Ana SayfaSeyahat12 Adımda İzmir'i keşfedin!

12 Adımda İzmir’i keşfedin!

-

Ege Denizi’ne karşı kıvrılan ince huzur kokan rüzgarları ve medeniyetin en eski beşiklerinden olan toprakları ile İzmir hiç şüphesiz ki eşsiz şehirlerden biri. Ailece tatil yapabileceğiniz, çocuklarınızla doğanın, tarihin tadını çıkarabileceğiniz İzmir’de hem yaz aylarında hem de sömestr de tatil yapabilirsiniz. İzmir’de çocuklarla gezilecek pek çok yer var. Biz bu yazıda biraz İzmir ve ilçelerinden söz edeceğiz.

Gelin şimdi 12 adımda İzmir’i tanıyalım.

  1. Aliağa: İzmir’in kuzeyinde yer alan Aliağa, İzmir şehir merkezine 61km. uzaklıktadır. Üstelik İzmir – Aliağa arasında bir demiryolu hattı da vardır. 

Aliağa isminin hikayesi IV. Murat zamanından kalmadır. Sultan IV. Murat, zorlu Bağdat Seferi esnasında kendisine yardımı dokunanlara, Batı Anadolu’da toprak bağışlar. İçlerinden Abdülkerim Ağa adı ile bilinen bir kişiye, bugünkü Aliağa yöresi bağışlanır. Abdülkerim Ağa’nın ölümünden sonra oğullarından biri olan Ali Ağa, burada büyük bir çiftlik inşaa eder. Yörenin adı da o gün bugündür “Aliağa” olarak anılır. 

Aliağa İlçesi’nin en gözde tatil yeri şüphesiz ki Şakran’dır. Özellikle eski İzmirliler’in gözdesi olan bu mahallede, pek çok yerlinin mülkü vardır. 

Polis Plajı, Aliağa’ya gelen tatilcilerin en çok uğradığı noktalardan biridir. Bu plajda şezlonga uzanıp güneşin ve çocuklarla İzmir’de tatilin tadını çıkarabilirsiniz. Plaj boyunca yürüyüşler yapıp, Aliağa’yı keşfedebilirsiniz. 

Aliağa, tarih meraklılarını da memnun edecek bir nokta. Bulunduğu bölge itibariyle Aliağa, antik çağlardan beri bir yerleşim merkezidir. Antik çağlardaki adı Eolis olan bölgede, Kyme, Myrina, Aigai (Nemrutkale), Gyrna ve Pitane (Çandarlı) gibi pek çok antik kent kurulmuştur.  

  1. Bergama: İzmir’in kuzeyindeki Bakırçay havzasında yer alan Bergama. İzmir merkezine 103 km. uzaklıktadır. Adnan Menderes Havalimanı’na uzaklığı 130 km. olan ilçe, İzmir’in en ünlü ilçelerinden biridir. 

Arkeoloji ve tarihe ilgi duyanların kesinlikle görmesi gereken bölgelerin başında yer alan Bergama, tarihteki ilk parşömenin bulunduğu yerdir. Bergama ayrıca tarihteki ilk dört tiyatrolu şehirdir ve dünyanın en dik tiyatrosu bu topraklarda bulunur. Bergama adı Pergamon’dan gelir. Pergamon ise yüksek kentin sakinleri anlamına gelmektedir. 

Bergama’da Akropolis’i görerek tatilinize başlayabilirsiniz. Antik Tiyatro, Asklepion Tapınağı, Pergamon Antik Kenti, Bergama Harabeleri, Kızıl Avlu, Hacı Hekim Hamamı, Güzellik Ilıcası, Allianoi Antik Kenti, Taş Han, Bergama Arastası ve Eski Bergama Evleri görülmeye değer diğer noktalardır. 

