacaktır. Eğer sağlık olarak bir sorun yoksa miktar olarak abartılmamak kaydıyla içilen  1- 2 bardan ev yapımı buzlu çay güzel bir içecek. İçindeki limon ve limon suyundan alınacak C vitaminini de unutmamak gerekir.

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.