Ana SayfaAileHamilelikte ultrason muayenesi hakkında merak edilenler

Hamilelikte ultrason muayenesi hakkında merak edilenler

-

Ultrason olarak bilinen ultrasonografinin yalnızca hamilelik için kullanıldığı zannedilse de birçok hastalığın belirlenebilmesi için ultrasondan yararlanılıyor. Genellikle kadın hastalıkları ve hamilelikte kullanılan ultrason, diğer iç organların da taranmasına yardımcı olur. Ultrason görüntüleri gerçek zamanlı olarak yakalandığından, kan damarlarından akan kanın yanı sıra vücudun iç organlarının hareketini de gösterebilirler. Hamilelikte ultrason sayesinde bebeğin boyu ve kilosundan, cinsiyeti ve sağlığına kadar birçok durumu görülebiliyor. Ultrason hakkında çiçeği burnunda anne adaylarının kafasında soru işaretleri olabilir. Öyleyse hamilelikte ultrason nedir ve nasıl kullanılır bir bakalım…

Ultrason nedir?

Ultrason, yüksek frekanstaki ses dalgalarını kullanarak vücudumuzun içinin görülmesini sağlayan tıbbi bir cihazdır. Teknolojisi iyonlaştırıcı olmayan radyasyona dayanır, bu nedenle X ışınları veya iyonlaştırıcı radyasyon kullanan diğer görüntüleme sistemleri ile aynı risklere sahip değildir. Ultrasonda zararlı X ışınları yoktur ki bu da gebelik için risk oluşturmamasını sağlar. Ultrasonun cilde temas eden parçasına prop deniyor. Proptan ses dalgalarının daha iyi iletilebilmesi için cilde jel sürülüyor. Hamilelerin karnına sürülen jelin herhangi bir yan etkisi yoktur. Karın bölgesinden ses dalgalarının yayılmasını sağlayan bu jel, işlem bitiminin ardından kolayca temizlenebiliyor. Prop karında gezdirildiği sürece bebek ultrason makinesinin ekranından görüntülenebiliyor.

Ultrasonda bebek nasıl izlenir?

Anne adayının karnına jel sürüldükten sonra prob, karın bölgesinde yavaşça gezdirilmeye başlanır. Uzman doktor, bebeğin daha iyi görülebilmesi için yer yer karna prop ile baskı yapabilir. Ultrasonda çıkan görüntülerin çıktısı alınır ve rapor hazırlanır. Böylece tetkik sona ermiş olur. Ancak doktor gerek görürse vajinal ultrason da yapabilir.

Hamilelikte vajinal ultrason yapılır mı?

Gebelik ultrasonu genel olarak karından yapılsa da hamilelikte vajinal ultrason yapılmasının zararı yoktur. Vajinal ultrason, düşüğe neden olmaz ve kanaması olan hamilelerin rahatsızlığının daha iyi saptanmasına yardım eder. Vajinal ultrasonda görüntü ve alınacak bilgiler daha net olur. Gebelikte belli endikasyonlarda fetüsün gelişimini takip etmek ya da rahim ağzının kalınlığını incelemek için vajinal ultrason kullanılan bir yöntemidir. Ancak anne adayının istemediği durumda, doktor zorla vajinal ultrason muayenesi yapmayacaktır.

Ultrason çekmenin süresi ise 5 ila 15 dakika arasında değişiyor. Detaylı tetkikler ya da bebeğin ense kalınlığının ölçülmesi gibi durumlarda ise ultrason süresi daha da uzayabiliyor.

Ultrason bebek hakkında neler söyleyebilir?

Hamilelikte rutin olarak ultrason kontrollerinin yapılması önemlidir. Çünkü gebelik sırasında bebekle ilgili bilgi alınmasını sağlar. Peki ultrason bebek hakkında ne gibi bilgiler verebilir?

İşte birkaç tanesi şöyle:

-Cinsiyet

-Organlarının durumu

-Boy ve kilo

-Kalp atış durumu

-Rahimdeki konumu

-Amniyon sıvısının miktarı

-Plasentanın yerleşimi