  1. Çeşme: İzmir denilince belki de akla ilk gelen yerdir Çeşme. Her ne kadar son yıllarda Alaçatı Mahallesi, Çeşme’nin ününü gölgede bırakmış olsa da, İzmir aşıkları için Çeşme’nin yeri bambaşkadır. Doğal güzellikleri saymakla bitmeyecek Çeşme’nin, kendine özgü bir hayran kitlesi vardır. 

Çeşme – Adnan Menderes Havalimanı arası 100 km, Çeşme – İzmir arası ise 86 km’dir. Çeşme’den Alaçatı’ya ulaşım oldukça kolaydır. Hemen her saat dolmuş bulunabilir ve mesafe yaklaşık 15 dk.dır. 

Çeşme denilince akla ilk olarak damla sakızı gelmektedir. Çeşme’ye gitmişken damla sakızı almadan dönmek olmaz. Özellikle yazın, damla sakızlı dondurmanın tadına bakılmalıdır. Damla sakızlı kurabiye ve muhallebi de diğer lezzetlerdendir. Ayrıca Çeşme’deyken bir Çeşme Kumrusu ile kendinizi ödüllendirmelisiniz. 

Çeşme Kalesi, Ayayorgi Koyu, Ilıca Plajı mutlaka görülmesi gereken Çeşme duraklarıdır. Bunun dışında şehir içi kesinlikle yürüyerek keşfedilmeli ve salaş balıkçılarda Ege Mezeleri ve taptaze balıkların tadına varılmalıdır. Çeşme Marina’da akşamları yapacağınız yürüyüşler, tatilinizin en unutulmaz dakikaları olacak. 

  1. Alaçatı: Her ne kadar Çeşme’nin bir mahallesi olsa da, Alaçatı’nın ünü değil Çeşme’yi İzmir’i bile geçti. Rüzgar sörfünün başkenti olan Alaçatı, kesinlikle herkesin hayatında en az bir kere görmesi gereken, şahane bir yer. Özellikle tatilde çocuklarınıza sörf öğretmek isterseniz en güzel noktalardan biri burasıdır.

Alaçatı denildiğinde güzel ve rüzgarlı plajlar ve elbette gece hayatı akla geliyor. Ancak Alaçatı’yı sezon dışında ziyaret etmek isterseniz de, kesinlikle sıkılmazsınız. Alaçatı Ot Festivali esnasında yapılacak bir Alaçatı ziyareti, size anlatılanlardan, ya da daha önce sezonda tecrübe ettiklerinizden oldukça farklı bir deneyim olacaktır.

  1. Dikili: Dikili İzmir’in en eşsiz bölgelerinden biridir, demek sanıyoruz ki yanlış olmaz. Zira muhteşem mavi bayraklı plajları, Nebiler Köyü ve Şelalesi, Kane Antik Kenti gibi herkese hitap eden tatil alternatifleri sunmaktadır. Bununla birlikte, dört mevsim açık kaplıcaları ile de ünlüdür. Bu kadar alternatifi bir arada sunan kaç nokta vardır acaba dünya üzerinde?

Dikili’nin gözbebeği olan Çandarlı, her yıl önemli miktarda yerli ve yabancı turisti kendisine çeker. Çandarlı Kalesi ve plajları ile muhteşem bir görünüme sahip olan Çandarlı, kesinlikle görülmeye değerdir. 

  1. Foça: İzmir denilince akla ilk gelen noktalardan biri olan Foça, hem denizi ve güneşi, hem de tarihi dokusu ile ziyaretçilerini büyülemektedir. İzmir’e uzaklığı 45 km, Adnan Menderes Havalimanı’na olan uzaklığı ise 94 km olan Foça, M.Ö. 11. yy’da kurulduğunda, İyonya’nın en önemli yerleşim merkezlerinden biri olmuştur. 

Yılın neredeyse tamamında yoğun poyraza maruz kaldığı için, Foça’nın denizi yazın bağrında bile çok sıcak olmuyor. Yine aynı sebepten Foça’nın havası çok temiz ve oksijeni bol. 

