Ana SayfaYaşamOkul üniformaları her gün yıkanır mı?

Okul üniformaları her gün yıkanır mı?

-

Yüz yüze eğitim başladığı için çocuklar okullarda ve yine üniforma giyiyorlar. Veliler ise çocuklarını okula gönderirken aynı zamanda temizlik koşullarını yerine getirerek hem ailelerinin hem de diğer öğrencilerin sağlığını korumaya çalışıyorlar. Doğru önlemler alındığı takdirde çocuklar sağlıklı bir şekilde okula gidip gelebilir. Maske, mesafe ve temizlik üçlüsünü asla unutmamak gerekiyor. Peki tüm bunların yanı sıra okul üniformaları hakkında nasıl bir tedbir almamız gerekiyor? Okul üniformaları her gün yıkanır mı, üniformaların temizliği ne sıklıkta olmalı?

Çocukları virüsten uzak tutmanın yolu temizlikten geçiyor


Çocukların her gün giydikleri okul üniformalarının da hijyen koşullarına uyması gerekir. Nasıl mı? Uzmanlara göre, çocukların okul üniformaları her gün okuldan geldikten sonra yıkanmalı. Sonuçta virüsten uzak kalabilmenin en etkili yolu temizlikten geçiyor. Tek bir üniformanın her gün yıkanması ve kurutulması yorucu olabilir. Bu nedenle yedek bir üniforma bulundurmanızda fayda var.

Deterjana dikkat

Çamaşır makinesinde her gün yıkanan üniforma zarar görebilir. Üniformaların rengi solabilir ya da yıpranabilir. Bu durumu önlemek için kullandığınız deterjana dikkat etmeniz gerekiyor. Bazı deterjanlar kıyafetleri yıpratma potansiyeline sahip. Özellikle de çamaşır suyu ve granül toz deterjanlar. Bu nedenle seçtiğiniz deterjanın sık kullanıma uygun ve yıpratıcı olmamasına dikkat ederek satın alın.

Çamaşır makinesinde yıkayacağınız okul üniforması eğer kurutma makinesinde kurutuyorsanız daha fazla yıpranacaktır. Kullandığınız deterjanın miktarını iyi ayarlayın ve fazla deterjan kullanmayarak okul üniformasının ömrünü uzatabilirsiniz.

Buharlı temizleyiciler kurtarıcı olabilir

Çocukların kıyafetlerini illa ki çamaşır makinesinde yıkamak zorunda değilsiniz. Buharlı temizleyiciler kullanarak çocuğunuzun üniformalarını mikroplardan arındırmanız mümkün. Buharlı temizleyiciler, kıyafetlere çamaşır deterjanının verdiği zararı vermez. Üstelik tüm yüzeylerde kullanabilirsiniz. Buna çocuğunuzun çantası da dahil. Bu her ne kadar bütçenizi aşabilecek bir seçenek olsa da bu da bir seçenektir.

Üniforma leke olursa ne yapmalı?

Çamur lekesi: Karbonat ve suyu karıştırarak bir macun elde edebilir, lekeyi bunla silebilirsiniz. Sonrasında çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz.

Meyve lekesi: Limon suyuyla ovmak lekenin çıkarılmasını kolaylaştırabilir.

Yapıştırıcı lekesi: Lekenin daha çok yayılmasını önlemek için bu sefer kurumasını beklemek daha iyi olacaktır. Kuruduktan sonra kazıyın, bir gece soğuk suda bırakın, ertesi gün deterjanlı bezle silin ve normal şekilde yıkayın.

Mürekkep lekesi: İspirtoya batırılmış bir pamukla lekeyi silebilir, daha sonra etiketinde belirtildiği şekilde yıkayabilirsiniz. Alkol bazlı olduğu için kolonya gibi bir ürünün lekeye sıkılması da işinizi kolaylaştırabilir.