Kurban Bayramında bunlara dikkat edin

Bayramlar aile bağlarının kuvvetlendiği günler, son yıllarda yaz dönemine denk gelmesi sebebiyle bazılarımız için de tatil imkanı. İster aile ziyareti ister tatil olsun bugünleri renklendiren en önemli unsurların başında elbette lezzetli ama maalesef yağlı ve karbonhidratlı yiyecekler geliyor.

Kurban bayramında, özellikle kalp, diyabet, yüksek tansiyon, gut, böbrek hastalığı gibi kronik rahatsızlıkları olanlar, sofralardaki güzelliğe fazla kapılmazlarsa iyi olur.

Kurban bayramı olması sebebiyle tuzlu, kavurma etler ve yanında pirinç pilavı ve de mutlaka ikram edilen hamurlu ve şerbetli tatlılar özellikle bu hastalıkları olanlarda maalesef daha fazla risk oluşturuyor. Bu güzel günlerde tansiyonumuzun çıkmasını, şekerimizin dengesizleşmesini istemeyiz değil mi?

Kurban Bayramını daha rahat geçirmenizi sağlayacak birkaç öneri;

Bayram hazırlıkları sırasında genellikle öğünlerimizi kaçırır, uzun bir açlıktan sonra yemek yemek durumunda kalırız. Bu durum metabolizmanın ve kan şekerinin düzensizleşmesine neden olur. Mutlaka hafif de olsa bir kahvaltı ve ara öğünlerde kabukla yenilebilecek lifli meyveler tercih etmeli ve su tüketimine dikkat etmeliyiz.

Kırmızı et iyi kalitede protein içerir. Bunun yanı sıra demir, çinko magnezyum, B12 vitaminlerinden zengindir; fakat lif ve C vitamini açısından desteklenmesi için mutlaka etleri servis ederken yanında ya salata ya sebze garnitür ya da zeytinyağlı sebze yemekleri bulundurmalıyız. Bu sayede sindirime de yardımcı oluruz.

Özellikle şişmanlık, diyabet, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon gibi kronik hastalıkları bulunan kişiler kolesterol ve doymuş yağ içeriği yüksek olan kırmızı etleri yağsız olarak tüketmeli, bayramda sadece 1 veya 2 gün, miktarı günde 100 gramı geçmemelidir. Eğer gut hastalığı varsa bu miktar sadece 60 g (2 köfte kadar) olmalıdır. Böylelikle kalp çarpıntısı, tansiyon, konstipasyon (kabızlık), reflü gibi sağlık sorunlarının oluşumunu da engellemiş olursunuz.

Bunun yanı sıra kurban etlerinde ilk gün ölüm katılığı olarak ifade ettiğimiz bir sertlik olur, bu sertlik nedeniyle ilk gün etlerin pişmesi ve sindirimi daha da güçtür; başta mide, bağırsak problemleri olanlar olmak üzere etlerin en az 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra pişirilmesi uygun olacaktır.

Yağda kavurma yöntemi sağlık açısından sakıncalıdır

Diğer bir husus ise etlerin pişirme yöntemi, genellikle kurban bayramının ilk günü başvurulan yağda kavurma yöntemi sağlık açısından sakıncalıdır. Etin içeriğindeki doğal yağ nedeniyle etle pişen yemeklere ayrıca yağ koymayınız. Eti kendi yağı ve suyu ile pişirmek en uygunu olacaktır. En uygun pişirme yöntemleri haşlama, ızgara veya fırınlama yöntemleridir. Eğer ateşte ızgara yapılacaksa etlerin ateşten 15 cm uzaklıkta tutalım, böylelikle kanserojen maddelerin ette oluşmasını engellemiş oluruz.

Kalori ve glisemik indeksi yüksek hamur tatlıları yerine daha hafif sütlü veya meyveli tatlılar veya taze meyve tüketerek vücuda vereceğimiz ağır yükü biraz da olsun azaltmış oluruz. Tabiki kültürümüzde var, bunlar mutlaka önüme çıkar ve hayır diyemem derseniz, size 2 önerim var birincisi gerçekten kırmamak için yapıyorsanız bence kibar bir dille hayır demeyi deneyin, ikincisi  sizin de canınız çektiyse 1 dilim şerbetli baklavanın 2 dilim ekmeğe veya 4 -5 kaşık pilav değerinde olduğunu unutmayın en azından bunu bilerek kendinizi dengelemeye çalışın

Pirinç yerine bulgur pilavı

Et yemeklerinin yanında servis edilen beyaz pilav glisemik indeksi (bir besinin kan şekerini yükseltme hızı) yüksek olması sebebiyle insülin ihtiyacını artıracaktır. Bu durum da başta şeker hastaları olmak üzere bir çok kronik hastalığı olanlar için sakıncalıdır. Bu bayram mesela etin yanına pirinç pilavı yerine sebzeli bulgur pilavı yaparak glisemik indeksi daha düşük  bir mönü elde edebiliriz.

Limon dilimli su veya maden suyu tercih edilmeli

Bu arada yemeğin yanında ikram edilen içeceklere de dikkat, zaten mönüler ağır, içecek olarak limon dilimli su veya maden suyu tercih etmeye çalışalım. Ayrıca bu dönemde bol su içmeye ve hareketliliğinizi tansiyon kontrolüne dikkat ederek artırmaya özen göstermelisiniz.

Dyt. Figen Fişekçi Üvez

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here