Ana SayfaAileSağlıklı su içtiğinizden emin misiniz?

Sağlıklı su içtiğinizden emin misiniz?

-

Sağlıklı su, insanın yaşamını sürdürebilmesi için hayati önem taşır. Ancak hayatımıza giren plastik şişeler güneşe maruz kaldığında suya kanserojen maddeler karışmasına neden olabiliyor. Ayrıca kaynağı bilinmeyen ve denetlenmeyen sularda ağır metaller, çeşitli hastalık yapıcı bakteri ve virüsler çoğalabiliyor. Oysa özellikle evde bebeği, çocuğu olan aileler güvenle su kullanmak istiyor. Çünkü çocuğunuzun içtiği, yemeğinin yapıldığı, ailenin çayının demlendiği suyun sağlıklı olması önemli.

Sağlıklı su içtiğinizden emin misiniz?

Sağlıklı su nedir?

Sağlıklı su, vücudumuza zararlı olabilecek mikroorganizmaları ve kimyasallardan arınmış aynı zamanda gerekli mineralleri yeterli miktarda içeren renksiz, kokusuz sudur.  PH derecesinin ise 7.2  – 8,5 olması beklenir.

Su neden önemli?

Yaşamamız için hayati önemi olan su yeterli içilmediğinde sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bir yetişkinin ortalama günlük su ihtiyacı yaklaşık 1,5 – 2 litre yani 8 bardaktır. Yetersiz su alımı ise tüm vücut sağlığını tehlikeye sokuyor. Ayrıca sağlıklı su kullanımı enfeksiyon hastalıklarından korunmada da etkili oluyor. Su yoluyla bulaşan hastalıklar mide bağırsak sisteminden, viral ve bakteriyel enfeksiyonlara kadar çeşitlilik gösterebildiğinden evlerde güvenli su kullanımı önem taşıyor.

Ailenizin sağlıklı su içtiğinden emin olmak için nelere dikkat etmelisiniz?

Özellikle çocuklu ailelerin dikkat etmesi gereken noktalar şöyle;

1- Kullandığınız su kontrol edilen bir kaynaktan gelmeli.

2- Güneş altında ısıya maruz kalmış plastik şişe suların alınması suya karışan mikroplastikler ve diğer kanserojen maddeler açısından sakıncalıdır.

4- Kirli depolar, eskimiş su tesisatları suyunuzu kirletebilir. Yaşadığınız binada su deposu düzenli ve uygun şekilde temizlenmeli.

5-İçme suları ağır metaller gibi zararlı maddeler içermemelidir. Bu ancak laboratuvar ortamında analiz edilebilir.

6- Açılan damacana suyun 7 gün içerisinde kullanılması önerilmektedir.

7-Pet şişeler buzlukta dondurulmamalı.

8-Eve alınan damacana su serin ve güneş ışığı almayan bir yerde tutulmalı. yazın arabada beklemiş pet şişe sular içilmemeli.

İçeme sularının denetimi Sağlık Bakanlığı tarafından yapılır. Su satın alırken kokulu, tortulu, bulanık, uzun süre güneşte beklemiş, açık transfer edilen suları almayarak önlem alabilirsiniz. Cam şişe su plastik geçişini minimuma indirmek adına fayda sağlayabilir ancak suyun barındırabileceği diğer kimyasal vb. içerikler açısından bir avantajı yoktur. Eğer evde temiz olduğuna inanıyorsanız damacana suyu cam şişelere aktarabilirsiniz. Ancak aktardığınız şişeler temiz ve steril olmalı aksi halde havadan dahi suya bakteri bulaşabilir.

Plastikler üzerindeki kodlar ne anlama geliyor?

Plastik şişelerin altında üçgen şeklindeki geri dönüşüm ambleminin içine yazılan numaralar, o ambalajın ne tür bir hammadde kullanılarak yapıldığını gösterir. Bu maddeler şöyledir…

1 numara –> PET veya PETE (Polietilen Tereftalat )
2 numara –> HDPE (High density poly ethylene – Yüksek Yoğunluklu Polietilen)
3 numara –> PVC (Poly vinyl chloride)
4 numara –> LDPE (low density polyethylene)
5 numara –> PP (Polypropolene)
6 numara –> PS (Polystyrene)
7 numara –> Diğer (Buradaki sınıflamaya girmeyen diğer plastik türlerinin genel tanımı).