Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıPrematüre bebeklerde aşılama nasıldır?

Prematüre bebeklerde aşılama nasıldır?

-

Prematüre doğan bebeklerin anne babaları, bebeğin düşük doğum kilosu ve prematürelere özgü sağlık sorunları sebebiyle genellikle endişelidirler. Doğal olarak düşük doğum ağırlığı olan bu bebeklerin aşılarının ne zaman yapılması gerekiği, zamanında doğan bebekler ile prematüre bebeklerin aşıları arasında ne gibi farklar olduğu merak konusudur.

Prematüre bebeklerde aşılama

Prematüre yani miyadından önce doğan ve doğum ağırlığı düşük olan bebekler ile zamanında doğan bebekler arasında aşılanma açısından büyük farklılıklar yoktur. Bebeğin genel sağlık durumuna bakarak çocuk hekimi aşıların yapılışına karar verir. Prematüre bebeğin aşılanmasında tek istisnai durum hepatit B aşısıdır. Çünkü bu aşı 2 kg altındaki bebeklerin vücudunun yeterli antikor üretememesi sebebiyle bebek 2 kg. olana dek beklendikten sonra yapılır.  Ancak burada da bir istisna vardır. Eğer bebeğin annesi Hepatit B taşıyıcısı ise bu aşı da bebeğin doğum kilosuna bakılmaksızın yapılabilir.

BCG aşısı, bebeğin (eğer anne karnında olsaydı) 34-35. haftası veya ağırlığının 2000 gramın üzerine çıkması beklenir. Bebeklik döneminde önerilen tüm aşılar, prematüre ve düşük doğum ağırlıklı yenidoğanlarda da güvenle uygulanabilir.

Burada hekimin kararını etkileyen bazı sağlık durumları da vardır. Bağışıklık sistemini etkileyen bazı durumlarda aşı uygulamaları farklılık gösterebilir. Özellikle bağışıklık sistemi yetersizliği ile ilgili sağlık sorunları olan bebeklerde aşılar ertelenebilir ya da bu bebeklere canlı olmayan aşılar yapılır ve diğerleri ertelenebilir. Bu aşılar bebeğin durumunu takip eden hekimin belirleyeceği zamanda yapılır. Yine aynı şekilde kan verilen yahut tedavi için yüksek dozda immunglobulin alan hastalarda aşı için hekim belirli bir süre bekler.

Genel hatlarıyla prematüreler açısından aşıların uygulanabilirliği ile ilgili yaklaşım bu şekildedir. Prematüre bebekler hastanede yattıkları sürece hekim tarafından takip edilerek aşıları o yönde düzenlenir. Bebek hastaneden çıkarıldığında ev ortamında birlikte yaşayacağı kişilerin de aşılarının tam olması bebek için avantajdır. Aile bireyleri bu konuda çocuğu takip eden hekimden veya bir sağlık kuruluşundan bilgi alabilirler. Bu sadece prematüre bebekler için değil tüm bebeklerin aileleri açısından önemlidir.

İlerleyen dönemde atlanmış veya yapılmamış aşılar bebeğin yaşına uygun olarak yapılır. Bir aşının yapılıp yapılmadığı bilinmiyorsa yapılmamış kabul edilir ve aşı uygulanır.