Ana SayfaAileTüp bebek mi aşılama mı?

Tüp bebek mi aşılama mı?

-

Hekim olarak çok sık karşılaştığımız sorulardan bir tanesi de “hangi durumlarda aşılama, hangi durumlarda tüp bebek tekniği uygulanıyor?” oluyor. Aşılama tedavisi tüp bebek tedavisine göre daha basit, daha ekonomik, uygulaması daha kolay bir yöntem olmakla birlikte tabi ki gebelik şansı da daha kısıtlı olan bir yöntemdir. Fakat tüp bebek tedavisinde de hiçbir zaman % 100 gebelik söz konusu olmadığı için çiftin koşullarına göre eğer aşılama tedavisiyle de bir şansı olabilecekse o çiftin, direkt tüp bebek yapmak yerine usulüne uygun sayıda önce aşılama tedavisi öneriyoruz. Bu tedavide sonuç alınamaz ise tüp bebek tedavisini planlıyoruz. Burada amaç daha ucuz ve daha kolay olan aşılama tedavisi ile çifte fayda sağlamaktır.  Çünkü tüp bebekte de % 100 gebelik olmadığı için aşılama seçeneğini de her zaman göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Aşılama yöntemi ile bebek sahibi olmak için kimler uygun adaylardır?

Aşılama yöntemi için hem kadının hem de erkeğin genel durumunun doğru tespiti gerekmektedir. Aşılama tedavisi, kadın tüplerinin açık olduğu, erkeğin sperminin aşılama için canlı sperm oranının belli bir seviyenin üzerinde bulunduğu durumda uygulanabilir. Ama tabii ki evlilik süresi, kadının yaşı, daha önce uygulanan tedaviler bu kararı vermemizde bize yardımcı olacak diğer etkenlerdir. Eğer kadın yaşı belli bir yaşın üzerindeyse, evlilik süresi belli bir sürenin üzerine çıkmışsa daha önce denenmemiş olmasına rağmen aşılama tedavisi yerine daha ileri tekniklere geçmek mümkündür. Çünkü daha önce yapılan denemelerle ilgili araştırmalar bize özellikle kadın yaşının ve evlilik süresinin ilerlediği durumlarda koşullar uygun olsa dahi aşılama ile gebelik oranlarının düştüğünü söylemektedir.

Özellikle 3 denemeden sonra aşılama önerilmemesinin en temel nedeni geçmiş uygulamaların geriye dönük araştırılmasında aşılama ile elde edilen gebeliklerin % 90’ının ilk 3 aşılamada elde edildiği bilgisine dayanmaktadır. Eğer ilk 3 aşılamada gebe kalınmamışsa her şey gayet uygun olmasına rağmen 4. 5. 6. aşılamada gebe kalma oranı, neredeyse doğal birlikteliğe yakın düzeydedir. Bu yüzden biz bu çiftlere aşılama yerine daha ileri tekniklerle tedavi önermekteyiz.

 

Op. Dr. Gökhan ÇIRAGİL