Bebeklerde botulizm, bebeğin toksin üreten bakteriyi almasıyla ortaya çıkan kas zayıflığına ve solunum problemlerine neden olan bir hastalıktır. Bebeklerde botulizmi tedavi edilebilir bir hastalıktır ancak erken belirtilerini iyi anlamak gerekir. Genellikle bal ile birlikte anılan bu hastalık bal da bulunabilecek bakteri sporlarının hastalığa yol açması nedeniyle bu şekilde anılmaktadır. Bu sebepten dolayı da bebeklere 1 yaşına kadar bal yedirilmesi önerilmez.
Botulizm belirtileri nelerdir?
Kir ve tozda bulunan Clostridium botulinum bakterilerinin sporları balı kirletebilir. Bu bakteriler büyük çocuklar ve yetişkinler için zararsızdır. Eğer bir bebek bu bakterileri yutarsa, bakteriler çoğalır ve bir toksin üretir. Bu toksin, kaslar ve sinirler arasındaki normal etkileşimi sekteye uğratarak bebeğin hareket etme, yemek yeme ve nefes alma gibi önemli hareketlerini engelleyebilir. Bazı botulizm çeşitleri de daha büyük çocukları ve yetişkinleri etkileyebilir. Bunlar; açık bir yaraya bulaşarak yara botulizmi oluşturan ya da toksin içeren genellikle evde yapılan konserve yiyeceklerden kaynaklanan gıda kaynaklı botulizm’dir. Ülkemizde gıda botulizm sıklıkla ev yapımı sebze konserveleri sebebiyle gerçekleşmektedir.
Bebekler bakteri sporlarını yedikten sonra botulizm belirtileri 3 ila 30 gün arasında başlayabilir. Kabızlık genellikle ilk botulizm belirtisidir. Ancak kabızlık pek çok farklı sebepten de olabilmektedir. Bebeğiniz eğer 3 – 4 günden fazla süre kaka yapmıyorsa bebeği takip eden hekime bilgi vermek yerinde bir davranış olacaktır.
Botulizmin diğer belirtileri ise;
- İştahsızlık
- Kusma,
- Huzursuzluk ve güçsüz bir ağlama,
- Azalmış hareket kabiliyeti,
- Yutmada güçlük,
- Kas güçsüzlüğü,
- Solunum sorunları.
Botulizm tedavisi nasıldır?
Bebek genellikle hastane ortamında ve durumuna bağlı olarak yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınır. Toksin solunum kaslarını etkileyebileceğinden nefes almasının desteklenmesi gerekebilmektedir. Toksin yutma kaslarını etkileyebildiği için beslenme tüple sağlanabilir. Botulism immün globulin adı verilen antitoksin verilebilir. Bu bebeğin daha hızlı iyileşmesini sağlar. Uygun tedavi ve zamanında müdahale ile bebek tamamen iyileşir. Ancak teşhis ve tedavide geç kalınması durumunda sonuçları çok ciddi olabilir. Felç veya ölümle sonuçlanabilir.
Birçok mikrop gibi, bebeklerde botulizme neden olan Clostridium botulinum sporları çevrede her yerde toz, kir, hatta havada olabilir. Botulizm riskini önlemek için 1 yaşından önce bebeklere bal yedirmemekte fayda vardır. Bal, kanıtlanmış bir bakteri kaynağıdır ve araştırmalarda bebeklerde botulizme yol açtığı gösterilmiştir. Bu sebeple bebeğin sindirim sistemi bunlarla baş edebilecek duruma gelene dek bebeklere bal yedirmemek gerekmektedir.