Foça, Eski Foça ve Yeni Foça olmak üzere ikiye ayrılıyor. Eski Foça, adı üstünde, eski; yani tarihi dokusu bozulmamış, o Ege Liman Kenti havasını taşıyan, samimi, sıcacık bir bölge. Yeni Foça ise daha modern. Eski Foca ve Yeni Foça arası yaklaşık 20 km. 

Orak Adası başta olmak üzere civardaki adaları ve Eski Foça liman manzarasını görmek için tekne turu biçilmiş kaftan. Akdeniz Fokları’nın doğal yaşam alanlarından biri olan Foça’da, dalış yapıp bu güzel canlıları yakından görebilirsiniz. Kybele Açık Hava Tapınağı, Siren Kayalıkları, Beş Kapılar Kalesi, İngiliz Burnu, Frigya Tepesi ve Fatih Camii de görülmesi gereken noktalar arasında. 

  1. Karaburun: İzmir’e uzaklığı 104 km, Adnan Menderes Havalimanı’na uzaklığı ise 111 km olan Karaburun, Türkiye’deki en lezzetli kalamarın yendiği nokta olarak biliniyor. 

İncirlikoy Plajı, Türkiye’nin mavi bayraklı ilk 10 plajından biri olması sebebiyle oldukça ünlü. Berrak ve masmavi suyu ve muhteşem manzarası ile İncirlikoy Plajı eminiz ki size çok mutlu edecek. 

Karaburun dendiğinde akla gelen diğer bir bölge ise Mordoğan. Mordoğan’ın isminin içinde Mor rengin geçmesinin ise, önemli bir sebebi var. Sadece Mordoğan’da yetişen mor renkli çiçeklerin sayısı yaklaşık olarak 70. Başka bir rivayete göre de gün batımının ve doğumunun renkleri, sadece Mordoğan’da bu derece güzeldir. Bu sebeple beldenin adı Mordoğan olmuştur. Amberseki, Eğlenhoca, Saip ve Tepeboz ise görülmeye değer Mordoğan mahalleleri. 

Karaburun ayrıca enginar sebzesinin anavatanı. Pek çok ünlü şef, mönülerine yalnızca Karaburun’dan getirttikleri enginara yer vermekte.  Karaburun’a gelmişken enginar almadan dönmemenizi tavsiye ederiz. 

  1. Menderes: İzmir’e uzaklığı 23, Adnan Menderes Havalimanı’na uzaklığı 40 km olan ilçe, İzmir merkezine olan yakınlığı ile, tatilcilerin ve İzmirliler’in sık tercih ettiği bölgelerden biridir. 

Gümüldür ve Özdere gibi iki harika noktayı barındıran Menderes İlçesi’nin eski ismi Cumaovası’dır. 1988’de verilen kararla ismi Menderes olarak değiştirilmiştir. 

Gümüldür sessiz ve sakin çevresi ile, tatilde kafa dinlemek isteyenler için biçilmiş kaftan. Deniz kıyısındaki sessiz ve sakin sayfiye yeri olma özelliğini hiç kaybetmeyen Gümüldür’de, kıyıya paralel olarak pek çok otel ve yazlık site görmek mümkün. Gümüldür, turizmin gözde merkezlerinden biri olmasının yanı sıra mandalinası ile de meşhur. Türkiye’deki mandalinaların yaklaşık %80’i Gümüldür’de yetişmekte. 

Özdere ise Menderes İlçesi’nin Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan tek turizm bölgesi. 40 km’lik bir sahil şeridine sahip olan Özdere, yılda yaklaşık 250.000 turisti ağırlamaktadır. 

  1. Ödemiş: İzmir’e 114 km, Adnan Menderes Havalimanı’na ise 89 km mesafede olan Ödemiş, İzmir’in sakin ve huzurlu noktalarından biridir. Ödemiş’in önemli özelliklerinden birisi, kış turizminin göz bebeklerinden biri olan Bozdağ’a  ev sahipliği yapmasıdır.  

