Patatesli börek 1 yaş ve sonrası

Patatesli börek

Malzemeler

4 adet hazır yufka

3 adet büyük boy patates  (Haşlanmış, soyulmuş ve ezilmiş)

1 adet orta boy kuru soğan

1 miktar kuru fesleğen

1 miktar kuru nane

1 tutam çörek otu

1 adet yumurta

½ lt süt

1/2 çay bardağı sızma zeytinyağı

Hazırlanışı:

Fırın 180 c ye ayarlanır. Yarım litre süt ve sızma zeytinyağı bir kâsede karıştırılır. Teker teker yufkalar yuvarlak şekilde tezgâha açılır, karışımla ıslattıktan sonra (bir fırça veya kaşık yardımı ile) dolgu malzemesi eklenerek rulo yapılır ve arzu edilen şekilde kıvırılarak, pişirme kağıdı serilmiş tepsiye yerleştirilir.

Patatesli dolgu malzemesi tarifi

Soğan 1 tencerede, sızma zeytinyağı ile hafifçe kavurulur. Baharatlar eklenip, birkaç dk içinde ocaktan alınır. Haşlanmış ve ezilmiş patatesler eklenerek, kaşıkla karıştırılır. Her bir yufkanın içi bu karışımla doldurduktan sonra yumurta sarısı çırpılarak yufkaların üzerine sürülür. Ardından çörek otları serpiştirilir, bu şekilde fırınlanır. Üzeri güzelce kızardıktan sonra börekler fırından çıkarılır.

Not: İçerik olarak 1 yaş üzeri çocukların yemesinde sakınca yoktur, ancak diş gelişimi ve beslenme şekli sebebiyle daha büyük yaştaki çocuklar için uygundur.

Dr. Enver Mahir Gülcan’ın Notu:

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti böreği sebzelerle veya kıymalı olarak yaparak daha besleyici kılmanız mümkün. Börek ve benzeri gıdaları özellikle kilo problemi olan çocuklarda hiç önermiyoruz.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here