Ana Sayfa1 Yaş Üstü YemekLabneli fındık ezmesi 2 yaş ve sonrası

Labneli fındık ezmesi 2 yaş ve sonrası

-

Labneli fındık ezmesi malzemeleri 

  • 1 çorba kaşığı Labne
  • 1 avuç fındık veya badem
  • 2 çorba kaşığı keçiboynuzu tozu (kakao yerine)
  • 1 çorba kaşığı bal

Not: Burada verilen miktarları arzunuza göre değiştirebilirsiniz.

Hazırlanışı:

Yemişler rondoda toz haline getirilir, bir tavaya koyularak 2 dakika kadar orta ateşte karıştırılarak pişirilir. Yanmamasına ve renk değişimi olmamasına dikkat edilmelidir. Ocaktan aldıktan sonra diğer malzemelerle karıştırılır. Tam buğday unlu ekmeğe sürerek sunabilirsiniz.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Peynir biz Türklerin hayatından hiç bir şekilde çıkaramayacağı, besin değeri çok yüksek bir gıdadır her zaman. Bu nedenle de çocuklarımıza daha 6 aylıkken ek gıda başlarken ilk tattırdığımız yiyeceklerdendir. Peynir hem kalsiyum, hem protein açısından zengindir.  Peynirlerin genel olarak 6-8 °C’lik sıcaklıklarda kapalı bir kap içerisinde saklanması gerekir.

Peynirin sindirimi süte nazaran daha kolaydır. Enerji değeri yüksek, protein, kalsiyum ve B2 vitamini yönünden zengin bir gıdadır. Çiğ sütten yapılan peynirlerden Brucella ve Listeria gibi enfeksiyonlar bulaşabilir. Ayrıca akut barsak enfeksiyonlarının gelişmesi mümkündür. Tansiyon hastalarının, böbrek yetmezliği gibi sorunları olan hastaların ve küçük çocukların tuzlu peynir yemesi önerilmez. Peynirin tuzu suda bekletilerek azaltılmalıdır veya tuzsuz, tuzu az peynirler tercih edilmelidir.

Laktoz intoleransı olanlar süt ile yapılmasına rağmen çoğu zaman peynir yiyebilmektedir. Yine de küçük parçalar halinde kontrollü verilerek denenmesinde fayda vardır. Yağsız beyaz peynir ya da lor en az kalori ve yağa sahip olduğundan tercih edilebilir. Rokfor peyniri penisiline alerjisi olan kişilerde reaksiyona sebep olabilir.

Çocuğun peynir yemesi içindeki kalsiyum ve proteini alması bakımından önemlidir. Ama ısrarla peynir yemeyen bir çocuğa peynir yediremedim diye karalar bağlamanıza lüzum yoktur. Bazen çocukların besinlere alışması 6 ay hatta 1 yıl sürebilir. Bazen de 6 ay önce ağzına sürmediği bir gıdayı 6 ay sonra “benim en sevdiğim yiyecek bu” diye yediğini görebilirsiniz. Sakin ve sabırlı olmanızı önerim. Ayrıca her çocuk her şeyi yiyecek diye de bir kural yoktur. Peynir yemediği dönemde kalsiyum ve protein ihtiyacını çocuk başka gıdalardan alıyorsa ne kendinizi yorun ne de çocuğunuzu strese sokun. Zaman içinde aralıklı olarak peynir yedirmeyi tekrar denemekten vazgeçmeyin ama çocuğu da zorlayarak o besinden iyice uzaklaştırmayın.

Tarif: Nurgül Güzel