Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıYeni araştırma:Aşı otizme sebep olmuyor!

Yeni araştırma:Aşı otizme sebep olmuyor!

-

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünya çapında yaklaşık 110.000 kişi 2017 yılında aşı ile önlenebilir hastalıktan öldü. 2018 itibariyle giderek yükselen kızamık vakalarının sayısı ise Ocak 2019’da da arttı. Bu tablonun en önemli etkenlerinden olan aşı reddi de tekrar gündeme taşındı. Aşı reddini savunanlara yanıt ise Danimarka’da 1999’dan 2010’a kadar doğmuş 657 bin 461 çocuğun takip edildiği geniş kapsamlı bir araştırmayla geldi. Annals of Internal Medicine Dergisi’nde yayınlanan çalışma, Kızamık Kabakulak Kızamıkçık (MMR) aşısının otizme sebep olmadığını, otizm riski bulunan çocuklarda dahi otizmi tetiklemediğini gösterdi.

Araştırmacılar, MMR aşısının, 1999 ve 2010 yılları arasında Danimarka’da doğan çocuklarda otizm riskini arttırıp arttırmadığını değerlendirmek için detaylı bir kayıt ve takip yöntemi kullanıldı.  Tutulan kayıtlarda ebeveynlerin yaşı, kardeşte otizm tanısı, erken doğum ya da düşük doğum ağırlığı gibi risk faktörleri değerlendirildi. Çalışmanın en büyük farkı ise bu araştırmada otizm riski taşıyan çocukların da araştırmaya dahil edilmiş olmasıdır.

Aşı ve otizm konusundaki yanlış bilgilerin nedeni nedir?

Bu şehir efsanesi ilk olarak 1998’de Lancet tıp dergisinde yayınlanan Andrew Wakefield’ın araştırmasında ortaya atıldı. MMR aşısı üreticilerini dava etmek isteyen bir hukuk bürosu tarafından hazırlandığı daha sonra ortaya çıkan bu araştırma nedeniyle 2010’da tıbbi Wakefield’ın tıp lisansı elinden alındı. Doktorluktan uzaklaştırıldı. 2011’de Lancet Dergisi  Wakefield’ın çalışmasının temelinde bulunan 12 çocuk hakkındaki bilgilerin değiştirildiğinin tespit edilmesi üzerine çalışmayı yayından geri çekti.

Ne yazık ki bu kısa zaman dahi yanlış bilginin hızla yayılmasına sebep oldu.  Daha sonra yapılan pek çok çalışma aşı ve otizm arasında ilişki olmadığını göstermiştir. Bu yeni çalışma ise otizm riski olan çocuklarda dahi aşıların otizmi tetiklemediğini ortaya koymuştur. Burada sosyal medyada yanlış olan haberlerin doğru olanlara nazaran daha hızlı yayılıyor olmasının da etkisi göz ardı edilemez.