Mikrodalga fırında yiyecek pişirmek sağlıklı mı?

Mikrodalga fırınlar ilk çıktığında onlar hakkında çok fazla spekülasyonlar olmuştu. Mikrodalganın çalışma prensibi insanlara tuhaf geldiği için ilk etapta anlaşılmaması zararlı olduğunu düşündürse de zaman içerisinde bu teknolojinin aslında hayatımıza ne büyük kolaylık getirdiği görüldü. En fazla çekince radyasyon konusundaydı ancak elektrikli olan pek çok ev aleti az veya çok radyasyon yaymaktadır. Bu konuda da üretilen ürünler kontrollerden geçmektedir. Peki mikrodalga fırında yiyecek pişirmek sağlıklı mı?

Mikrodalga nasıl çalışır?

Mikrodalga fırınlar, radyo dalgalarına benzeyen daha kısa enerji dalgaları yayarak besinleri pişirir. Bu dalgalar gıdanın içinde bulunan suyu ve diğer bazı molekülleri hedefler ve moleküllerin titreşim yapmasını sağlayarak ısı oluşmasını sağlar. Bu nedenle de mikrodalga fırında pişirilen besinler biraz kuruyabilir.

Mikrodalga fırın yemek pişirmek için güvenli mi?

Bir besin ne kadar uzun süre pişerse o denli besin kaybına uğramaktadır. Mikrodalga fırında pişirme süreleri kısaldığından, mikrodalga ile pişirme ısınmayla birlikte parçalanan diğer besin maddelerinin korunmasını sağlar. Meselâ bir sebze suda haşlandığında içindeki vitamin ve minerallerin bir kısmı suya geçer. Bu su da muhtemelen dökülecektir. Ama mikrodalga fırında bu kayıp daha az miktarlardadır. Kısacası, sebzeleri suda haşlamak ve o suyun dökülmesi iyi bir yöntem değildir. Yapılan bazı araştırmalarda mikrodalga fırınların pişirme sırasında besinlere etkisi araştırılmıştır. Örneğin, bir çalışmada mikrodalga fırının besinlerin antioksidan içeriğine etkisi ölçülmüştür. Araştırmaya göre besinlerin antioksidan değerleri üzerinde ızgarada pişirme, mikrodalga fırında pişirme ve fırında pişirme en düşük kayıpları verirken, basınçlı pişirme ve haşlama en fazla kayba yol açmıştır. (1)

Bir başka araştırmada ise sarımsağın antikanser maddesine ısının etkisi incelenmiş ve bu maddenin 1 dakika mikrodalga fırın 45 dakika normal fırında ısıtılması sonrası etkisizleştiğini göstermiştir. Bu çalışmalar, ısıtmanın, sarımsağın antikanser özelliklerine bağlı olarak aktif alil kükürt bileşiği oluşumunu tahrip ettiğini göstermektedir. Fakat bu çalışmada mikrodalga değil normal fırın da yani pişirme etkisi söz konusudur. (2)

Mikrodalga fırın kullanmakla besinler radyoaktif olmaz!

Mikrodalga fırında pişirmek güvenli bir yöntem mi? Bilimsel veriler bunun güvenli olduğunu söylüyor. Eğer siz cihazı doğru kullanıyorsanız ve fırın düzgün çalışıyorsa bu bir sorun yaratmayacaktır.

Mikrodalga fırının az miktarda suyla kullanılması, yiyecekleri içten dışa doğru buharlaştırır. Böylelikle mikrodalga fırında kısa sürede pişen gıda daha fazla vitamin ve mineral bulundurur. Fırının yaydığı radyasyon konusunda ise çalışır durumdayken emniyet açısından çok yanında durmamak daha iyidir. Aynı durum televizyon gibi cihazlar için de geçerlidir. Mikrodalga fırın bir radyo ya da televizyondan daha fazla radyasyon yaymamaktadır. Fırında kullanılan kısa enerji dalgaları pişirdiği gıdayı radyoaktif yapmaz.

 

 

Referanslar ve araştırmalar:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19397724

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11238815?dopt=Abstract

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/microwave-cooking-and-nutrition

 

 

İçerik Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan tarafından kontrol edilmiştir.

 

 

Avatar
Ailelerin ve uzmanların tercih ettiği yayın. Anne bebek çocuk sağlığı, gelişimi ve beslenmesi.