Tavuk suyu çorba 7 ay ve sonrası çocuklar için

Çocuğunuz veya siz grip olduysanız bu çorbayı menünüze katmanızı öneriyoruz.Tavuk suyu çorba hastalık durumunda ilk aklımıza gelen yemektir. Doktorların da grip hastalarına tavsiye ettiği tavuk suyu çorba nasıl yapılır. İşte tarifi…

Tavuk suyu çorba 7 ay ve sonrası çocuklar için
Tavuk suyu çorba 7 ay ve sonrası çocuklar için

Tavuk suyu çorba

Malzemeler

1 parça tavuk göğsü
1/2 su bardağı şehriye
6 su bardağı su
2-3  sap maydanoz
1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1 küçük havuç

Hazırlanışı

Derisi temizlenmiş ve iyice yıkanmış tavuk eti tencereye koyulur ve su eklenir. Orta ateşte 30 dakika pişirdikten sonra tavuk eti içinden çıkartılır. Tavuk etinin bir kısmı didiklenir ve küçük parçalara ayrılır.  Bu sırada bir tavada sızma zeytinyağı ve ince doğranmış yahut rendelenmiş bir miktar havuç 3 – 4 dakika orta ateşte sotelenir. Kaynayan tavuk suyuna sotelenmiş havuç, didiklenmiş tavuk, ince doğranmış maydanoz ve şehriye ilave edilir.  10 dakika orta ateşte pişirilir. Şehriyeler piştiğinde ocaktan alınır ve servis edilir.

NOT: A grubu vitaminler yağda çözündüğünden havuç zeytinyağı ile sotelenmiş, tavuk eti ise en yağsız bölgesi olan göğüs eti olarak önerilmiştir. Eğer tavuk eti olarak but kullanacaksanız havuçlu karışımı ilave etmeyiniz zira haddinden fazla yağlı bir çorba olur ve çocuklar için uygun olmayabilir. Ayrıca çok yağlı bir çorba zaten hassas olan hastayı da rahatsız edecektir.

Bebekler için çorbayı blanderdan geçirerek verebilirsiniz. Ancak çok pütürsüz olana dek blander kullanmayınız. Eğer bebeğiniz hasta (grip vbg) ve yemekte çok zorlanıyorsa tabii o zaman da pütürlü yedirmek için zorlamamak gerekir.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Tavuk suyu çorba hastalık durumunda ilk aklımıza gelen yemektir. Zira tavuk eti yenmesi kolay bir gıdadır. Bu nedenle iştahsızlığın görüldüğü grip gibi enfeksiyon hastalıklarında çocuk ve yaşlılara özellikle önerilir. Ayrıca grip olan kişiye bol sıvı desteği yapılması gerektiğinden çorba bu gibi durumlarda imdada yetişen bir yemektir.

Tavuğun farklı bölgelerindeki etlerin özellikleri de farklıdır. Örneğin protein daha çok göğüs etinde, yağ ise boyunda yoğunlaşmıştır. Protein ve yağ içerikleri açısından önemli avantaja sahip olan tavuk eti özellikle demir, fosfor ve B grubu vitaminlerinin de iyi kaynağıdır.

Pişmiş tavuk etinin besleyici değeri yeniden ısıtılması ile az da olsa bir miktar azalma gösterir. Tekrar tekrar ısıtmaktan kaçının, mümkün olduğunca pişirir pişirmez aynı gün yemeye özen gösterin.

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.