Bebek yemek tarifleri 6 ay ve üzeri bebekler için ek gıda

Bebeklerin beslenmesi özellikle ek gıdaya geçiş döneminde anneleri düşündürebiliyor. Anneler bebek yemek tarifleri ararken bebeği daha iyi besleyeceklerini düşünerek besinin verilmesi gereken yaş aralığına dikkat etmeyi unutabiliyorlar. Oysa yaş aralığının (ki bu bebekler için ay olarak düzenlenir) önemlidir. Bebeğin yeme kabiliyeti, diş çıkarma hızı, genel sağlık durumuna göre değişmekle birlikte bazı kuralları vardır. İnternet ortamında konunun uzmanı olmayanlar tarafından verilen tarifler sebebiyle pek çok bebek gereksiz, böbreklerini yoran ya da gaz veya alerji yapabilen bebek yemekleri ile yanlış zamanda karşılaşmaktadır.

6 aylık bebeğe içinde 5-6 malzeme olan bir püre verdiğinizde bu bebeğinizin sindirim sistemini yorabilir ayrıca alerji yapan bir besini bu çok karışık bebek maması içinden ayırt edemeyebilirsiniz. Ya da patates koyduğunuz bir püreye ilaveten kereviz koymanız gereksizdir. Zaten benzer gıdalar olan bu iki sebze aynı zamanda gaz problemi yaratacaktır. Ayrıca bu bebek yemeği bir de gece yedirilmiş ise bebeğin uykusu da gaz sebebiyle bozulabilir. Bebek yemek tarifleri değerlendirilirken, uzmanların yazdığı (Çocuk hekimi) ay ay çocuk beslenmesi kurallarına dikkat etmekte genel anlamda fayda vardır. En doğrusu bebeği takip eden hekim kontrol sırasında hangi gıdaları önermiş ise o gıdaların içinde yer aldığı bebek yemek tariflerini değerlendirmenizdir. Bebekten bebeğe durum değişiklik gösterebilir. Herkes için aynı besinler uygun olmayabilir. 6 aylık bebekler için hazırladığımız bu listenin yanı sıra sitede 06-12 ay bebek yemekleri kategorimizde pek çok farklı tarif bulabilirsiniz.

Bebek yemek tarifleri 6 ay ve üzeri bebekler için

6 aylık olan bebeğiniz ek gıdaları tek tek deneyerek başladıktan hemen sonra verebileceğiniz bebek yemek tarifleri.

Sebze çorbası

Malzemeler

1 küçük kâse karnabahar (yıkanmış)
1 adet küçük kırmızı pancar (soyulmuş, doğranmış) Yerine 1 küçük havuç da olabilir.
1/2 cay bardağı yulaf ezmesi
1-2 su bardağı su ( istediğiniz kıvama göre ayarlayabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı

Hazırlanışı

Tencereye temizlenmiş, yıkanmış kırmızı pancar, karnabahar, su ve yulaf ilave edilerek sebzeler yumuşayana kadar karıştırarak pişirilir. Kaynadıktan sonra çatalla ezilir içine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilir. Ilık olarak bebeğe yedirebilirsiniz.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Sebze çorbası kış ayları için çok güzel bir tariftir Bebeğiniz gaz problemi yaşıyorsa çorbayı içirdikten hemen sonra uyutmak yerine uyanık olacağı zaman yemeğini yedirebilirsiniz. Böylelikle daha hareketli olan bebek gaz çıkarmada da daha az problem yaşayacaktır. Kırmızı pancar iyi bir antioksidandır.

Patates ve brokolili bebek yemeği

Malzemeler

1 küçük patates (soyulmuş doğranmış)
1 küçük kâse (1 avuç içi) karnabahar veya brokoli
1 küçük havucun yarısı (soyulmuş doğranmış)
1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
1-1,5 su bardağı su
1 et suyu ev yapımı et suyu bulyon

Not: Bebeğinizde çok fazla gaz problemi varsa patates yerine 1 çorba kaşığı pirinç ile bu mamayı yapabilirsiniz. Böylelikle iki gaz yapıcı gıdalardan birini elemiş olursunuz.

Hazırlanışı

Patates, havuç, brokoli veya karnabahar buharda pişirilir. Buharda pişirilemiyorsa az miktarda su ile tüm malzeme haşlanır. Sebzeler iyice piştiğinde sızma zeytinyağı ilave edilir. Çatal ile iyice ezilir. Tek öğünde yedirilir.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Havuç bolca beta-karoten içerir. Bu vücuda girdiğinde A vitaminine dönüşür. A vitamini gözler, bağışıklık sistemi, kemikler ve dişlere büyük ölçüde güç kazandırır. A vitaminin saç, tırnak, cilt ve karaciğer sağlığını korumak yanında kolesterolü düşürmesi ve kalp-damar hastalıklarını önlemesi ile de çocuklarımızın geleceklerini sağlıklı yaşamasına büyük katkı sağlayacaktır. Son zamanlarda moda olan pirinç yedirilmez düşüncesi yanlıştır. Pirinç alerji yapmaması sebebiyle bebeklerde tercih edilen bir gıdadır. beyaz işlem görmüş pirinç yerine kahverengi pirinç vb kullanılabilir.

