Ana SayfaBebek BakımıYeni doğan bebek gelişimi nasıldır?

Yeni doğan bebek gelişimi nasıldır?

-

Yeni doğan bebek gününün büyük bir kısmını uykuda geçirir. Hatta bu sessizlikler bazen anneleri endişelendirir. Ancak bu durum çok uzun sürmeyecek bu nedenle bu günleri anne ve babanın mümkün olduğunca dinlenerek geçirmelerinde fayda vardır.

Yeni doğan bebek gelişimi nasıldır?

İlk günler zamanınızın çoğu bebeğin alt temizliği ve beslenmesi ile geçecektir. Doğumu takiben bebeğinize pek çok sağlık testi yapılacak, gerekli aşıları yapılacak ve eğitim hemşiresi veya ebe tarafından bebeğinize ilk günler nasıl bakım yapacağınız ve nelere dikkat etmeniz gerektiği anlatılacaktır. Eğer anlatılmaz ise muhakkak bir anlatılmasını isteyin. bebeğin durumu hakkında detayla bilgi alın ve aklınıza takılan tüm soruları listeleyerek hekiminize ya da hemşireye iletin. Bu sizin ve yeni doğan bebeğinizin en doğal hakkı.

Bebek karın üzeri yatırıldığında tüm vücudunu bükülü olarak tutar. Bu anne rahmindeki pozisyonun devamıdır. Yaklaşık 2. ayda tamamen ortadan kalkar. bebeğiniz henüz başını tutamadığı için kucağa alırken muhakkak boyun ve baş el ile desteklenmelidir. Sırt üstü yatırıldıklarında başlarını ortada tutamazlar. Bebek hoplatıp zıplatılmamalı, sert hareketler yapılmamalıdır.

Bu dönemde bebekler avuçlarına koyulan cisimleri sıkıca tutarlar. Fazla ışığa ve yüksek sese korkarak tepki verirler.  Görüş mesafeleri fazla uzun değildir. Yaklaşık 20-25 santim ötesi görebilirler.  Açık ve koyu kontrast farkını algılayabilir, çok parlak renkli cisimleri seçebilirler.

Yeni doğan bebek sosyal gelişimi

Bebekler annelerini içgüdüsel olarak tanır. Bu koku ve ses yoluyla olduğu düşünülen bir durumdur.

Bebeğinizin bir sağlık problemi yok ise bu günlerin tadını birbirinizi tanımaya çalışarak çıkarın. bebeğin teni çok hassastır ve dokunma, okşama hem ona hem size iyi gelecektir.  Birkaç hafta içinde bebeğinizin yeni düzeni oluşacak ve uyuma, uyanık kalma, beslenme, dışkılama rutinleri daha belirgin saatlerde olmaya başlayacak.

Şimdilik dünyayı unutun ve bebeğinizi sevin, onunla konuşun, ona güzel duygularınızı sesli ve dokunarak anlatın. Anne bebek bağlanmasının temelleri bebeğin doğumu ile atılmaya başlar unutmayın. Bebeğin ihtiyaçlarını zamanında gidermek, göstereceğiniz sevgi ve şefkat ileride aranızdaki bağın güçlenmesini, güven duygusunun gelişmesini ve sağlam temellere oturmasını sağlayacaktır.

Bu dönemde bol bol emzirmek, onunla vakit geçirmek, konuşmak, dokunmak, okşamak süt üretiminizde size fayda sağlar.

 

Kaynak: Kidsgourmet uzman görüşü yazılarından derlenmiştir.