Bebek yemek tarifleri 6 ay ve üzeri bebekler için ek gıda

Bebeklerin beslenmesi özellikle ek gıdaya geçiş döneminde annelerin en önem verdikleri konudur.  Anneler, bebek yemek tarifleri ararken bebeği daha iyi besleyeceklerini düşünerek besinin verilmesi gereken yaş aralığına dikkat etmeyi unutabiliyorlar. Oysa yaş aralığının (ki bu bebekler için ay olarak düzenlenir) önemlidir. Bebeğin yeme kabiliyeti, diş çıkarma hızı, genel sağlık durumuna göre değişmekle birlikte bazı kuralları vardır. İnternet ortamında konunun uzmanı olmayanlar tarafından verilen tarifler sebebiyle pek çok bebek gereksiz, böbreklerini yoran ya da gaz veya alerji yapabilen bebek mamaları ile yanlış zamanda karşılaşmaktadır.

6 aylık bebeğe içinde 5-6 malzeme olan bir püre verdiğinizde bu bebeğinizin sindirim sistemini yorabilir. Ayrıca alerji yapan bir besini bu çok karışık bebek maması içinden ayırt edemeyebilirsiniz. Öte yandan patates koyduğunuz bir püreye ilaveten kereviz koymanız gereksizdir. Zaten benzer gıdalar olan bu iki sebze aynı zamanda gaz problemi yaratacaktır. Ayrıca bu bebek mamasını bir de gece yedirirseniz gaz sebebiyle, bebeğin uykusu da bozulabilir. Bebek yemek tarifleri değerlendirilirken, uzmanların yazdığı (Çocuk hekimi) ay ay çocuk beslenmesi kurallarına dikkat etmekte genel anlamda fayda vardır. En doğrusu bebeği takip eden hekimin kontrol sırasında hangi gıdaları önermiş ise o gıdaların içinde yer aldığı bebek yemek tariflerini değerlendirmenizdir. Bebekten bebeğe durum değişiklik gösterebilir. Herkes için aynı besinler uygun olmayabilir. 6 aylık bebekler için hazırladığımız bu listenin yanı sıra sitede 06-12 ay bebek yemekleri kategorimizde pek çok farklı tarif bulabilirsiniz.

Bebek yemek tarifleri 6 ay ve üzeri bebekler için

6 aylık olan bebeğiniz ek gıdaları tek tek deneyerek başladıktan hemen sonra

Sebzeli çorba

Malzemeler

  • 1 adet küçük boy sakız kabak
  • 1 adet küçük boy patates
  • Yarım küçük enginar
  • 1 tatlı kaşığı natürel sızma zeytinyağı
  • 2 su bardağı su

Not: Evde enginar yoksa yerine başka bir sebze kullanabilirsiniz. Havuç uygun bir sebze olabilir.

Hazırlanışı

  • Tüm malzeme iyice yıkanır.
  • Kabağın ve patatesin dış kısmı soyulur küp küp doğranır.
  • Enginar soyulmuş aldıysanız sadece yıkamanız ve ince ince doğramanız yeterli.
  • Tüm malzeme 2 bardak su ile birlikte ufak bir tencereye koyularak orta ateşte pişirilir.
  • Ocaktan alınan çorba posası kalmayacak şekilde ezilerek süzgeçten geçirilir.
  • Posanın atılması değil çorbanın içinde kalması gerekmekte. Bu işlemi kısa bir süre blender kullanarak da yapabilirsiniz. Enginar lifli bir gıda olduğundan parçalayabilmek için blender kullanmak gerekebilir. Sert olarak bebeğin ağzına gelmeyecek şekilde ezilmesi gerekir. Ancak blenderı çorbayı tamamen pürüzsüz yapacak şekilde uzun süre kullanmak yerine kısa süre kullanınız.
  • Son olarak çorbaya naturel sızma zeytinyağını da eklediğinizde çorbanız hazırdır. Oda sıcaklığında servis edebilirsiniz.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu

Kabak potasyum, sodyum, A vitamini, B grubu vitaminler, C vitamini içerir ve lif bakımından zengindir. Demir ve kalsiyum içerir. Mayıs itibari ile Eylül sonuna kadar uzun bir mevsime sahiptir. Çocuklarda kabızlığı önlemek için ideal bir sebzedir. Kabak, içerisindeki besin değerlerini kaybetmemesi için satın alındıktan sonra,  mümkünse aynı gün yahut 3-4 gün içinde tüketilmelidir. Kısa sürede tüketilmesi C vitamini kaybını önleyecektir. Sebzeler pişerken de vitamin değeri kaybettiğinden mümkün olduğunca günlük alış veriş yaparak günlük taze yemek pişirmek en idealidir. Dereotu bebeğin ağzına, boğazına yapışmayacak şekilde ince doğranıp çorbaya iyice yedirilmelidir. Gaz problemlerini gidermede yardımcı olur.