Meyveli yulaflı bebek maması

Malzemeler

1 orta boy elma veya armut
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı çekirdeksiz kuru üzüm (sıcak suda önceden ıslatılmış)
2 yemek kaşığı yulaf ezmesi ( esmer pirinç de kullanılabilir)
1/2 su bardağı doğal ev yoğurdu (isteğe bağlı)

Hazırlanışı

Su, yulaf ezmesi ve kuru üzüm ile birlikte çok kısık ateşte yulaflar yumuşayana kadar pişirilir. Elma veya armut soyulur, cam rendeden geçirilerek püre haline getirilir. Yulaflı karışım ılıyınca,  blender dan geçirilir. Soğuyunca, rendelenmiş elma veya armut ile birlikte yoğurda ilave edilir.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Meyveli yulaflı yoğurt 6-7 aydan sonra bebeğe kahvaltı ya da ikindi öğünü olarak sunulabilir. Bebeğiniz için yoğurdu evde yapmak her zaman daha iyidir. Elma hazmı kolay ve alerji potansiyeli düşük meyve olduğundan genellikle ek gıdaya geçiş döneminde bebeklere 4 – 6 aydan sonra ilk başlanan meyvelerdendir. Yine de bebeğinize daha önce tattırmadığınız bir besine başlamadan önce mutlaka birkaç gün az miktarda deneyin, çocuk hekiminize danışın.

Havuçlu elmalı bebek maması

Malzemeler

1 adet küçük havuç veya pancar ayıklanmış küp doğranmış
1 adet küçük elma ayıklanıp, çekirdekleri alınmış küp doğranmış
1 çorba kaşığı yulaf ezmesi
1 çorba kaşığı ev yapımı yoğurt

Hazırlanışı

Pancar ve yulafı 1 çay bardağı kadar su ile pişirin. Püre haline getirip soğumaya bırakın. Oda ısısına düştüğünde içine cam rendede rendelenmiş elma ve yoğurdu karıştırın. Bebeğinize afiyet olsun.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu

Havuç yerine pancar kullanırsanız bu sebze kırmızı rengi ile kuvvetli bir antioksidandır.  Kırmızı renkli besinlerin kansere ve kalp damar hastalıklarına karşı bilinen koruyucu etkileri çoğunlukla kırmızı lahanada da olduğu gibi antosiyanin içeriğine bağlıdır. Çok iyi iştah açıcı özelliği olan ve içinde barındırdığı A vitamini ve kalsiyum ile özellikle az yiyen, iştahsız bebekleriniz için çok iyi bir besin kaynağıdır. Havuç ise beta caroten yani A vitamini deposudur. Ev yapımı yoğurdun hafif ekşimsi tadını biraz tatlandıran bu sebzeler ile bebeğiniz daha rahat yoğurt yiyebilir.

Malzemeler

1 adet gün kurusu
2 adet kuru erik
1 çorba kaşığı yulaf ezmesi veya pirinç
1 su bardağı su
1 küçük elma

Hazırlanışı

Gün kurusu ve kuru erik yıkanır ve sıcak suda yumuşaması için bir süre bekletilir. (sıcak suda 20 dk. yeterlidir) Daha sonra doğranır ve yıkanmış pirinç (veya yulaf ezmesi) ile birlikte yumuşayana kadar suda kısık ateşte pişirilir. Ocaktan alındıktan sonra çatal ile ezilir. Bebeğiniz henüz pütür yiyemiyor ise rondodan geçirilir. Soğuduğunda üzerine cam rendede rendlenmiş elma koyularak karıştırılır.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Kuru erik, kayısı, yulaf ve elma bol bol lif içerdiğinden kabızlık problemi çeken çocuklar için özellikle faydalıdır. İshal olan çocuğa ise pirinç ile yapılmalı ve kuru erik, kayısı verilmemelidir. Kuru kayısı (gün kurusu) yetişkinlerde de kabızlık durumunda oldukça faydalıdır. Ayrıca gün kurusu demir, A vitamini, kalsiyum, magnezyum, potasyum içerir. Ara öğün olarak verilebilir.

Yetişkinlerde de kabızlık problemi çekenler sabah aç karnına (başka kronik bir hastalıkları yoksa) 1-2 adet gün kurusu yiyerek bağırsak hareketlerini arttırmayı sağlayabilirler. Kayısı kurutulurken açık sarı olması için işleme tabi tutulur o nedenle gün kurusu (koyu renkli kayısı) bebekler için daha uygundur.

 

Diğer tarifler için 06-12 ay bebek yemekleri kategorimize bakabilirsiniz. Kategoride glütensiz, sütsüz, yumurtasız gibi özel beslenme gerektiren hastalıklara yönelik tarifler de bulabilirsiniz.

 

 

 

Reklam
Ailelerin ve uzmanların tercih ettiği yayın. Anne bebek çocuk sağlığı, gelişimi ve beslenmesi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.