Yaz sebzeleri ile yapılmış bebe çorba 6 ay ve sonrası

Kabak çorbası yazın pratik olarak hazırlayabileceğiniz bir çorba. Bebeklerin yemekleri genellikle fazla malzeme karıştırarak hazırlanmaz. Ek gıda dönemi, bebeklerin yediği besinlerin tatlarını da öğrendiği bir dönemdir.  Bebeğiniz durumu sözlü olarak anlatamadığı için sevmediği yahut onu bir şekilde rahatsız eden gıdaları  geri çevirerek size anlatır. Bu gibi durumlar ısrarla uzun süre devam ederse not alarak hekim kontrolüne gittiğinizde doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

Yaz sebzeleri ile yapılmış bebe çorba 6 ay ve sonrası

Yaz sebzeleri ile yapılmış bebek çorbası

2 öğünlük

Malzemeler

  • 1 adet küçük boy sakız kabak
  • 1 adet küçük boy patates
  • Yarım küçük enginar
  • 1 çay kaşığı ince kıyılmış dereotu
  • 1 tatlı kaşığı natürel sızma zeytinyağı
  • 2 su bardağı su

Not: Evde enginar yoksa yerine başka bir sebze kullanabilirsiniz. Havuç uygun bir sebze olabilir.

Hazırlanışı

  • Tüm malzeme iyice yıkanır.
  • Kabağın ve patatesin dış kısmı soyulur küp küp doğranır.
  • Enginar soyulmuş aldıysanız sadece yıkamanız ve ince ince doğramanız yeterli.
  • Tüm malzeme 2 bardak su ile birlikte ufak bir tencereye koyularak orta ateşte pişirilir.
  • Piştikten sonra içine dereotu ilave edilir.
  • Ocaktan alınan çorba posası kalmayacak şekilde ezilerek süzgeçten geçirilir.
  • Posanın atılması değil çorbanın içinde kalması gerekmekte. Bu işlemi kısa bir süre blender kullanarak da yapabilirsiniz. Enginar lifli bir gıda olduğundan parçalayabilmek için blender kullanmak gerekebilir. Sert olarak bebeğin ağzına gelmeyecek şekilde ezilmesi gerekir. Ancak blenderı çorbayı tamamen pürüzsüz yapacak şekilde uzun süre kullanmak yerine kısa süre kullanınız.
  • Son olarak çorbaya naturel sızma zeytinyağını da eklediğinizde çorbanız hazırdır. Oda sıcaklığında servis edebilirsiniz.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Kabak potasyum, sodyum, A vitamini, B grubu vitaminler, C vitamini içerir ve lif bakımından zengindir. Demir ve kalsiyum içerir. Mayıs itibari ile Eylül sonuna kadar uzun bir mevsime sahiptir. Çocuklarda kabızlığı önlemek için ideal bir sebzedir. Kabak, içerisindeki besin değerlerini kaybetmemesi için satın alındıktan sonra, mümkünse aynı gün yahut 3-4 gün içinde tüketilmelidir. Kısa sürede tüketilmesi C vitamini kaybını önleyecektir. Sebzeler pişerken de vitamin değeri kaybettiğinden mümkün olduğunca günlük alış veriş yaparak günlük taze yemek pişirmek en idealidir. Dereotu bebeğin ağzına, boğazına yapışmayacak şekilde ince doğranıp çorbaya iyice yedirilmelidir. Gaz problemlerini gidermede yardımcı olur.

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.