Pırasa dolması 1 yaş sonrası

Pırasa dolması 1 yaş sonrası
Pırasa dolması 1 yaş sonrası

Pırasa dolması malzemeleri

  • 3 kalın pırasa

İç harcı için:

  • 150 gr. ince kıyılmış orta yağlı dana eti
  • 1 çorba kaşığı doğranmış maydanoz
  • 1 çorba kaşığı doğranmış dereotu
  • 1 tutam kimyon
  • 3 çorba kaşığı pirinç
  • 1 kuru soğan
  • 1 tutam karabiber
  • 1 yemek kaşığı domates veya tatlı biber salçası ( Salça tuzlu olabileceğinden ilave tuz yazılmamıştır)
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı su

Üzeri için

  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 bardak sıcak su

Hazırlanışı

  • Pırasaların yeşil kısmını kesin. Ardından kalan beyaz kısmı boydan 2’ye bölün.
  • Tencereye su koyup kaynatın, pırasaları içine atın ve fazla eritmeden tencereden alın. Sarılacak kadar yumuşak olmalı.
  • Pırasaları süzün ve soğumaya bırakın.
  • İç harcı için tencereye zeytinyağını, küçük küp küp doğradığınız kuru soğanı, kıymayı ve salçayı ilave edip 5 dakika kadar kavurun.
  • Ayıklanmış ve yıkanmış pirinçleri, baharatları da kıymaya ekleyip karıştırın. Biraz suyu ekleyin ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
  • Ilınan iç harçtan pırasalara bir tatlı kaşığı koyarak muska veya rulo şeklinde sarın.
  • Saramadığımız pırasanın kısımlarını tencerenin tabanına yayın ve sardığınız dolmaları sık şekilde aralık bırakmadan yan yan tencereye dizin.
  • Bir bardak sıcak su ve biber salçası ile sosu hazırlayın. Tenceredeki dolmanın üzerine dökün. Çok sıkı saramadığınızı düşünüyorsanız dolmaların üzerine ağırlık yapmak için bir tabak kapatın. Ardından tencerenin kapağını kapatın Kısık ateşte 15-20 dk kadar pişirin.
  • Piştikten sonra üzerine sarımsaklı yada sade yoğurt ve yağda kavrulmuş tatlı toz biber dökerek servis edebilirsiniz.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Pırasa kış mevsiminin en değerli sebzelerindendir. Kışın diğer sebzelere göre nispeten ucuz ve sağlık açısından çok faydalıdır. Pırasanın içerdiği flavonoidler ve kükürt kombinasyonu pırasayı bir sebze yapar. Flavonoidlerden kaempferol, özellikle serbest radikallere karşı kan damarları açısından önemlidir ve yüksek tansiyon riskinin azaltılmasını katkıda bulunur. Lif açısından da zengin olan pırasa A, E, K vitaminleri içerir. Küçük çocuklar için mümkün olduğunca körpe tabir edilen çok büyük olmayanlarını kullanmanız hazmedilmesi açısından da kolaylık sağlar ancak pırasa dolması yapılırken önceden haşlama yapılması ve etle birlikte tekrar pişmesi pırasanın yumuşak olmasını sağlayacağından özellikle ince körpe seçmenize gerek olmayabilir. Kabızlık çekenler açısından lif zengini pırasa bağırsak hareketlerini hızlandırmaya yarar. Kabızlığa karşı çok etkilidir. Bu tarifi 1 yaş üzeri sağlıklı, yemeğin içindeki herhangi bir gıdaya alerjisi olmayan çocuklar yiyebilir.

Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.