Ana Sayfa1 Yaş Üstü YemekOrman kebabı 1 yaş sonrası

Orman kebabı 1 yaş sonrası

-

Orman kebabı malzemeleri

  • 300 gram kuzu kuşbaşı (az yağlı, dana kuşbaşı da olabilir ancak küçük çocuklar için dana eti sert gelebilir)
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
  • 2 adet domates rendesi veya 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 küçük kâse bezelye (2 avuç)

Not : Ailece yiyebileceğiniz bu tarifte salçalar tuzlu olabileceğinden tuz eklenmemiştir. Eğer salçalar tuzsuz ise tüm yemeğe 1 çay kaşığı tuz ilave edilebilir.

Hazırlanışı

  • Kuşbaşı etleri yağ ile bir tavada önce orta sonra kısık ateşte pişirin. Et suyunu bırakıp çektikten sonra gerekirse yanmaması için ara ara az miktar sıcak su ilave edebilirsiniz. (Genelde orman kebabı tariflerinde etleri una bulayıp az miktar sıvı yağda pişirmenizi önerirler ancak biz unun yanıp kanserojen olmasını istemediğimizden bu kısmı iptal ettik.)
  • Et piştiğinde içine küp doğranmış soğan, havuç, bezelye ve patatesi ekleyin. Eğer seviyorsanız bu aşamada taze kekik de koyabilirsiniz. Kavurmaya devam edin. Son olarak salçayı, tuzu ekleyin. Yine ara sıra karıştırarak pişirmeye devam edin.
  • Hepsi iyice karışıp güzel kokular vermeye başladığında üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin. Pişirmeye devam edin. Bu aşamadan sonra yaklaşık 30 dk. içinde yemeğiniz pişmiş olacaktır. Etler ve sebzeler iyice piştiğinde ocaktan alabilirsiniz.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Sebze ve kırmızı et içeren “orman kebabı” gayet besleyici ve bir tariftir. Çocuklara konserve ürün önermediğimizden taze sebzeler ile yapılmış olması da bir diğer önemli noktadır. Orman kebabı çatalla ezilerek 1 yaş civarı çocuklara yedirilebilir. Ama bebeğinizi sadece pürelere alıştırdıysanız ve pütürlü gıdalar yiyemiyorsa bu sorun olacaktır. Yaklaşım 1 yaşında olan bir çocuk aslında özel bir sağlık sorunu ve gelişim geriliği yoksa pütürlü ezilmiş yemekler yiyebilmelidir.