Ana SayfaAileSivrisinek ısırıklarından nasıl korunabiliriz? Sivrisinek kovucu kullanırken dikkat!

Sivrisinek ısırıklarından nasıl korunabiliriz? Sivrisinek kovucu kullanırken dikkat!

-

Sivrisinekler, keneler ve böcekler hastalık taşıyabilir. Ancak Türkiye’de tropikal ülkelerdeki kadar fazla sinek ısırığı nedeniyle hastalık bulaşmasına rastlanmaz. Sivrisinek, böcek ve kene ısırıklarından korunmak için alabileceğiniz bazı önlemler vardır. Bunların başında sivrisinek kovucu kullanımı gelir.

Evlerde genellikle sivrisinekler için prizlere takılan tablet ya da likit formlu sivrisinek kovucular kullanıyoruz. Ancak bunları da bebeklerin odasında kullanmak yerine yakınında başka bir prize takabilirsiniz. Ayrıca çocuğunuzun odasının bir yandan havalanıyor olması tavsiye edilir. Özellikle oda küçükse mutlaka odanın kapısı açık bırakılmalıdır. Bu tabletler genellikle pymamine forte adlı kimyasaldan üretilirler. Bu kimyasalın zehirlenme belirtilerine sebep olabilir. Küçük bebeklerin odasında cibinlik gibi çözümler düşünülebilir.

Bebek ve çocukları sivrisinek ısırıklarından nasıl koruyabiliriz?

Sinek ve böcekler genellikle bizler doğada zaman geçirirken karşılaştığımız canlılardır. Kimi uygun koşullarda evlerimizde de bulunurlar. Sinek, böcek ve kene ısırıklarından korunmak için alabileceğiniz bazı önlemler şöyledir.

  • Dışarıdayken sandaletlerden, açık terliklerden kaçının.
  • Açık renkli, uzun pantolonlar ve uzun kollu kıyafetler giydirin.
  • Yoğun çalılık alanlarda pantolonlar çorabın içine sokularak bacaklar korunabilir.
  • Durgun su gibi sivrisineklerin üreyip yaşadığı yerlerden kaçının.
  • Bahçenizdeki durgun su bulundurmayın.
  • Sivrisineklerin olduğu bir bölgedeyken, çocuk oyun alanlarını veya bebek arabalarını ince bir tülbent ya da tül ile örtün.
  • Böcek ve sivrisinek kovucu kullanılabilir.

Sivrisinek kovucular çocuğum için zararlı mı?

Sivrisinek kovucular genellikle DEET, icaridin/picaridin, limon okaliptüs yağı, soya fasulyesi yağı ve sitronella yağı içerebilir. DEET (N,N -dietil- meta -toluamid) sinek ve böcek kovucularda bulunan bir kimyasaldır. DEET sinek, kene ve sivrisinek ısırmasından sizi koruyabilir ancak çocuklarda DEET kullanımı kontrollü olmalıdır. 6 aydan küçük bebeklere sinek kovucu önerilmez. Amerikan Pediatri Akademisi, çocuklara uygulanan ürünlerin %30’dan fazla DEET içermemesini tavsiye etmektedir. 

İkaridin/pikaridin, sivrisinek ve kene ısırıklarını önleyen kimyasal bir kovucudur. %20’ye kadar ikaridin/picaridinare içeren kovucular daha güvenlidir. Ayrıca bazı doğal sinek kovucularda piyasada satılmaktadır. Bunlar DEET, İkaridin/pikaridin kadar etkili olmayabilir. Özellikle kene ısırıklarına karşı koruma sağlamayabilirler. Ayrıca bir ürünün “doğal” olarak etiketlenmesi, mutlaka güvenli olduğu anlamına gelmez. Bazı durumlarda cilt veya göz tahrişine neden olabilirler. Limon okaliptüs ürünlerinin yağı üç yaşından büyük çocuklara önerilmektedir. Eğer sadece korunmanız gereken sivrisinek ise ve tropikal tehlikeli bir bölgede değilseniz siz ve çocuğunuz için doğal ürünler de yeterli olabilir.

Sivrisinekler, keneler ve böcekler hastalık taşıyabilir. Bunlar arasında dang humması, zika gibi virüslere bağlı hastalıklar vardır.

Sivrisinek kovucu spreyler ve losyonları nasıl güvenle kullanabiliriz?

Sivrisinek kovucu kullanmadan önce mutlaka etiketini okuyun. Üzerinde güvenlik talimatları yazıyor olmalıdır.

  • 10 yaşından küçük çocukların kendilerine sinek, böcek kovucu sürmelerine izin vermeyin. Uygulamayı siz yapın. Ürünü hafifçe uygulayın ve ihtiyacınızdan fazlasını kullanmayın.
  • Sprey ürünleri daima açık bir alanda püskürtün.
  • Tahriş olmuş veya güneşten yanmış cilde veya açık kesik veya sıyrıklara uygulamayın.
  • Çocuğunuzun ellerine uygulamayın çünkü gözlerine veya ağzına sürebilir.
  • Çocuğunuzun gözüne kaçmamasına dikkat edin. Önce ellerinize püskürtün ve sonra yüzlerine uygulayın. Gözünüze böcek kovucu kaçarsa, hemen suyla yıkayın.
  • Sadece giysinin üzerine veya görünen cilde uygulayın. Giysilerin altında kullanmayın.
  • Havuz veya denize girdikten sonra tekrar uygulayın.
  • Korumaya artık ihtiyacınız kalmadığında, kovucuyu sabun ve suyla yıkayın. Çocuğunuzun ürüne reaksiyon gösterdiğini düşünüyorsanız, cildi yıkayın ve hemen tıbbi yardım alın. Doktorun ne kullandığınızı bilmesi için ürünü yanınıza bulundurun.

Kaynakça: https://www.epa.gov/insect-repellents