Tarihi Birgi Kasabası da Ödemiş topraklarında yer alır. 1996 yılında sit alanı olan ve 2012 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenen Birgi, benzersiz bir tarihi zenginliğe sahiptir. 

  1. Seferihisar: İzmir’in meşhur ilçelerinden olan Seferihisar’ın İzmir’e uzaklığı 46 km, Adnan Menderes Havalimanı’na uzaklığı ise 55 km dir. 

Seferihisar denildiğinde akla gelen ilk yer Sığacık’tır. Sığacık, bir ressamın fırçasından çıkmış gibi görünen sokakları ve şirin evleri, doğal yaşamı, benzersiz pazarları ile Ege ruhunu tam anlamı ile yansıtan bir bölgedir. Citta Slow ve Slow Food hareketi, Türkiye’de ilk defa bu bölgede başlamıştır.

Teos Antik Kenti, Seferihisar’ın görülmesi gereken yerlerinin en başında yer alıyor.  M.Ö. 1000 yılında Giritliler tarafından kurulan Teos, daha sonra İyonyalılar’a ev sahipliği yapmıştır. Teos Antik Kenti’nin en önemli özelliği ise içerisindeki Dionysos Tapınağı’dır. Tapınağın özelliği, Şarap Tanrısı Dionysos adına yapılan, dünyadaki en büyük tapınak olmasıdır. 

Sığacık Kalesi, Sığacık Pazarı ve Seferihisar Doğa Okulu, Seferihisar’daki diğer uğrak yerleridir. 

  1. Selçuk: Muhteşem Efes Antik Kenti ve Şirince’ye ev sahipliği yapan Selçuk İlçesi, İzmir’e 82 km, Adnan Menderes Havalimanı’na 62 km uzaklıkta yer alır. 

Efes Harabeleri, sadece Türk turistlerin değil tüm dünyadan insanların, İzmir’de en çok merak ettiği yerdir, desek yanılmış olmayız. Antik bir Yunan Kenti olan Efes, Celsus Kütüphanesi, Aşk Evi ve Latrina gibi pek çok yapıyı bünyesinde bulunduruyor. 

Şirince Köyü ise Maya Takvimi’ne inananların 2012 yılında buraya akın etmesi ile birlikte, dünyada gündem olan bir nokta. Bununla birlikte Ali Nesin’in Matematik Köyü de Şirince’de yer alıyor.

Şirince tıpkı adı gibi, şirin mi şirin bir yer. Huzur ve sevgi depolamak isteyen herkesin kaçış noktası olabilir.

  1. Urla: İzmir’in güzelim ilçesi Urla, şehir merkezine 49, Adnan Menderes Havalimanı’na ise 57 km uzaklıkta. 

Gündüz hayatın Çeşmealtı’nda ve plajlarda aktığı Urla, balığı, mezeleri ve enginarı ile meşhur. Hatta Urla’nın bir Enginar Festivali bile var.  Urla şirin köyleri ile de dikkat çekiyor. Balıkova, Yağcılar, Özbek, Bademalan, Barbaros bu köylerden bazıları ve hepsi görülmeye değer. Germiyan Köyü’nün ise bambaşka bir özelliği var. Burası Türkiye’nin ilk slow food köyü. 

Gündoğumunu izlemek isteyenlerin adresi ise Güvendik Tepesi. Sanat Sokağı da görülmesi gereken yerlerin başında yer alıyor.

Şarapçılığın ve şarap bağlarının önemli bir merkezi olan Urla’ya gitmeden önce bu noktalardan randevu alıp, bağları gezebilirsiniz. 

Tarih tutkunlarının da kendilerini mutlu hissedebilecekleri bir yer Urla. Klozomenai Antik Kenti bu açıdan görülmeye değer.