Paskalya çöreği tarifi 1 yaş ve üzeri

Paskalya çöreği tarifi 1 yaş ve üzeri
Paskalya çöreği tarifi 1 yaş ve üzeri

İki adet paskalya çöreği

Paskalya çöreği malzemeleri

  • 4 bardak un
  • 100 gr. tereyağı (4 çorba kaşığı)
  • Yarım paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 tatlı kaşığı dövülmüş damla sakızı
  • 1 tatlı kaşığı dövülmüş kakule
  • 100 ml ılık su (Yarım su bardağı)
  • 100 ml süt ( Yarım su bardağı)

Üzeri için:

  • 2 yumurta sarısı
  • 2 çorba kaşığı su

Paskalya çöreği yapılışı

  • Mayayı ılık süt, su ve 1 tatlı kaşığı toz şekerle eritin. Üzeri kapatarak 15 dakika kadar bekleyin.
  • 4 bardak unu eleyi içine mahlep, dövülmüş damla sakızı, dövülmüş kakule, şeker ilave edin ve karıştırın.
  • Un karışımının orta bölümünde elinizle bir çukur oluşturun.
  • Maya kabarınca unun ortasında açtığınız çukura dökün ve iceri doğru katlayarak yoğurun.
  • Kulak memesi kıvamında bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Un az gelirse az miktarda ekleyebilirsiniz.
  • Yoğurduğunuz hamurun üzerini örtün ve 1 saat dinlendir
  • Dinlendikten sonra hamuru 1-2 dakika daha yoğurup gazını alın ve iki eşit parçaya bölün.
  • Böldüğünüz bezeleri de üçe eşit parçaya ayırın. Bu sırada fırınınızı 50 dereceye ayarlayın.
  • Her bezeyi hafif çekerek uzatıp saç örgüsü şekli verin.
  • Fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye aralık bırakarak iki adet paskalya çöreği hamurunu yerleştirin. 50 derece ısıttığınız fırında yaklaşık 30 dakika mayalanmaya bırakın. Daha sonra fırından çıkartın.
  • 2 yumurta sarısı ile iki çorba kaşığı suyu karıştırın. Hamurun üzerine sürün.
  • Fırına koymadan önce üzerine kıyılmış badem ve susam serpin.
  • Fırını 175 dereceye yükseltin ve üst- alt ayarında 40 dakika pişirin.

Afiyet olsun.

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.