Sebzeli güveç 3 yaş sonrası

 

Sebzeli güveç 3 yaş sonrası

Sebzeli güveç tarifi tüm aile keyifle yiyebilsin diye 3 kişilik malzemeyle hazırlanmıştır. Eğer etsiz yemek sevmiyorsanız ve çocuklar için et içeren bir yemek isterseniz bu tarife önceden haşlanmış küçük doğranmış kuşbaşı et veya soğanla kavrulmuş 150 gram kadar kıyma ilave edebilirsiniz. Et önceden pişirildiği için sebzelerle birlikte sosa ilave edilebilir.

Sebzeli güveç

Malzemeler

  • 1 adet patlıcan
  • 2 adet sakız kabak
  • 1 adet büyük patates
  • 1 avuç taze fesleğen yaprağı (1 tatlı kaşığı pesto sos da kullanılabilir)
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı aşığı zeytinyağı
  • 3 olgun büyük domates
  • 4 çorba kaşığı dolusu taze kaşar peyniri

Hazırlanışı

  • Sebzeler yıkanır, patlıcanın kabuğu şerit şerit, patatesin kabuğu normal soyulur. Kabak ise kabak oyacağının tırtıklı tarafıyla soyulur.
  • Kabak, patlıcan, patates yarım santim kalınlığında doğranır. Sebzeler az miktarda zeytinyağ ile tavada kızarıncaya dek pişirilir.
  • Domates rendelenir. Ezilmiş sarımsak ve rendelenmiş domates orta ateşte 5 dakika kadar, arada karıştırılarak pişirilir.
  • Domates sosuna ince doğranmış fesleğen yaprakları ve diğer pişmiş sebzeler ilave edilir ve karıştırılır. (Not: Et kullanıyorsanız önceden pişirilmiş eti bu aşamada ilave edebilirsiniz)
  • Tenceredeki tüm malzeme fırın kabına veya güvece alınır. Üzerine, ince kesilmiş veya rendelenmiş kaşar peyniri konulur.
  • Önceden 180 C ısıtılmış fırında, kaşar peyniri eriyene ve hafif kızarana dek yaklaşık 10 dakika pişirilir.
  • Fırından çıkardıktan sonra servis edilir.

Çocuklar için yanında yoğurt güzel bir seçim olacaktır.

Dr. Öğr. Ü. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Sebze sağlıklı beslenmenin en önemli gıdasıdır. Her çeşit sebze yemek özellikle hamilelerin alerjisi olmadığı ya da sağlıkları açısından bir problem yaratmayan sebzeleri yemesi çok önemlidir. Yaz sebzeleri olan patlıcan, kabak, domates ile yapılmış bu Akdeniz tipi yemek içerdiği peynir ile kalsiyum açısından da zenginleşmiş bir tarif.

Domates likopen deposudur ve pişirildiğinde hem alerji yapma riski azalır hem de likopen içeriği artar. Likopen özellikle erkeklerde prostat kanserlerinde koruyucu etkisi ile bilinir. Eğer tarifte çocuğunuza daha önce yedirmediğiniz bir sebze varsa ya da çocuğun bilinen bir alerjisi varsa yerine başka bir sebze kullanabilirsiniz.

 

 

 

 

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.