Meyveli humus 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Besleyici değeri yüksek olan humusu genellikle nohut, tahin, sarımsak, zeytinyağı ve limon kullanarak yaparız. Ancak aslında humus çok farklı lezzetlerde farklı gıdalar kullanılarak da yapılabilir.

Meyveli humus 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Tahıl grubu besinlerin sindirimi zor olduğu için genellikle bebek yemeklerinde fazla kullanılmaz. Ama ara sıra beslenmelerinde olması gereken tahılları da yedirmek gerekir. Daha büyük çocukların ise dengeli bir beslenme için gün içerisinde tahıl grubundan bir miktar besin almaları gerekir.

Meyveli humus 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Malzemeler

2 yerli muz
1 tatlı kaşığı bal
1/2 su bardağı yada 1 çay bardağı haşlanmış kabukları soyulmuş nohut
1 tatlı kaşığı tarçın veya toz vanilya

Bu tarifi muz yerine haşlanmış bal kabağı, biraz tahin ile de yapabilir üzerine dövülmüş ceviz içi serpebilirsiniz. Bir başka öneri olarak da elma ve tarçın ile deneyebilirsiniz. Afiyet olsun. 🙂

Not: Meyveler kararacağından az miktarda yaparak 1 öğünde az miktarda yedirebilirsiniz.

Yrd. Doç. Dr. Mahir Gülcan’ın notu:

Humus yaparken tahin kullanacak olursanız dikkat etmenizi öneririm. Susam alerji yapabilir. Küçük çocuklara yeni bir gıda tattırmadan önce az miktarda denemekte fayda vardır. Karbonhidrat açısından zengindir ve ayrıca baklagiller arasında en çok protein içeren gıdadır. Kış aylarının en çok tüketilen yemek malzemesi olan nohutun faydaları arasında en önemlisi hastalıklara karşı direnci artırmasıdır. Ancak nohutun sindirimi güçtür. Bu sebeple haşladıktan sonra kabukları soyularak küçük çocuklara yemek hazırlanır ise biraz daha sindirimi kolaylaşır. Tahılları pişirmeden önce eski usul minimum 1 gün önceden suda bekletin ve içinde beklediği suyu 1-2 defa değiştirin. Yemeği pişireceğiniz zaman bu suyu kullanmayın. Dökün ve taze su ile pişirin. Zira içinde beklediği suya toksik maddeler karışır.

Tahıl grubu gıdalar buğday, arpa, çavdar, mercimek, bakla, fasulye, nohut vb. gıdalardır. Tahıl yenmemesi gereken bazı hastalıklar da vardır.  Bu hastalıkların en bilineni çölyak hastalığıdır. Çölyak hastalarının beslenmesinden tahıllar çıkartılır. Günümüzde tek tedavisi tahılsız beslenmedir. Gelişim geriliği olan çocuklarda duruma göre  Glüten ve glüten ilişkili hastalığı olup olmadığına bakılabilir.

Ailelerin ve uzmanların tercih ettiği yayın. Anne bebek çocuk sağlığı, gelişimi ve beslenmesi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.