Bebek yemek tarifleri 6 ay ve üzeri bebekler için ek gıda

Bebek yemekleri hazırlarken nelere dikkat edilmeli?

Bebeklerin beslenmesi özellikle ek gıdaya geçiş döneminde annelerin en önem verdikleri konudur. Anneler, bebek yemek tarifleri ararken bebeği daha iyi besleyeceklerini düşünerek besinin verilmesi gereken yaş aralığına dikkat etmeyi unutabiliyorlar. Oysa yaş aralığının (ki bu bebekler için ay olarak düzenlenir) önemlidir. Bebeğin yeme kabiliyeti, diş çıkarma hızı, genel sağlık durumuna göre değişmekle birlikte bazı kuralları vardır. İnternet ortamında konunun uzmanı olmayanlar tarafından verilen tarifler sebebiyle pek çok bebek gereksiz, böbreklerini yoran ya da gaz veya alerji yapabilen bebek yemekleri ile yanlış zamanda karşılaşmaktadır.

6 aylık bebeğe içinde 5-6 malzeme olan bir püre verdiğinizde bu bebeğinizin sindirim sistemini yorabilir. Ayrıca alerji yapan bir besini bu çok karışık bebek maması içinden ayırt edemeyebilirsiniz. Öte yandan patates koyduğunuz bir püreye ilaveten kereviz koymanız gereksizdir. Zaten benzer gıdalar olan bu iki sebze aynı zamanda gaz problemi yaratacaktır. Ayrıca bu bebek mamasını bir de gece yedirirseniz gaz sebebiyle, bebeğin uykusu da bozulabilir. Bebek yemek tarifleri değerlendirilirken, uzmanların yazdığı (Çocuk hekimi) ay ay çocuk beslenmesi kurallarına dikkat etmekte genel anlamda fayda vardır. En doğrusu bebeği takip eden hekimin kontrol sırasında hangi gıdaları önermiş ise o gıdaların içinde yer aldığı bebek yemek tariflerini değerlendirmenizdir. Bebekten bebeğe durum değişiklik gösterebilir. Herkes için aynı besinler uygun olmayabilir. 6 aylık bebekler için hazırladığımız bu listenin yanı sıra sitede 06-12 ay bebek yemekleri kategorimizde pek çok farklı tarif bulabilirsiniz.

Bebek yemek tarifleri 6 ay ve üzeri bebekler için

6 aylık olan bebeğiniz ek gıdaları tek tek deneyerek başladıktan hemen sonra

1Sebzeli çorba 6 ay

Yaz sebzeleri ile yapılmış bebe çorba 6 ay ve sonrası

Malzemeler

  • 1 adet küçük boy sakız kabak
  • 1 adet küçük boy patates
  • Yarım küçük enginar
  • 1 tatlı kaşığı natürel sızma zeytinyağı
  • 2 su bardağı su

Not: Evde enginar yoksa yerine başka bir sebze kullanabilirsiniz. Havuç uygun bir sebze olabilir.

Hazırlanışı

  • Tüm malzeme iyice yıkanır.
  • Kabağın ve patatesin dış kısmı soyulur küp küp doğranır.
  • Enginar soyulmuş aldıysanız sadece yıkamanız ve ince ince doğramanız yeterli.
  • Tüm malzeme 2 bardak su ile birlikte ufak bir tencereye koyularak orta ateşte pişirilir.
  • Ocaktan alınan çorba posası kalmayacak şekilde ezilerek süzgeçten geçirilir.
  • Posanın atılması değil çorbanın içinde kalması gerekmekte. Bu işlemi kısa bir süre blender kullanarak da yapabilirsiniz. Enginar lifli bir gıda olduğundan parçalayabilmek için blender kullanmak gerekebilir. Sert olarak bebeğin ağzına gelmeyecek şekilde ezilmesi gerekir. Ancak blenderı çorbayı tamamen pürüzsüz yapacak şekilde uzun süre kullanmak yerine kısa süre kullanınız.
  • Son olarak çorbaya naturel sızma zeytinyağını da eklediğinizde çorbanız hazırdır. Oda sıcaklığında servis edebilirsiniz.

