Terbiyeli etli kereviz tarifi 9 ay ve sonrası

Terbiyeli etli kereviz malzemeleri

  • 2 adet orta boy kereviz (Ayıklanıp yıkanmış, halka dilimlenip, 1 tatlı kaşığı un ve yarım limon suyu eklenmiş suda bekletilmiş)
  • 1 adet soğan (Ayıklanıp,yıkanıp yemeklik doğranmış)
  • 1 adet küçük havuç (Halka doğranmış)
  • 200 gr. kuş gözü doğranmış yemeklik et (Ben kuzu tercih ediyorum dana eti tercih ederseniz daha uzun pişecektir.)
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 kaç çay kaşığı zeytinyağı
  • 1,5 bardak su

Terbiyesi için;

1 yumurta sarısı
1/2 limon suyu

Üzeri için;

Kerevizin yeşil yaprakları (ince kıyılmış)

Terbiyeli etli kereviz yapılışı

  • Malzemeleri hazırladıktan sonra,tencereyi ateşe koyup yağları ekleyin.Eti yağda 3-4 dk çevirin,suyunu salıp çekince,soğan ve havucu ilave edin.
  • Soğan kavrulunca kerevizleri süzüp,onları da tencereye alın.3-4 dakika kadar çevirerek pişirin. Sıcak su koyun. (Not: Eğer dana eti kullanıyorsanız yemeğe tuz ekleyecekseniz, tuzu terbiye ile birlikte eklemeniz gerekir. Bu, etinizin yumuşak olmasını sağlayacaktır. )
  • Kapağını kapatıp,orta ateşte kerevizler ve etler pişinceye kadar kaynatın.Yaklaşık 15-20 dakika.
  • O sırada yumurta sarısı ve limon suyunu çırparak terbiyesini hazırlayın.
  • Pişen yemeğin suyundan ekleyerek terbiyenin suyunun ısısını ayarlayın. Azar azar yemeğe ekleyin. Altını söndürüp,kereviz yaprakları ile süsleyerek servis edin. Afiyet olsun.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Terbiyeli etli kereviz tarifi 9 ay üzerindeki bebekler ve tüm aile için uygun bir yemektir. Tabii evde et, yumurta alerjisi olan bireyler yoksa. Kereviz, stres, karaciğer, tansiyon, idrar yolu sorunları gibi birçok soruna iyi gelen şifa deposu bir sebzedir. Protein, fosfor, demir, potasyum, vitamin A, C, E, kalsiyum içeren kereviz, tam anlamıyla bir vitamin deposudur. Kalorisi çok düşük olan kereviz diyet yapanların rahatlıkla tüketebileceği bir besin maddesidir.

Tarifte yer alan kuzu eti de ülkemizde sık görülen demir eksikliğini gidermek için önemlidir. Demirin en iyi kaynağı kırmızı ettir. Her yemekte olması şart değildir. Haftada birkaç defa kırmızı et yenmesi yeterlidir.

Beta karoten içeren havuç, demir ve protein zengini kırmızı et ve yumurta içeren terbiyeli etli kereviz yemeğini bebeğiniz ilk defa yiyecekse az miktarlarda deneterek yedirebilirsiniz. Sadece kereviz değil, kereviz sapı suyu da bolca vitamin içerir. Bu içeceği çocuklar değil ama sağlığı uygun ebeveynler deneyebilir.

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.