Ana SayfaAileKullandığınız oje gerçekten zararsız mı?

Kullandığınız oje gerçekten zararsız mı?

-

Oje kadınların sık kullandığı kozmetik ürünlerden biridir. Günümüzde ojeli, manikürlü eller iş yerleri dahil tercih edilen bir görünüm sunar. Hele ki mesleğiniz her zaman şık ve bakımlı bir görünüm gerektiriyorsa, sürdüğünüz ojeyi sık sık hatta her gün yenilemeniz gerekebilir. Genç kızların ilk kullanmaya başladığı kozmetik ürünler arasında yer alan oje aslında çok da masum bir kozmetik değil. Araştırmalar ojelerin sağlığa zararlı maddeler içerebileceğini gösteriyor. Bu konuya özellikle hamilelerin dikkat etmesi gerekiyor. Sizce kullandığınız oje gerçekten zararsız mı?

2000’li yılların başlarında, bazı oje üreticileri, üç sorunlu kimyasal olan dibütil ftalat (DBP), toluen ve formaldehit maddelerini ürünlerinden çıkarmaya başladı. Bu akım “3 Free” olarak etiketlere yansıdı. Daha sonra “5 Free” olarak bu maddelere ilaveten formaldehit reçinesi ve Camphor çıkarıldı. Bu maddeler çevreyi kirletici, insan sağlığı açısından olumsuz etkileri olan toksik maddeler olarak değerlendirildi. Şimdilerde ise “13 Free” yani zararlı 13 maddenin kullanılmadığı yönünde etiketlenen ürünler görmek mümkün.

M.Ö. 3000 yıllarından günümüze kadar gelen tırnak boyama kültürü ilk görüldüğü dönemlerde altın gibi madenler içeren Çin’in ileri gelenlerince kullanılan ürünlerdi. Bunlar genellikle parlaktı ve statü sayılıyordu. Daha sonra Mısır asillerine kadar uzanan parmakları boyama modası burada kullanılan kına ile devam etmiş ve Hindistan hatta Anadolu’da kullanılmıştır. Bildiğimiz anlamda renkli ojeler ise ilk olarak 1900’lü yılların başlarında görülmüştür. Bu bin yıllardır süregelen moda akımı günümüzde de popülerliğini korumakta. Ancak bir farkla… sağlığa olan etkisi.

Kullandığınız oje gerçekten zararsız mı?

Bilimsel araştırmaların hızlanması, çevre ve sağlık bilinci oluşmasıyla bu konuda yapılan araştırmalar artınca, oje içinde bulunan zararlı kimyasallar da zaman içerisinde elenmeye başladı. Ancak yapılan araştırmalar ojenin tam olarak zararlı kimyasallardan arınmamış olabileceğini gösteriyor. Ayrıca son kanıtlar, plastikleştirici trifenil fosfat (TPHP) gibi bazı bileşenlerinin de zararlı olabileceğini göstermektedir.

10 Ekim 2018 tarihinde ABD’de yapılan ve Environmental Science and Technology’de yayınlanan bir çalışmada, toksik olmayan tırnak cilalarının bile hâlâ toksik maddeler içerebileceğini söylüyor . Bu çalışma, üreticilerin bu içerikleri, trifenil fosfat ve potansiyel olarak kansere neden olan kimyasal didietilheksil ftalat gibi sağlık riskleri de getirebilecek yeni kimyasallarla değiştirdiğini buldu.

Çalışma yazarları hem tüketicileri hem de manikürcüleri uyararak, sağlıkları açısından daha iyi korunmaları gerektiğini belirtti. Bu nedenle güvenli ürünleri tercih etmek, alınan ürünü iyi incelemek, taklit ürünlerden kaçınmak ve etiketleri iyi okumak gerekebilir.

Referans araştırma: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.est.8b04495#