2Pancarlı sebze çorbası 6 ay

Bebek yemek tarifleri 6 ay ve üzeri bebekler için ek gıda
Sebze çorbası

Malzemeler

  • 1 küçük kâse karnabahar (yıkanmış)
  • 1 adet küçük kırmızı pancar (soyulmuş, doğranmış) Yerine 1 küçük havuç da olabilir.
  • 1/2 cay bardağı yulaf ezmesi
  • 1 su bardağı su ( istediğiniz kıvama göre ayarlayabilirsiniz)
  • 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı

Hazırlanışı

  • Tencereye temizlenmiş, yıkanmış kırmızı pancar, karnabahar, su ve yulaf ilave edilerek sebzeler yumuşayana kadar karıştırarak pişirilir.
  • Kaynadıktan sonra çatalla ezilir içine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilir. Ilık olarak bebeğe yedirebilirsiniz.

3Meyveli yulaflı bebek maması 6 ay

Meyveli yulaflı bebek maması
Meyveli yulaflı bebek maması

Malzemeler

  • 1 orta boy elma veya armut
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı çekirdeksiz kuru üzüm (sıcak suda önceden ıslatılmış)
  • 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi ( esmer pirinç de kullanılabilir)
  • 1/2 su bardağı doğal ev yoğurdu (isteğe bağlı)

Hazırlanışı

  • Su, yulaf ezmesi ve kuru üzüm ile birlikte çok kısık ateşte yulaflar yumuşayana kadar pişirilir.
  • Elma veya armut soyulur, cam rendeden geçirilerek püre haline getirilir.
  • Yulaflı karışım ılıyınca,  blender dan geçirilir.
  • Soğuyunca, rendelenmiş elma veya armut ile birlikte yoğurda ilave edilir.

4Havuçlu elmalı bebek maması 6 ay

Malzemeler

  • 1 adet küçük havuç veya pancar ayıklanmış küp doğranmış
  • 1 adet küçük elma ayıklanıp, çekirdekleri alınmış küp doğranmış
  • 1 çorba kaşığı yulaf ezmesi
  • 1 çorba kaşığı ev yapımı yoğurt

Hazırlanışı

  • Havuç ve yulafı 1 çay bardağı kadar su ile pişirilir.
  • Püre haline getirip soğumaya bırakın. Oda ısısına düştüğünde içine cam rendede rendelenmiş elma ve yoğurdu karıştırın.

5Su ve anne sütü ile yapılan muhallebi 6 ay

Su ve anne sütü ile yapılan muhallebi 6 aylık bebekler için

Malzemeler

  • 1 su bardağı su
  • 2 çorba kaşığı silme (tepeleme dolu olmayan kaşık) yulaf ezmesi
  • Yarım elma
  • 1 çay kaşığı tereyağı

Bebekler için anne sütü ilave edebilirsiniz Muhallebinin kıvamına uygun miktarda ekleyebilirsiniz.

Hazırlanışı

  • Yulaf ezmesi, tereyağı 1 bardak su ile sürekli karıştırılarak pişirilir.
  • Kaynamaya başladıktan sonra 1-2 dakika daha karıştırmaya devam edilir ve ardından ocaktan alınır. Blander ile ezilir.
  • Elma soyulur ve cam rendeden geçirilir.
  • Hazırlanan muhallebinin içine karıştırılır.
  • Soğuduktan sonra bebeğe yedirilir.

