Bebeklerde burun temizliği veya dönemsel bir hastalık nedeniyle tıkanmış burnunu açmak için uygulanan bazı yöntemler bulunur. Bebekler burun tıkanıklığı yaşadığında kendi burunlarını ancak hapşırarak temizleyebilirler. Normalde, bebeğin gün içinde birkaç defa hapşırması onun burnunu açmaya yardımcı olur. Yeterli sıvı alan bebeklerde herhangi bir hastalığı da yoksa burun sıvısı yeterince akışkandır ve hapşırma ya da banyo sırasında burunu kendiliğinden temizlenir. Ancak bu her zaman mümkün olmayabilir. Burun tıkanıklığı bebeklerde uykusuzluk, huzursuzluk, iştahsızlık gibi sorunlara neden olabilir. Nefes almakta zorlanan bebek meme emmekte zorluk çeker, uyumakta sıkıntı yaşar.
Bebeklerde burun temizliği için yapılabilecekler nelerdir?
Normal, sağlıklı bebekte burun temizliği için aşağıdaki ilave yöntemler uygulanabilir.
Oda ısısı ve nemi ayarlamak
Öncelikle bebeğin odasının doğru ısıda ve nemde olması önemlidir. Fazla kuru hava da burnu kurutarak tıkanıklığa sebep olabilir. Bebeğin yaşayabileceği çeşitli solunum alerjileri de burnu tıkayabileceği gibi günlük üretilen burun sıvısının dışarı atılamaması da tıkanıklığa sebep olabilir. Bu gibi durumlarda eğer burun temizse odanın havası nemlendirilebilir. Kaloriferin üzerine su koyarak ya da daha etkili olarak soğuk buhar çalıştırarak oda nemlendirilebilir.
Banyo yaptırmak
Bebeğiniz günlük banyosu sırasında burnuna kaçan su ile yumuşayan mukus dışarı çıkabilir.
Serum fizyolojik solüsyon kullanımı
Burun temizlemek için genel olarak ilk tavsiye serum fizyolojik içeren solüsyonların bebeğin burnuna damlatılarak temizliğin sağlanması yönündedir. Islanan sümük dışarı akar ya da bu işlem bebeği hapşırtır ve yine kir dışarı atılır.
Burun aspiratörü ile temizlik yapmak
Burun aspiratörleri bebeğin burnundaki sıvı haldeki mukusu çekmeyi sağlar. Eğer kuru bir kitle varsa serum fizyolojik damlatılarak yumuşatılabilir ya da banyo sonrası su ile yumuşamış mukus, aspiratörle çekilir. Aspiratörü buruna fazla sokmanıza gerek yoktur bu bebeğin canını yakabilir. Aspiratörler genellikle iki şekildedir. Pompa şeklinde olan aspiratörler ve nefesle çalışan burun aspiratörleri bulunur.
Nefesle çalışan aspiratör ile burun temizliği
Nefesle çalışan aspiratörün bir ucu bebeğin burnuna yerleştirilir, diğer ucu temizlik yapan kişinin ağzındadır. Hafifçe bebeğin burun salgıları nefesle çekilir. Bu sistem pompa aspiratörlere kıyasla daha etkili olabilir.
Pompa aspiratör ile burun temizliği
Aspiratör bebeğin burnuna pompa kısmı sıkılmış olarak yerleştirilir ve sonra popa kısmı serbest bırakılarak mukusu içine çekmesi sağlanır.
Her iki yönteminde sık uygulanmasına gerek yoktur. Eğer her gün yapmak zorunda kalıyorsanız bunu hekiminize söylemenizde fayda vardır.
Bebeklerde burun tıkanıklığı neden olur?
Burun tıkanıklığı burunda üretilen salgıların burun içinde kuruyup dışarı atılamaması ile olabileceği gibi çeşitli hastalıklara bağlı olarak da gerçekleşebilir. Genellikle üst solunum yolu hastalıkları, grip, soğuk algınlığı, sinüzit ve alerjik rinit tıkanıklığı yaratabilir. Bu tip durumlarda şu yöntemler uygulanabilir;
Bebeklerde tıkalı burun nasıl açılır?
Bebeklerde tıkalı burun uyku, beslenme ve öğrenmeyi olumsuz etkileyebilir. Açmak için aşağıdaki yöntemler duruma ve hekim önerisine göre uygulanır.
- Bebeklerde burun temizliği yapılır.
- Serum fizyolojik solüsyon damlatma (Tuzlu su)
- Soğuk buhar uygulama
- Ilık içecekler içirme (Ek gıda dönemindeki çocuk için)
- İlaç kullanımı (Hekim burun spreyi ve solunumu rahatlatacak ilaçları reçete edebilir)
Burun spreyi nedir?
Hastalık durumunda solunumunu rahatlatmak için kullanılan sprey formunda ilaçlardır. Hekim reçete etmediği sürece önerilmez. Bebeklerde burun temizliği yapılmasına rağmen burun açılmıyorsa tuzlu suya ilaveten diğer iki ilaç türevi hekim tarafından reçete edilebilir. Bunlar etkili ama geçici rahatlama sağlar. Önerilen süreden fazla kullanımı bazı tiplerinde durumu daha kötü hale getirebilir. Bu nedenle hekim önerisi doğrultusunda kullanılmalıdır.
Burun spreyi çeşitleri nelerdir?
1.Tuzlu su spreyleri (Okyanus suyu spreyi)
Tuzlu burun spreyleri tuzlu sudan yapılır ve herhangi bir ilaç içermez. Tuzlu su, burun geçişindeki fazla sümüğün gevşetilmesine yardımcı olur. Suyun fazla tuzlu olması tahrişe sebep olur bu nedenle belirli tuz miktarı ile hazırlanmış halde eczanelerde satılır.
2. Steroid burun spreyleri
Özellikle alerjik rinit semptomlarını azaltmak için kullanılan spreylerdir. Doktor reçete ederse kullanılmalıdır.
3. Dekonjestan spreyler
Bunlar, içinde kimyasal ilaçlar bulunduğundan oldukça hızlı rahatlama sağlar. Dekonjestan burun spreyleri, burnunuzdaki küçük kan damarlarını daraltır. Bunlar arka arkaya üç günden uzun bir süre kullanılırsa, ters etki gösterebilir. Doktor reçete ederse kullanılmalıdır.
Burun spreyleri bebekler için güvenli mi?
Bebeklerde burun temizliği için burun spreyi kullanılmaz. Spreyler burun temizliği için değildir. Nazal spreyler bebekler için hekim önermediği sürece kullanılmamalıdır. Öncelikle buhar, burun temizliği, ılık içeceklerle rahatlama sağlama gibi yöntemler ile serum fizyolojik damlatma denenmelidir.