Mantar çorbası 2 yaş ve sonrası çocuklar için

Mantar çorbası 2 yaş ve sonrası çocuklar için

Mantar çorbası

Malzemeler

  • Yarım kilo kültür mantar kabukları ayıklanıp doğranmış
  • 1 adet küçük patates ayıklanıp küp küp doğranmış
  • 1 adet orta boy soğan ayıklanıp küp küp doğranmış
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1,5 su bardağı süt
  • Bir tutam tuz
  • 3 su bardağı su
  • 1/2 demet dereotu ince kıyılmış

Hazırlanışı

  • Tencereye zeytinyağı koyulur. Soğan eklenir 3-4 dakika sotelenir.
  • Patates ilave edilerek karıştırılır.
  • Kültür mantarını eklenir. Mantarlar suyunu bırakıncaya kadar karıştırılarak pişirilir.
  • Sarımsak ve tuz ilave edilir. Üzerini örtecek kadar su koyularak kapağı kapatılır.
  • Sebzeler iyice pişinceye kadar pişirilir. Yaklaşık 15-20 dakikada pişecektir. Sebzeler pişince çorba blendırdan ya da mutfak robotundan geçirilir.
  • Dereotu, süt ve tereyağı eklenip bir taşım kaynatılır. Kıvamı koyu olduysa, biraz daha fazla süt ya da sıcak su ekleyebilirsiniz.

*Eğer çocuğunuz yemiyorsa dereotunu çorbayı blendırdan geçirmeden koyarak çorba içinde daha az görünür olmasını sağlayabilirsiniz.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Mantar D vitamini içeren az sayıdaki bitki kaynaklı besinler arasında yer alır. Bakır, çinko, selenyum, potasyum ve fosfor içeren mantar kesinlikle güvenilir markalardan, marketlerden satın alınmalıdır. Doğada yetişen mantarlar asla toplanıp kullanılmamalıdır zira pek çok birbirine benzeyen çeşit mevcut olup bunların bazıları oldukça zehirlidir. Tüm bu uyarılara rağmen her yıl pek çok kişi mantar zehirlenmesi ile karşı karşıya gelmektedir. Kaynağını bilmediğiniz mantarları kesinlikle kullanmayınız. Mantar aynı zamanda iyi bir lif kaynağıdır. Kabız çocuklarınızın beslenmesinde önemli bir yer tutmalıdır. Mantar çorbası evde kolaylıkla yapılabilecek sağlıklı bir tencere yemeğidir.

 

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.