Şekersiz ev yapımı dondurma tarifi 8 ay ve sonrası çocuklar için

Şekersiz ev yapımı dondurma tarifi 8 ay ve sonrası çocuklar için

Şekersiz ev yapımı dondurma tarifi

Malzemeler

5 -6 dilim donmuş muz
2 yemek kaşığı yoğurt
1 avuç donmuş yaban mersini

Süslemek için meyve, kuruyemiş az miktarda erimiş bitter çikolata kullanabilirsiniz. ( 5 yaş üzeri)

Hazırlanışı

Muz dilimleri önceden buzlukta dondurulmuş olmalıdır. Tüm malzemeler blandera koyulur ve kıvam alana kadar karıştırılır. Eğer makineniz zorlanırsa içerisine biraz daha yoğurt veya süt ( süt 1 yaş üstü çocuklarda kullanılır) ekleyebilirsiniz. Karışım hazır olduğunda kâseye boşaltılır ve derin dondurucuda iyice donuncaya dek yaklaşık 8 saat bekletilir. Çocuğunuzun yaşına göre meyve ve kuruyemiş ile süslenerek servis edilir.

Afiyet olsun

Dikkat!:Kuru yemiş ve küçük meyveler çocukların nefes borusuna kaçabileceği için 5 yaş üzeri çocuklarınkine eklemek daha uygundur. 1 – 2 yaş üzeri çocuklara alerjisi yok ise yemişler ezilerek verilir. Çocuğunuzun dondurma içindeki bir maddeye karşı besin alerjisi olmadığından emin olduğunuz meyveler ile de yapabilirsiniz.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Yaz aylarında çocuklar oyun oynarken çok fazla su kaybederler ve soğuk dondurma hem susuzluklarını biraz olsun rahatlatmada hem de kaybettikleri enerjiyi takviye etmede işe yarar. İçinde meyve bulunduğu için doğal şeker içerir, süt protein ve kalsiyum kaynağıdır. Sütün UHT, patörize olması kalsiyum ve protein açısından süte zarar vermez. Aksine pastörize süt mikropsuz güvenli süt demektir. Çocukların süt, yoğurt vb gıdalardan alabilecekleri salmonella gibi zararlı mikroplar ile karşılaşmalarını önler. Soğuk oluşundan endişe ediyorsanız yanında oda sıcaklığında su ile çocuğunuza ikram edebilirsiniz. bebeklere de çok sıcaklarda biraz tattırabilirsiniz. Özellikle diş çıkarma döneminde ağrılarını ve kaşıntı problemini hafifleteceği için çok hoşlarına gidecektir.

Yaban mersini Temmuz ile Eylül aylarında meyveleri toplanan ülkemizde yeni yeni değeri anlaşılmış bir meyvedir. Yaban mersini, pektin, tanen ve mirtillin denilen bir boya maddesi ile A ve C vitaminleri içerir. Yaban mersini aynı zamanda kan sulandırıcı etkiye de sahiptir. Mor rengi veren özelliği ile iyi bir antioksidandır. Sindirim sistemi dostudur. Son yıllarda yapılan araştırmalar mor ve kırmızı renkli meyvelerin sağlıklı yaşam için dozunda yenilmesinin önemli olduğunu göstermiştir. Bu güzel renkli albenili meyveler iyi ve sağlıklı bir yaşlanma için biz yetişkinler için de önemlidir. gerek dondurma gerek çiğ, gerek ise başka şekillerde bu değerli meyveden faydalanmak gerekir.

 

Tarif: Instagram:@yulaffit

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.