Yulaf unlu bebek maması 8 ay ve sonrası bebekler için

Yulaf unlu bebek maması 8 ay ve sonrası bebekler için uygun olmak ile birlikte çocukta glüten hassasiyeti olup olmadığına da dikkat edilmelidir. Ailede çölyak hastası, glüten ilişkili hastalık varlığı söz konusu ise hekim kontrollü önemlidir.

Yulaf unlu bebek maması 8 ay ve sonrası bebekler için

Yulaf unlu bebek maması

Malzemeler:

  • 1 yemek kaşığı yulaf unu (yulaf ezmesi de olabilir)
  • 1 çay bardağı su
  • Taze meyve ( Kışın; elma, armut, muz, avokado Yazın; elma, muz, kayısı, şeftali, karadut vb)

Hazırlanışı:

Su ve yulaf ununu karıştırarak kısık ateşte pişirin. Muhallebi kıvamına geldiğinde ocaktan alın. Ilıdığında içine mevsimine göre meyve rendeleyerek veya ezerek  ilave edin.

Not: Bu karışıma ılıdıktan sonra sağılmış anne sütü ilave edebilirsiniz. Anne  sütünü pişirmeyin, artan mamayı bekletip tekrar bebeğe yedirmeyin.

Doç. Dr. E. Mahir Gülcan’ın notu:

Bebeğiniz artık 8 aylık olduğu için unlu besinlerden verebilirsiniz. Kahvaltısına veya çorbasına 1 dilim ekmek içi ( tam buğday-tam çavdar-köy ekmeği) ekleyebilirsiniz. Sebze püresi veya çorbalara şehriye, makarna ilave edebilirsiniz. Tarhana çorbası, kıymalı mercimek çorbası, yoğurt çorbası verilebilir.

Yulaf, yetiştirilme işlenme şekli sebebiyle glüten içerir bu sebeple özellikle ailesinde çölyak hastalığı teşhisi konulan kişiler tahıl almaya başlayan bebeği iyi takip etmelidir. Hayatın ilk yıllarında çölyak tanısı alan hastalar genellikle ishal, karın şişliği, kusma, iştahsızlık, büyüme geriliği gibi belirtilerle hekime başvururlar. Bu hastalar genelde huysuz ve zor ilişki kurulan çocuklardır. Küçük bir hasta grubu ise, ağır sıvı kaybı veya şoka kadar gidebilen ishal ile karşımıza gelebilir ve bu durum “Çölyak krizi” olarak adlandırılır.

Çölyak ülkemizde sık rastlanan bir hastalıktır,  glüten ilişkili hastalıklar ile ilgili bilgi alınız.

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.