Ana SayfaAileKurutulmuş meyveler kilo aldırır mı?

Kurutulmuş meyveler kilo aldırır mı?

-

Kurutulmuş meyveler ülkemizde oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir çocukların ve bizlerin sıkça yediğimiz yemişlerdendir. Son yıllarda bunlara kuru yaban mersini, dut kurusu, kurutulmuş erik hatta muz, mango gibi tropikal meyveler de eklenmiştir. Ramazan ayında sofralarımızı süsleyen hurmayı da unutmamak gerekiyor. Artık evlerde daha sağlıklı olduğu için şekerleme, şeker yerine kurutulmuş meyveler tercih edilmektedir. Ancak sağlıklı besinlerin de kilo aldırabileceğini unutmamak gerekiyor.

Kurutulmuş meyveler için bilim ne diyor?

Yediğimiz gıdaların hepsi az veya çok kalori içermektedir. Bu kalori eğer yüksek yani harcadığımızdan fazla olur ise kilo alımı gerçekleşir. Ancak burada boş kalori ve sağlıklı kalori alımına dikkat etmek önemlidir. Şeker ve benzeri şekerli tatlı, besleyici değeri düşük olan hamurlu yiyecekler “boş” kalori olarak değerlendirilir. Bu kaloriyi almak hem kilo almaya hem de yetersiz beslenmeye sebep olur. Bu sebeple şekeri hazır sadece işlenmiş rafine şekerden oluşan gıdalardan almaktan ise onun yerine kurutulmuş veya taze meyve yiyerek almak her zaman daha sağlıklıdır. Bu sebeple bolca lif içeren, vitamin ve mineral içeren kurutulmuş meyveler yemek sağlıklı bir beslenmenin gereklerindendir. Ancak kurutulmuş meyvede dikkat edilmesi gereken nokta meyvenin küflenmeden doğru yöntemler ile ve doğal olarak kurutulmuş olmasıdır. Bu nedenle güneşte kurutmak iyi bir yöntemdir ancak eğer kurutma işlemi sonrasında ürünün iyi kurutulduğundan ve küflenmediğinden emin olmak gerekir. Zira küf mantarı çok kolay yayılır ve gözle görülemeyebilir. Fazla miktarda alındığında da  zehirlenmelere sebep olabilir.

Kurutulmuş meyveler kilo aldırır mı?

Her gıdanın bir kalori değeri vardır. Şeker içeriği yüksek olan meyveler kalorisi yüksek olanlardır. Ayrıca kurutulmuş meyve boyut olarak küçüldüğünden fark etmeden fazla yiyebilirsiniz. Normalde 10-15 üzüm yiyemeyebilirsiniz ancak kurutulmuş bir avuç üzüm yemek ( yaklaşık 20-25 adet) çok kolaydır. Bu sebeple kurutulmuş meyve yerken adet yahut porsiyon miktarına dikkat etmek gerekir.

Kurutulmuş meyveler ayrıca, daha fazla lif ve daha fazla antioksidan sağlar. Lif daha yavaş hazmedilerek sizi daha uzun süre tok tutar. Lif  ağırlıklı beslenmek obezite, kalp damar hastalıkları ve bazı kanser türleriyle savaşır (kolon kanserine karşı koruyucu etkisi tartışmalıdır). Bitki fenolleri bakımından zengin beslenen kişilerde kalp hastalığı, diyabet, çeşitli kanser türleri ve  dejeneratif beyin hastalıkları daha az görülür. Bu sebeple yenilen miktara dikkat etmek koşulu ile kurutulmuş meyve yemek sağlıklı beslenmenin gereğidir ve çok fazla olmamak şartıyla beslenmeye eklenmelidir.

Kuru meyveli şekersiz kurabiye 2 yaş ve sonrası çocuklar için

Kırmızı meyvelerin gücü

Kurutulmuş veya taze olsun kırmızı meyvelerden faydalanmak gerekir. Çünkü yapılan son araştırmalar sağlıklı bir beyin yaşlanması için de kırmızı ve mor meyvelerin önemini göstermiştir. yaban mersini kurusu, erik kurusu, vişne kurusu, çilek kurusu gibi kırmızı, mor meylerden en az bir tanesi sofranıza, koyduğunuz kurutulmuş meyveler arasında yer almalıdır.

