Tavuk eti saklama ve pişirme koşulları sağlığınız için önemli!

Tavuk eti saklama ve pişirme koşulları sağlığınız için önemli!

Tavuk eti kırmızı ete göre daha ucuz olduğundan genellikle çok tercih edilir. Tavuk aynı zamanda iyi bir hayvansal protein kaynağıdır. Tavuk reyonlarında  “doğal, dolaşan, organik” gibi ifadelere de sıkça rastlamak mümkün. Eğer satın alacağınız  bir tavuk veya tavuk ürününün gerçekten organik olup olmadığından emin olmak istiyorsanız üzerinde “ORGANİK” sertifikası olan ürünleri tercih etmeniz gerekir. Bu ürünler özel bir onay etiketi taşır. Bunların dışında kalanlar “Doğal, gezen vb” organik etiketi taşımadığı sürece organik değillerdir.

Piyasada ‘doğal’ ürün adı altında satılan ürünler tüketicide ‘organik’ ürün izlenimi oluşturmak amaçlıdır. Bu sadece tüketiciyi etkilemek için uygulanan bir pazarlama şeklidir. Organik demek değildir.

Tavuk eti saklama koşulları sağlığınız için önemli! 

Tavuk etinden zehirlenmelerde genellikle, Campylobacter bakterileri ve bazen de Salmonella ve  Clostridium perfringens bakterileri sorumludur.  Tüm bu bakteriler zehirlenme dolayısıyla ishal ve kusma ile yoğun sıvı kaybına sebep olduğundan küçük çocuklar ve yaşlılarda hayati sonuçlar doğurabilir.

  • Tavuğu alırken eğer açık (poşetsiz) alıyorsanız, mutlaka bir poşete koyun.
  • Tavuğu ellemeden önce ve sonra elleri 20 saniye boyunca ılık su ile bol sabunla yıkayın.
  • Çiğ tavuğu suyun altında tutarak yıkamayın. Yıkama sırasında, tavuk suyu mutfakta yayılabilir ve diğer gıdalara, mutfak eşyaları ve tezgâha sıçrayarak olası bakteriler ortama yayılabilir.
  • Çiğ tavuk için ayrı bir kesme tahtası kullanın.
  • Daha önce çiğ tavuk koyduğunuz tabağa, tahta veya başka bir yere pişmiş yiyecek veya başka gıdalar koymayın.
  • Tavuk hazırladıktan sonra başka bir yemeğe hazırlık yapmadan önce, kesme tahtaları, mutfak eşyaları, bulaşıklar ve tezgâhı sıcak sabunlu su ile yıkayın.
  • Tavuğu pişirirken içinin en az  75 C dereceye kadar ısındığından emin olun. Bunun için bir gıda termometresi kullanabilirsiniz. En iyisi iyice kaynatmak yahut uzun süre fırında, tencerede pişirmek.
  • Ev dışında sipariş ettiğiniz tavuğun tam pişmemiş olduğunu düşünüyorsanız, daha fazla pişirilmesini talep edin.
  • Tavuk ile yaptığınız yemeği 2 saat içinde ( Yaz aylarında hava sıcaklığı 30 C üzerindeyse 1 saat içinde) muhakkak buzdolabına koyun veya dondurun.
  • Yemeği tekrar ısıtmanız gerekiyor ise iyice kaynatın sonra servis edin.
Doktorunuzu arayın!

5 yaşından küçük çocuklar, 65 yaş ve üstü yetişkinler, bağışıklık sistemi zayıflamış insanlar ve hamile kadınlar açısından gıda zehirlenmeleri çok ciddi sonuçlar doğurabilir.

Yüksek ateş (38 C’ den yüksek sıcaklık)
İyileşme gelişmeyen 3 günden fazla ishal
Kanlı dışkı
Sıvı alımını engelleyen sık sık kusma, öğürme

Sıvı kaybı belirtileri ise şunlardır;

Çok az idrar yapmak
Ağız kuruluğu
Ayağa kalkarken baş dönmesi

Gıda zehirlenmeleri ile ilgili detaylı bilgiye buradan linki tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Ailelerin ve uzmanların tercih ettiği yayın. Anne bebek çocuk sağlığı, gelişimi ve beslenmesi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.