Ana SayfaÇocukBebeğe havuç verilir mi?

Bebeğe havuç verilir mi?

-

Havuç A vitamini açısından zengin, tatlı, sulu bir sebzedir ve genellikle çocuklar severek yer. Bu sebeple ek gıda geçiş döneminde ebeveynler “Bebeğe havuç verilir mi?” diye düşünebilir. Ek gıdaya başlamış bebeğe havuç, havuç suyu elbette verilebilir ancak bir şartla… ezilmiş olmalı. Hatta yemeklerine katmak ya da az suda (buharda) yumuşayacak kadar pişirip öyle vermek de bir yol olabilir.

Bebekler 1-3 yaş aralığında yemek yerken nefes alma senkronizasyonunu çok iyi ayarlayamayabilir. Yutacakları büyük bir parça nefes borusuna kaçarak hayati tehlike oluşturabilir. Bu gıdaları yeni moda beslenme akımlarına uyum sağlamak adına çiğ ve bütün olarak çocuklara vermekten kaçınmanızda fayda var. Tamamen püreye çevirmeden hafif pişirip çatalla ezip verebilirsiniz. Sadece havuç değil tüm bu tip gıdalar ve taneli gıdalar bebek ve çocuklara dikkatli verilmeli ve mutlaka ebeveyn gözetiminde tutulmalıdır.

Eline havuç tutuşturup oynamaya bırakamak yapılabilecek en tehlikeli hareketlerden biridir. Bu konuda yabancı cisim yutulması ile ilgili makalemizi de okuyabilirsiniz.

avuç içerisinde, A vitaminin yanında bir çok yararlı besin maddeleri bulunmaktadır. Bunlar; B vitamini, C vitamini, D vitamini, E vitamini ve K vitamini, aynı zamanda protein, sodyum, manganez, potasyum, çinko, fosfordur. Havucun anti-bakteriyel ve anti-septik özeliklerini de unutmamak gerekir. Bir adet orta boy havuç yaklaşık 33 kaloridir.

Ekim, kasım ayı itibariyle haziran başına dek uzun süre yetişen bu sebze pişirildiğinde, içerisindeki beta-karoten kaybolmaz ancak pişirme şeklinize göre azalabilir. Yapılan bir araştırmada havucun 30 dakika ve daha fazla haşlanması durumunda yaklaşık %10’luk bir Beta – Karaten kaybına uğradığı görülmüştür. Ancak buharda pişirmede bu azalma yaşanmamıştır. Pişirilme sürecinde havuç içindeki basit şeker tabir edilen şeker oranı artar. Çatallı ve dudaklı veya lastiksi olan havuçları satın almayınız. Eğer kök kısmı acı ise atınız. Gıda yetiştirilirken ilaçlamadan etkilendiği için kullanmadan önce iyice yıkanması, dış kısmının klasik metot ile bıçak vb bir alet ile soyulması önemlidir. Ayrıca toprak altında büyüyen bu sebze fazlaca nitrat içerebilir bu sebeple soymak, iyi yıkamak ve pişirmek önemlidir. Havucun faydaları ve çocuk beslenmesindeki yerinin anlatıldığı makaleyi buradan okuyabilirsiniz.