Tavuklu sebzeli kinoa pilavı 4 yaş ve sonrası

Tavuklu sebzeli kinoa pilavı 4 yaş ve sonrası

Tavuklu sebzeli kinoa pilavı

Kinoayı pişirirken, eğer vaktiniz var ise bir kaç saat suda bekletmenizi ve iyice yıkamanızı öneririm. Eğer suda uzunca bekletip pişiriyorsanız 1 ölçü kinoaya – 1,5 ölçü su kullanmanız yeterli olacaktır, aksi takdirde 1 ölçü kinoaya 2 ölçü su kullanmanızı öneririm.

Oldukça nötr bir tadı olduğu için, ben kinoayı kendi hazırladığım et suyu, tavuk suyu ya da sebze suyu ile pişiriyorum. Ayrıca kinoayı pişirirken, önce çok kısa bir süre karıştırarak pişirmek (kavurmak) daha lezzetli bir sonuca ulaşmayı sağlıyor.

Malzemeler

1 bardak kinoa, birkaç saat önce ıslatılıp iyice yıkanmış

1 adet  tavukgöğsü, zar büyüklüğünde doğranmış

1 adet küçük havuç (minik küp doğranmış)

1 adet tatlı yeşil köy biberi (çekirdekleri ve sapı alınıp, minik küpler halinde doğranmış)

1 adet kırmızı kapya biber (çekirdekleri ve sapı alınıp, minik küpler halinde doğranmış)

1 kahve fincanı haşlanmış mısır

1 kahve fincanı haşlanmış yeşil mercimek

1 çorba kaşığı zeytinyağı

1 çorba kaşığı tereyağı

1,5 bardak, evde kendi hazırladığınız tavuk suyu

1 tutam tuz

Hazırlanışı

Tencereye yağ koyulur ve tavukların rengi dönünceye kadar sotelenir. Havuç ve biberler eklenerek karıştırmaya devam edilir. Biberin kokusunu aldığınızda kinoa eklenir, 4 dakika kadar sotelemeye devam edilir. Tuz ve kişniş eklenir, tavuk suyunu ilave edilir. Suyunu çekmeye yakın mısır ve yeşil mercimek eklenir. Kinoa 15 dakikada pişer. Servis ederken çatalla kabartıp tanelerin birbirinden ayrılmasını sağlanır.

Not: Bu tarifte anlatılan kinoa pilavı 1 yaş üzeri çocuklar için besin olarak uygundur, bir zararı yoktur ama tarif gaz yapan besinlerden zengin olduğu ve yeme zorluğu oluşabileceğinden ötürü 4 yaş olarak belirlenmiştir. Sizin çocuğunuz daha erken bir yaşta yiyebiliyorsa yedirmenizde sakınca bulunmuyor.

Yrd. Doç.Dr.Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Kinoa,  tahıllara benzer yönleri olmasına rağmen buğdaygillerden değildir, ıspanak ve pancar gibi bitkilere daha yakındır. Tahıllara oranla kinoanın besin değeri oldukça iyidir. Lizin gibi temel amino asitler ve bol miktarda kalsiyum, demir ve fosfor içerir. Kinoa genellikle pirinç ile aynı şekilde pişirilir ve çok çeşitli yemeklerde kullanılır. Kinoa yaprakları, ıspanak gibi bir yapraklı sebze olarak da tüketilebilir.

Kapya biberde bolca bulunan C vitaminini de unutmamak lazım. İçindeki tavuk ve tavuk suyu pilavı hayvansal protein bakımından da zenginleştirmiş ve tek başına zengin içerikli neredeyse tam öğün besleyiciliğinde bir pilav ortaya çıkmış.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.