Terbiyeli taze fasulye çorbası 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Terbiyeli taze fasulye çorbası 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Terbiyeli taze fasulye çorbası

Malzemeler

250 gr taze veya çalı fasulye yıkanıp ayıklanmış eninden ince ince doğranmış
1 adet orta boy soğan rendenin iri tarafı ile rendelenmiş
1 adet orta boy domates rendenin iri tarafı ile rendelenmiş
1 tatlı kaşığı tatlı biber salçası
1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tereyağı
yeteri kadar tuz
3 – 4 su bardağı kaynamış su

Terbiyesi için:

1,5 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı yoğurt
1 adet yumurta

Hazırlanışı

Tencereye tereyağ ve zeytinyağı koyup, soğanı ekleyin. Soğanın kokusu çıkıp hafif rengi dönene kadar 4-5 dakika kavurun.
Fasulyeyi ekleyip kavurmaya devam edin. Domatesi ve tuzu ekleyin. Kaynamış suyu ilave edin. İyice pişince bir kasede terbiye malzemelerini buluşturup,iyice çırpın.
Terbiyenin kesilmemesi için azar azar ekleyip kasede kalan terbiyeye çorba ekleyerek karıştırın ve çorbaya ilave edin. Çorbayı iyice karıştırın. Kısık ateşte 2-3 dakika kaynadıktan sonra ocağı kapatabilirsiniz.

Terbiyeli taze fasulye çorbası 1 yaş ve sonrası çocuklar için uygun olup, yumurta içerdiğinden oda sıcaklığında uzun süre bekletilmemelidir.  Biraz soğuduktan sonra iki saati geçirmeden buzdolabına kaldırılmalıdır.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Terbiyeli taze fasulye çorbası 1 yaş ve sonrası yumurta alerjisi olmayan çocuklar için uygundur. Çorbalara katılan, terbiye adını verdiğimiz un, yumurta ve yoğurt bileşeni, çorbayı biraz ağırlaştırabilir ama yiyebilenler için son derece besleyicidir. Eğer çocuğunuz çok hassas ve ağır ya da karışık gıdalar yiyemiyor ise 2 yaş sonrası erteleyebilirsiniz bu tip terbiyeli yemekleri. Az miktarda yoğurtla sulandırarak da hafiflemesini sağlayabilirsiniz.

Yaz mevsiminde bolca bulunan taze fasulye lif açısından zengin bir sebzedir. Bolca vitamin ve mineral içerir.  Fasulyeyi yemek olarak yemeyen çocuklar belki çorbasından hoşlanabilir. Fasulyenin yaklaşık 100 gramında 2 gram kadar protein bulunur. İçinde bulunan yumurta hayvansal, fasulyede bulunan ise bitkisel protein olup çorbanın protein yönünden zenginleşmesini sağlar. Sağlıklı beslenme için sofralarınızdan eksik etmemeniz gereken bir sebze olan taze fasulye, yaz aylarında ülkemizde bolca yetişir. Taze fasulye lif ve proteinin yanı sıra vitamin A, vitamin C, thiamin, riboflavin, niacin, folat, demir, bakır, potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum içerir.

Reklam
Ailelerin ve uzmanların tercih ettiği yayın. Anne bebek çocuk sağlığı, gelişimi ve beslenmesi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.