Sebze çorbası

Sebze çorbası
Sebze çorbası

Malzemeler

  • 1 küçük kâse karnabahar (yıkanmış)
  • 1 adet küçük kırmızı pancar (soyulmuş, doğranmış) Yerine 1 küçük havuç da olabilir.
  • 1/2 cay bardağı yulaf ezmesi
  • 1 su bardağı su ( istediğiniz kıvama göre ayarlayabilirsiniz)
  • 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı

Hazırlanışı

  • Tencereye temizlenmiş, yıkanmış kırmızı pancar, karnabahar, su ve yulaf ilave edilerek sebzeler yumuşayana kadar karıştırarak pişirilir.
  • Kaynadıktan sonra çatalla ezilir içine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilir. Ilık olarak bebeğe yedirebilirsiniz.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu

Sebze çorbası kış ayları için çok güzel bir tariftir Bebeğiniz gaz problemi yaşıyorsa çorbayı içirdikten hemen sonra uyutmak yerine uyanık olacağı zaman yemeğini yedirebilirsiniz. Böylelikle daha hareketli olan bebek gaz çıkarmada da daha az problem yaşayacaktır. Kırmızı pancar iyi bir antioksidandır.

Patates ve brokolili bebek yemeği

Patates ve brokolili bebek yemeği
Patates ve brokolili bebek yemeği

Malzemeler

  • 1 küçük patates (soyulmuş doğranmış)
  • 1 küçük kâse (1 avuç içi) karnabahar veya brokoli
  • 1 küçük havucun yarısı (soyulmuş doğranmış)
  • 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1-1,5 su bardağı su
  • 1 et suyu ev yapımı et suyu bulyon

Not: Bebeğinizde çok fazla gaz problemi varsa patates yerine 1 çorba kaşığı pirinç ile bu mamayı yapabilirsiniz. Böylelikle iki gaz yapıcı gıdalardan birini elemiş olursunuz.

Hazırlanışı

  • Patates, havuç, brokoli veya karnabahar buharda pişirilir. Buharda pişirilemiyorsa az miktarda su ile tüm malzeme haşlanır.
  • Sebzeler iyice piştiğinde sızma zeytinyağı ilave edilir. Çatal ile iyice ezilir. Tek öğünde yedirilir.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu

Havuç bolca beta-karoten içerir. Bu vücuda girdiğinde A vitaminine dönüşür. A vitamini gözler, bağışıklık sistemi, kemikler ve dişlere büyük ölçüde güç kazandırır. A vitaminin saç, tırnak, cilt ve karaciğer sağlığını korumak yanında kolesterolü düşürmesi ve kalp-damar hastalıklarını önlemesi ile de çocuklarımızın geleceklerini sağlıklı yaşamasına büyük katkı sağlayacaktır. Son zamanlarda moda olan pirinç yedirilmez düşüncesi yanlıştır. Pirinç alerji yapmaması sebebiyle bebeklerde tercih edilen bir gıdadır. beyaz işlem görmüş pirinç yerine kahverengi pirinç vb kullanılabilir.

Meyveli yulaflı bebek maması

Meyveli yulaflı bebek maması
Meyveli yulaflı bebek maması

Malzemeler

  • 1 orta boy elma veya armut
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı çekirdeksiz kuru üzüm (sıcak suda önceden ıslatılmış)
  • 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi ( esmer pirinç de kullanılabilir)
  • 1/2 su bardağı doğal ev yoğurdu (isteğe bağlı)

Hazırlanışı

  • Su, yulaf ezmesi ve kuru üzüm ile birlikte çok kısık ateşte yulaflar yumuşayana kadar pişirilir.
  • Elma veya armut soyulur, cam rendeden geçirilerek püre haline getirilir.
  • Yulaflı karışım ılıyınca,  blender dan geçirilir.
  • Soğuyunca, rendelenmiş elma veya armut ile birlikte yoğurda ilave edilir.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu

Meyveli yulaflı yoğurt 6-7 aydan sonra bebeğe kahvaltı ya da ikindi öğünü olarak sunulabilir. Bebeğiniz için yoğurdu evde yapmak her zaman daha iyidir. Elma hazmı kolay ve alerji potansiyeli düşük meyve olduğundan genellikle ek gıdaya geçiş döneminde bebeklere 4 – 6 aydan sonra ilk başlanan meyvelerdendir. Yine de bebeğinize daha önce tattırmadığınız bir besine başlamadan önce mutlaka birkaç gün az miktarda deneyin, çocuk hekiminize danışın.