Çocuk beslenmesinde kurutulmuş meyvelerin yeri

Kurutulmuş meyveler çocuk beslenmesinde de önemlidir. Zira çocukların gün içinde kaybettikleri enerjiyi ve büyümek için vücutlarının ihtiyaç duyduğu besinleri karşılamada kurutulmuş meyvelerden faydalanılmalıdır. Bu meyveler onlar için aynı zamanda sağlıklı birer atıştırmalık olacaktır. Yorulan, enerji kaybeden çocuklar için ara öğünde sunulacak kurutulmuş meyveler onlara vitamin, mineral, lif ve enerji sağlar.

Çocuklarda da yine porsiyon miktarına dikkat edilmelidir. Tüm gün sokakta oynayan veya spor yapan çocuklar daha fazla enerji harcarken evde zaman geçirenler daha az enerji harcar. Bu durum göz önüne alınarak uygun miktarda kurutulmuş meyve sunulmalıdır. Çok fazla yenildiği zaman çocuklarında kilo almasına sebep olabilir. Diyabet, kilo gibi problemleri olan çocuklara diyetisyen yahut hekime danışılarak verilmesi gerekir. Netice olarak bu meyveler kurutulmuş da olsa şeker içermektedir. Kurutulmuş olması meyvenin kalorisini azaltmaz. Kurutulmuş meyveyi sevmeyen çocuklar için bu meyveler ılık suda bekletilerek yumuşatılıp muhallebi, kurabiye, meyveli yoğurt hazırlamada kullanılabilir. Meyveleri küçük doğrayarak yoğurtlarına katabilirsiniz. Bu şekilde hazırlanacak bir yoğurtlu ara öğün yoğurttan probiyotik, meyvelerden antioksidan sağlayacağından oldukça sağlıklı bir ara öğün olacaktır.

Atıştırmalıklar için ideal malzeme

Ayrıca kuru meyve ve kuru yemişleri bir arada kullanarak çeşitli atıştırmalıklar da yapabilirsiniz. Ancak kuru yemişlerin de oldukça yağlı ve kalorili olduğu unutulmamalıdır. Kur yemişler alerji yapma potansiyeli yüksek olduğundan genellikle 2 yaş üzeri çocuklara önerilir.  Fındık, kuru dut, kuru kayısı gibi birkaç malzemeyi birer avuç rondoya yerleştirerek  hamur kıvamına getirebilir ve üzerine rendelenmiş Hindistan cevizi ile kaplayarak top şeklinde küçük tatlılar yapabilirsiniz. Miktar olarak 2-3 adeti geçmeyecek kadar yanında bir bardak süt ile çocuklara ikram edebilirsiniz. Bu gibi tatlıların yanında çocuklara süt vermek şekerin kana daha yavaş karışmasına sebep olacağından ani kan şekeri yükselmelerini önleyici olarak önerilir. Kendiniz için de aynı yöntemi uygulamanız iyi sonuç verecektir. Çünkü kan şekerinin ani yükselmesi sonrasında ani olarak düşmesine ve daha fazla ve sık acıkmanıza neden olur. Önlemek için ise bir bardak süt size yardımcı olacaktır.

Kurutulmuş meyve kullanarak yapacağınız bisküvi ve kurabiyeleri doğal olarak tatlandırabileceğinizi de hatırlatmak isteriz. Bununla ilgili tarifimize aşağıdaki link ile diğer sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Kalorisi ne kadar?

Bazı kuru meyvelerin yaklaşık kalori değerleri şöyledir;

100 gr Erik kurusu: 260 kcal  – 1 adedi yaklaşık: 15 kcal

100 gr. Kuru kayısı: 250 kcal  – 1 adet yaklaşık: 25 kcal

100 gr. Kuru İncir: 290 kcal    – 1 adedi yaklaşık: 30 kcal

100 gr. Hurma  : 277 kcal      –  1 adeti yaklaşık 40  kalori