Ana SayfaÇocuk SağlığıÇocuk BeslenmesiŞekerin zararları her geçen gün daha fazla anlaşılıyor

Şekerin zararları her geçen gün daha fazla anlaşılıyor

-

Şekerden uzak durulması, yine şeker olarak depolanan hamur işleri gibi besin değeri düşük olan karbonhidratların mümkün olduğunca kısıtlanması gerektiği sık sık dile getiriliyor. Yeni bir araştırma, şeker kullanımındaki kısa süreli artışların bile inflamatuar bağırsak hastalığı (İBH) riskini artırabileceğini ve sağlığımızı önemli ölçüde etkileyebileceğini öne sürüyor. Şekerin zararları her geçen gün daha fazla anlaşılıyor.

Yapılan çalışmada farelere hafta boyunca dengeli bir beslenme sağlanıyor. Ancak 2 gün yüksek oranda şeker içeren besinler sunuluyor. Bu iki günün ardından hayvanlarda kolit ve daha ciddi durumlara karşı yatkınlık oluştuğu gözlemleniyor.

Lif bakımından zengin gıdalar bağırsakta yaşayan ve bağışıklık sistemi için önemli olan iyi bakterilerin besinidir. Yüksek şekerli beslenme ise inflamasyon ve hatalı bir bağışıklık sistemi yanıtı ile ilişkili olan E. coli gibi kötü mikropları besler. Madsen ve arkadaşlarının araştırması, yüksek şeker alan farelerin daha fazla bağırsak dokusu hasarı ve olumsuz bağışıklık sistemi tepkisi yaşadıklarını gösterdi. Farelerin beslenme şekli iyi bakteriler tarafından üretilen kısa zincirli yağ asitleri ile desteklendiğinde ise bu belirtilerin azaldığı gözlemlendi.

Araştırmacılar kısa süreli şeker tüketiminin gerçekten zararlı bir etkiye sahip olabileceğini ve bu nedenle bütün hafta boyunca sağlıklı beslenip hafta sonu abur cubur yiyerek kaçamak yapmanın hatalı olduğununu belirtiyorlar.

Şekerin zararları arasında en çok öne çıkan konu obeziteye neden olması. Şeker, obeziteye bağlı olarak pek çok kronik hastalık için de zemin hazırlıyor. Bu sebeple çocukların büyüme ve gelişmesinin sağlıklı olarak devam edebilmesi için doymuş yağ, tuz ve şeker tüketimi gibi zararlı ürünler yerine sağlıklı tercihler yapmak gerekiyor. Ayrıca çocuklukta kazanılan sağlıklı beslenme alışkanlığı, ilerideki yaşlarda da devam ederek bireyin genel sağlığına katkıda bulunuyor.