Ana Sayfa06 -12 ay yemekKuzu etli yarmalı çorba 9 ay ve sonrası çocuklar için

Kuzu etli yarmalı çorba 9 ay ve sonrası çocuklar için

-

Kuzu etli yarmalı çorba

Malzemeler

  • 100 gr kuzu eti ( haşlanmış ve didiklenmiş)
  • 1 çay bardağı yarma ( bebeğinizin gaz problemi oluyorsa yerine pirinç kullanabilirsiniz)
  • 1 yemek kaşığı tam buğday unu
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • ½  adet küçük boy kuru soğan
  • 2 su bardağı su

Hazırlanışı

Yarma bir gece öncesinden ıslatılır. Kuzu eti 2 su bardağı su ile iyice pişirilir. Yarmanın suyu süzülerek bir tencereye alınır, yeniden 1 su bardağı su koyularak haşlanır. Bir tencereye tereyağı koyulur içine ince doğranmış kuru soğan eklenir, 1 dakika kadar sotelenir. Sotelenen soğana un ilave edilerek yaklaşık 1 dk. daha karıştırılır. Karışıma etlerin suyu, 2 su bardağı su ve yarma  ilave edilir. Su yetersiz kalırsa  su ilavesi yapılır. Bir taşım kaynatıldıktan sonra lif lif parçalanmış etler eklenerek 5 dakika daha pişirilir.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Yarma sert buğday çeşidinin kaynatılarak kurutulduktan sonra belirli tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılmasıyla elde edilen bir üründür. Yarmanın lif içeriği yüksektir. Yağı E vitamininden zengindir. B12 dışındaki B grubu vitaminlerinden zengin, özellikle B1  vitaminin (tiamin) kaynağıdır. Kalsiyum ve demir içeriği yüksek olduğundan çocuklar için oldukça faydalıdır. Glisemik indeksi buğdaya göre daha düşüktür bu sebeple diyabet hastaları için daha uygun bir besindir.

Bu tarifte tahılların düşük protein içeriği kuzu etinin yüksek proteini ile desteklenmiş. Yarmada bulunmayan C vitamini ise soğan ile desteklenmiştir. Çorbanın yanında limonlu yeşil salata, ya da limonata, protakal suyu gibi bir C vitamini kaynağı ile servis ederseniz kuzu etinde ve yarmada bulunan demirin vücut tarafından emilimine katkı sağlamış olursunuz.