Ana Sayfa1 Yaş Üstü YemekSütlaç tarifi 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Sütlaç tarifi 1 yaş ve sonrası çocuklar için

-

Sütlü tatlıların başında sütlaç gelir. Ülkemizde hemen hemen her yörede çok sevilen şerbetli tatlılara göre daha hafif ve sağlıklı bir tatlı olan sütlacı, portakalla aromalandırınca daha da ferahlatıcı bir tatlı ortaya çıkıyor. İsterseniz, portakalları oyup portakal kâsesinde, isterseniz normal servis kasesinde servis edebilirsiniz.

Sütlaç tarifi

Malzemeleri

Kâse olarak kullanmak üzere içi oyulmuş, dik durabilmesi için tabanı düzleştirilmiş büyüklüğüne göre 6 – 8 portakal. Yahut cam kâse kullanabilirsiniz.
1 lt süt
Yarım su bardağı bardak pirinç
1 çorba kaşığı pirinç unu
1 çorba kaşığı mısır nişastası
1,5 bardak su
1 paket vanilya
Yarım su bardağı toz şeker
Yarım portakalın rendenin ince tarafı ile rendelenmiş kabuğu

Hazırlanışı

Portakalları güzelce yıkayın. Kase olarak kullanılacağından,alt kısımlarını dik durabilecek şekilde düzleştirin. Üst kısmından düzgün kapak açıp, içlerini oyun.Ters çevirip bekletin. Teker teker kağıt havlu ile içlerini silin.

Tencereye su ve yıkadığınız pirinci koyup haşlayın. Bir kâsede pirinç unu ve nişastayı karıştırın. Üzerine 1 bardak süt ekleyip çırpın. Haşlanıp, iyice pişen pirince sütün kalanını ve şekeri ekleyip karıştırın. Sonra tencereye nişasta ve pirinç unu karışımını yavaş yavaş karıştırarak ekleyin.

Yaklaşık 20-25 dakika sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Vanilya, portakal kabuğu ve tereyağı ekleyip iyice karıştırın. Altını söndürün. Önceden hazırladığınız portakal kâselerine doldurup, önce dışarıda daha sonra buzdolabında soğutun. İki saat dinlendirin. Dövülmüş fındık ya da tarçın serperek servis edin.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Çocuk yemeklerine ilave şekeri iki yaşına kadar hiç, sonrasında da mümkün ise önermiyoruz. Ama sütlacın tatsız olması da pek hoş olmayacaktır. Şeker miktarını mümkün olduğunca az tutmak, mümkün ise meyveler kullanılarak tat oluşturmak daha iyidir. Yahut çocuğun şekerli tatlı yediği gün diğer öğünlerinde ekmek, pilav, makarna, patates gibi gıdalar yerine protein, sebze ağırlıklı beslenmesine dikkat ederek denge sağlayabilirsiniz. Miktar olarak bir kâse sütlaç aşılmamalıdır. Zira içinde pirinç unu, nişasta, pirinç ve rafine şeker vardır ve bunların hepsi aslında şeker demektir.