6Kuru meyveli püre 6 ay

Bebek yemek tarifleri 6 ay ve üzeri bebekler için ek gıda
Kuru meyveli püre

Malzemeler

  • 2 adet kuru erik
  • 1 çorba kaşığı yulaf ezmesi
  • 1 su bardağı su
  • 1 küçük elma

Hazırlanışı

  • Gün kurusu ve kuru erik yıkanır ve sıcak suda yumuşaması için bir süre bekletilir. (sıcak suda 20 dk. yeterlidir)
  • Daha sonra doğranır ve yulaf ezmesi ile birlikte yumuşayana kadar suda kısık ateşte pişirilir.
  • Ocaktan alındıktan sonra çatal ile ezilir. Bebeğiniz henüz pütür yiyemiyor ise rondodan geçirilir.
  • Soğuduğunda üzerine cam rendede rendelenmiş elma koyularak karıştırılır.
  • Çok tatlı olacağından içine biraz yoğurt ilave ederek yedirebilirsiniz.

7Patates ve brokolili bebek yemeği 7 ay

Patates ve brokolili bebek yemeği

Malzemeler

  • 1 küçük patates (soyulmuş doğranmış)
  • 1 küçük kâse (1 avuç içi) karnabahar veya brokoli
  • 1 küçük havucun yarısı (soyulmuş doğranmış)
  • 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1-1,5 su bardağı su
  • 1 et suyu ev yapımı et suyu bulyon

Not: Bebeğinizde çok fazla gaz problemi varsa patates yerine 1 çorba kaşığı pirinç ile bu mamayı yapabilirsiniz. Böylelikle iki gaz yapıcı gıdalardan birini elemiş olursunuz.

Hazırlanışı

  • Patates, havuç, brokoli veya karnabahar buharda pişirilir. Buharda pişirilemiyorsa az miktarda su ile tüm malzeme haşlanır.
  • Sebzeler iyice piştiğinde sızma zeytinyağı ilave edilir. Çatal ile iyice ezilir. Tek öğünde yedirilir.

8Tavuk suyu çorba 7 ay

Tavuk suyu çorba 7 ay ve sonrası çocuklar için
Tavuk suyu çorba 7 ay ve sonrası çocuklar için

Malzemeler

  • 1 parça tavuk göğsü
  • 1/2 su bardağı şehriye
  • 6 su bardağı su
  • 2-3  sap maydanoz
  • 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 küçük havuç

Hazırlanışı

Derisi temizlenmiş ve iyice yıkanmış tavuk eti tencereye koyulur ve su eklenir. Orta ateşte 30 dakika pişirdikten sonra tavuk eti içinden çıkartılır. Tavuk etinin bir kısmı didiklenir ve küçük parçalara ayrılır.  Bu sırada bir tavada sızma zeytinyağı ve ince doğranmış yahut rendelenmiş bir miktar havuç 3 – 4 dakika orta ateşte sotelenir. Kaynayan tavuk suyuna sotelenmiş havuç, didiklenmiş tavuk, ince doğranmış maydanoz ve şehriye ilave edilir.  10 dakika orta ateşte pişirilir. Şehriyeler piştiğinde ocaktan alınır ve servis edilir.

NOT: A grubu vitaminler yağda çözündüğünden havuç zeytinyağı ile sotelenmiş, tavuk eti ise en yağsız bölgesi olan göğüs eti olarak önerilmiştir. Eğer tavuk eti olarak but kullanacaksanız havuçlu karışımı ilave etmeyiniz zira haddinden fazla yağlı bir çorba olur ve çocuklar için uygun olmayabilir. Ayrıca çok yağlı bir çorba zaten hassas olan hastayı da rahatsız edecektir.

