Avustralya’da yapılan ve JAMA Pediatri’de 22 Ocakta yayınlanan bir çalışma Rotavirüs aşısının 2007’de Avustralya Ulusal Bağışıklama Programına alınmasından sonra, Avustralyalı çocuklarda Tip 1 diyabet görülme oranının azaldığını ileri sürüyor.
Araştırmada 2000 yılı ile 2015 yılı arasında çocuklarda Tip 1 diyabet görülme sıklığını araştıran bilim insanları, 0-4 yaş arası çocuklardaki Tip 1 diyabet görülme sıklığının 2007 yılından itibaren düştüğünü tespit etti. Bilim insanlarının dikkatini çeken bu azalmanın başladığı 2007 yılının önemi ise aynı zamanda Rotavirüs aşısının Avustralya’da rutin aşı programına alındığı tarih olması.
Araştırmada Tip 1 görülme sıklığındaki düşüş, 0-4 yaş çocuklarda görülürken, 5-14 yaş arası çocuklarda gözlemlenmedi. Murdoch Children’s Research Institute’den araştırma baş yazarı olan Dr. Kirsten Perrett, “2007’den sonra doğan çocuklarda Tip 1 diyabet oranındaki düşüş, Rotavirüs aşısının 2007’de Avustralya Ulusal Bağışıklama Programına alınmasıyla aynı tarihe denk geliyor. 2007’den sonra küçük çocuklarda tespit ettiğimiz Tip 1 diyabetin önemli ölçüde azalması, 5-14 yaş arası büyük çocuklarda görülmedi. Bu durum, küçük çocukların büyük çocukları etkilemeyen koruyucu bir faktöre maruz kalabileceklerini gösteriyor.” diyor. Araştırmacılar konu hakkında daha fazla araştırma gerektiğinin de altını çiziyor.
Araştırmanın kıdemli yazarlarından Walter ve Eliza Hall Enstitüsü’nden Profesör Len Harrison ise “Kesin olmamakla birlikte, son çalışmamız, Rotavirüs aşısı olan Avustralyalı bebeklerin, Tip 1 diyabet riskinin azaldığını öne sürüyor. Bu araştırmaya, Tip 1 diyabetli veya diyabetsiz küçük çocukların sağlık kayıtlarını karşılaştırarak korelasyona daha yakından bakmak için devam edeceğiz. Bu aşamada, tip 1 diyabetin azalmasının kalıcı bir etki mi, yoksa geçici mi olduğunu henüz bilmiyoruz. Fakat araştırmamız devam ediyor” dedi.
Referans makale: https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/2721243