Havuçlu elmalı bebek maması

Havuçlu elmalı bebek maması
Havuçlu elmalı bebek maması

Malzemeler

  • 1 adet küçük havuç veya pancar ayıklanmış küp doğranmış
  • 1 adet küçük elma ayıklanıp, çekirdekleri alınmış küp doğranmış
  • 1 çorba kaşığı yulaf ezmesi
  • 1 çorba kaşığı ev yapımı yoğurt

Hazırlanışı

  • Havuç ve yulafı 1 çay bardağı kadar su ile pişirilir.
  • Püre haline getirip soğumaya bırakın. Oda ısısına düştüğünde içine cam rendede rendelenmiş elma ve yoğurdu karıştırın.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu

Havuç yerine pancar kullanırsanız bu sebze kırmızı rengi ile kuvvetli bir antioksidandır.  Kırmızı renkli besinlerin kansere ve kalp damar hastalıklarına karşı bilinen koruyucu etkileri çoğunlukla kırmızı lahanada da olduğu gibi antosiyanin içeriğine bağlıdır. Çok iyi iştah açıcı özelliği olan ve içinde barındırdığı A vitamini ve kalsiyum ile özellikle az yiyen, iştahsız bebekleriniz için çok iyi bir besin kaynağıdır. Havuç ise beta caroten yani A vitamini deposudur. Ev yapımı yoğurdun hafif ekşimsi tadını biraz tatlandıran bu sebzeler ile bebeğiniz daha rahat yoğurt yiyebilir.

Su ve anne sütü ile yapılan muhallebi

Su ve anne sütü ile yapılan muhallebi 6 aylık bebekler için

Malzemeler

  • 1 su bardağı su
  • 2 çorba kaşığı silme (tepeleme dolu olmayan kaşık) yulaf ezmesi
  • Yarım elma
  • 1 çay kaşığı tereyağı

Bebekler için anne sütü ilave edebilirsiniz ( Muhallebinin kıvamına uygun miktarda ekleyebilirsiniz. Muhallebi ılıdığında eklenmesi gerektiğinden arzunuza göre ayarlayabilirsiniz.)

Hazırlanışı

  • Yulaf ezmesi, tereyağı 1 bardak su ile sürekli karıştırılarak pişirilir.
  • Kaynamaya başladıktan sonra 1-2 dakika daha karıştırmaya devam edilir ve ardından ocaktan alınır. Blander ile ezilir.
  • Elma soyulur ve cam rendeden geçirilir.
  • Hazırlanan muhallebinin içine karıştırılır.
  • Soğuduktan sonra bebeğe yedirilir.

Kuru meyveli püre

Kuru meyveli püre
Kuru meyveli püre

Malzemeler

  • 2 adet kuru erik
  • 1 çorba kaşığı yulaf ezmesi
  • 1 su bardağı su
  • 1 küçük elma

Hazırlanışı

  • Gün kurusu ve kuru erik yıkanır ve sıcak suda yumuşaması için bir süre bekletilir. (sıcak suda 20 dk. yeterlidir)
  • Daha sonra doğranır ve yulaf ezmesi ile birlikte yumuşayana kadar suda kısık ateşte pişirilir.
  • Ocaktan alındıktan sonra çatal ile ezilir. Bebeğiniz henüz pütür yiyemiyor ise rondodan geçirilir.
  • Soğuduğunda üzerine cam rendede rendelenmiş elma koyularak karıştırılır.
  • Çok tatlı olacağından içine biraz yoğurt ilave ederek yedirebilirsiniz.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu

Kuru erik, kayısı, yulaf ve elma bol bol lif içerdiğinden kabızlık problemi çeken çocuklar için özellikle faydalıdır. İshal olan çocuğa ise pirinç ile yapılmalı ve kuru erik, kayısı verilmemelidir. Kuru kayısı (gün kurusu) yetişkinlerde de kabızlık durumunda oldukça faydalıdır. Ayrıca gün kurusu demir, A vitamini, kalsiyum, magnezyum, potasyum içerir. Ara öğün olarak verilebilir.

Yetişkinlerde de kabızlık problemi çekenler sabah aç karnına (başka kronik bir hastalıkları yoksa) 1-2 adet gün kurusu yiyerek bağırsak hareketlerini arttırmayı sağlayabilirler. Kayısı kurutulurken açık sarı olması için işleme tabi tutulur o nedenle gün kurusu (koyu renkli kayısı) bebekler için daha uygundur.

Diğer tarifler için 06-12 ay bebek yemekleri kategorimize bakabilirsiniz. Kategoride glütensiz, sütsüz, yumurtasız gibi özel beslenme gerektiren hastalıklara yönelik tarifler de bulabilirsiniz.

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.