9Bebekler için bal kabağı çorbası 7 ay

Bebekler için bal kabağı çorbası 7 ay ve sonrası
Bebekler için bal kabağı çorbası 7 ay ve sonrası

Malzemeler

  • 4 adet kibrit kutusu büyüklüğünde küp doğranmış bal kabağı
  • 1 küçük patates
  • Yarım çay bardağı et suyu ya da ev yapımı et suyu bulyon
  • 1 su bardağı su

Hazırlanışı

  • Tüm sebzeler yıkanır, soyulur ve küp doğranır.
  • Tencereye konulur ve pişirilir. Piştikten sonra çatal ile iyice ezilerek çorba kıvamına getirilir.
  • Ocaktan aldıktan sonra son olarak 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı ilave edilerek karıştırılır. Yağı pişirirken koymak isterseniz tereyağı da kullanabilirsiniz.

Bebeğiniz balkabağı çorbasını 2 öğün içebilir. Ertesi güne de kalabilir. Bebek yemeklerini 2 günden fazla bekletmemek en doğru yaklaşımdır. Ne kadar taze o kadar iyi.

Daha büyük çocuklar ve yetişkinler için olan balkabaklı çorba tarifimize buradan ulaşabilirsiniz.

10Patatesli bebek omleti 8 ay

Malzemeler

  • 1 yumurta sarısı
  • 1 adet küçük patates
  • 1 çay kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuzu alınmış beyaz peynir
  • 1/2 çay bardağı su

Hazırlanışı

Patates yıkanır, soyulur. İnce ve küçük doğranır. Küçük bir tavaya su koyulur içine patatesler atılır. Suyunu çekip patatesler yumuşadığında yağ ve suda bekletilerek tuzu alınmış beyaz peynir koyulur ve karıştırılır. Bu sırada patatesleri de biraz ezebilirsiniz. Ardından yumurta kırılarak beyazından ayrılır. Yumurta sarısı patatese ilave edilir ve karıştırılır. Yumurta yaklaşık 1 dakika da pişmiş olacaktır. Piştiğinde ocaktan alınır. Ilıdığında kahvaltınız hazır.

11Meyveli kinoa 8 ay

Glütensiz meyveli kinoa 8 ay ve sonrası çocuklar için

Malzemeler

  • 50 gr kinoa (1/4 bardak)
  • 1/2 bardak su
  • 1 küçük elma (kabuğu ve çekirdekleri soyulup doğranmış)
  • 1 tatlı kaşığı kuru üzüm
  • 1 adet olgun yerli muz ya da büyük ise yarım muz

Hazırlanışı

  • Kinoa iyice yıkanır ve ılık suya koyulur.
  • Bir küçük tencereye yarım bardak su koyulur. Kaynayınca ılık suda bekletilen kinoa süzülerek eklenir ve tencerenin kapağı kapatılır.
  • 5 dk orta ateşte pişirdikten sonra elmalar ve kuru üzümler eklenir. Kısık ateşte elmalar ve üzümler yumuşayıp, kinoa suyunu çekinceye kadar 5-10 dk pişirilir.
  • Ezilmiş muz ve bir tutam tarçın ile harmanlanıp servis edilir.

12Muradiye çorbası 8 ay

Muradiye çorbası tarifi
Muradiye çorbası tarifi

Malzemeler

  • Yarım adet orta boy tavuk göğsü (Fındık büyüklüğünde doğranmış)
  • 1 adet orta boy kabak (fındık büyüklüğünde doğranmış)
  • 1 adet orta boy havuç (Fındık büyüklüğünde doğranmış)
  • 5 su bardağı su (1-2 bardağını tavuk suyu da kullanabilirsiniz.)
  • 2 çorba kaşığı arpa şehriye
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • Yarım çorba kaşığı zeytinyağı

Terbiyesi için

  • 4 çorba kaşığı yoğurt ( Arzunuza göre yoğurt yerine 1 yumurta koyarak da terbiyeyi yapabilirsiniz)
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 kaç damla limon suyu (Bu yoğurdun kesilmesini önleyip, terbiyeye parlaklık verecektir. Kesilmemesi için tüm pişirerek yaptığınız yoğurtlu yemeklerde birkaç damla limon suyu kullanmanızı öneririm.)

Hazırlanışı

  • Çorba tenceresine yağları koyup altını açın.Önce tavuğu 3-4 dakika soteleyin.
  • Tavuğun rengi dönünce sebzeleri ekleyin ve 3-4 dakika kadar daha soteleyin.
  • Tencereye sıcak su ve ya sıcak tavuk suyunu ilave edip,3-4 dakika kaynatın. Arpa şehriyesini ekleyin.
  • Bir kasede unu, yoğurdu ve birkaç damla limon suyunu çırpın.
  • Kaynayan çorbadan kaseye ekleyerek, yoğurt ve unun ısısını dengeleyip, yoğunluğunu açın.
  • Sulandırdığınız karışımdan azar azar çorbaya ekleyip karıştırın. Karışıma tekrar çorbanın suyundan ekleyin. Bu işlemi terbiye bitinceye kadar tekrarlayın.
  • Şehriyeler pişip,terbiye eklediğiniz çorba kıvam alınca ateşten alıp servis edin.

13Etli patates yemeği 8 ay

Etli patates yemeği 8 ay ve sonrası bebek ve çocuklar için

Malzemeler

  • 200 gram tercihinize göre kuzu ya da dana eti (Kuşgözü kesilmiş. Kuzu eti daha yumuşak olur)
  • 4 orta boy patates yaklaşık yarım kilo (Kabuğu soyulup, küp doğranmış)
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 6 adet küçük boy arpacık soğan kabuğu soyulmuş (Yerine 1 adet kuru soğan da doğranabilir)
  • 1 adet pırasa ince kıyılmış (kuru soğan doğranırsa buna gerek yok)
  • 1 adet kırmızı kapya biber (çekirdekleri çıkarılıp yemeklik doğranmış)
  • 2 adet domates veya 1 çorba kaşığı salça (kabuğu ayıklanıp yemeklik doğranmış ya da 2 çorba kaşığı yazdan hazırlanmış kışlık domates sos)
  • 1 tatlı kaşığı tatlı biber salçası
  • 1 çay kaşığı toz kişniş
  • 2 su bardağı kaynar su

Soğan genellikle 9 aydan sonra verilir. Aynı şekilde domates de alerji yapabilir daha önce denemediyseniz denedikten sonra vermeniz gerekebilir. Yemeği renklendirmek isterseniz bebekler için havuç kullanabilirsiniz.

Not: Büyük çocuklar veya yetişkinler için yapıyorsanız içine 4 adet kuru domates ilave edebilirsiniz. (Küp küp doğranmış ve 1 saat öncesinden soğuk su ile ıslatılmış)

Not1:Bazı anneler havuç ilave etmek isteyebilir. 1 küçük havuç yıkanır, soyulur, doğranır ve patates ile aynı zamanda ilave edilir.

Hazırlanışı

  • Öncelikle tencereye yağ konulur ve tencere ocağa yerleştirilerek altı kısık olarak ayarlanır.
  • İçine et eklenir ve et, suyunu salıp çekinceye kadar ara sıra karıştırarak pişirilir.
  • Et pişince, arpacık soğan, pırasa ilave edilir soğan ve pırasanın kokusu çıkıp,rengi dönünceye kadar sotelemeye devam edilir.
  • Biber salçası, doğranmış ya da yazdan hazırlanmış domates, patates eklenir ve 4 dakika kadar karıştırarak pişirilir.
  • Sıcak su, kuru domates (kullandıysanız), kapya biber ve 1 yaş üstü için biraz tuz eklenir. Ocak kısılır ve kapağı kapatılır.
  • 25-30 dakika içinde yemeğiniz pişecektir. Eğer dana eti kullandıysanız tuzunu yemek pişince ilave edin.Yemek pişerken suyunu kontrol edin çok azaldıysa ya da daha sulu tercih ediyorsanız sıcak su ekleyin.
    Kişniş patatese çok yakışan bir baharat olup, gaz giderici özelliği vardır.
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.