Ana SayfaPsikolojiÇocuk PsikolojisiKorona virüs çocuklara nasıl anlatılmalı?

Korona virüs çocuklara nasıl anlatılmalı?

-

Aralık 2019 tarihinde Çin’den gelen bir haber dünya gündemine oturdu. Sınır komşularımızda da görülen korona virüs yeni adıyla kovid 19 nedeniyle herkes endişeli. Erişkinler endişeli olunca çocuklar daha da fazla endişelenir. Aileler çocukları hem bu endişelerden hem de korona virüs enfeksiyonundan korumak için neler yapabilir? Bugün endişeler bölümünden bahsedelim ve korona virüs çocuklara nasıl anlatılmalı, neler yapılmalı konusuna değinelim.

Korona virüs hakkında çocuklarla konuşurken…

  • Öncelikle çocukların, sizler endişelendikçe daha çok endişeleneceklerini bilmenizde fayda var. Dolayısıyla öncelikle kendi endişelerinizle başa çıkmanız gerekir. Korona virüs konusunda çok kaygılıysanız çocuklara bunu yansıtmamaya çalışın. Eğer kendi endişenizle başa çıkamıyorsanız o zaman çocukla mümkünse siz konuşmayın.
  • Bir konudan hiç bahsetmemek de çocukların endişelerini arttırır. Sokakta maskeli gezenleri, haberleri, arkadaşlarından duyduklarını anlamak isterler. Onları tüm bu abartılı davranışlardan, anlatımlardan korumanın ilk yolu doğru bilgileri sizin vermeniz ve onunla konuşmanızdır.
  • Çocuklarla gelişim dönemlerine uygun konuşun. Anlayabilecekleri kadar bilgiyi, korkutmadan verin.
  • Çocuklarınızı dinleyin. Böylece ne bildiklerini ve ne merak ettiklerini öğrenebilirsiniz. Buna göre ona yanıtlar verebilirsiniz.
  • Korkutucu davranışlar ve konuşmalar yapmayın. Temizlik konusunda aşırı titizlik göstermek, kurallara daha uyar diye korkutmak başka sorunlara yol açar unutmayın.
  • Hijyen çocuklara öğretilmesi gereken temel becerilerdendir. El yıkamanın önemini, nasıl yıkaması gerektiğini, öksürürken nasıl ağızlarını kapayacaklarını gösterin. Ama abartarak çocukta takıntı haline getirmeyin.
  • Belirsizlikler korkuyu, endişeyi arttırır. Çocuklarınızın yaşamını abartılı şekilde kısıtlamayın. Okula, arkadaş toplantılarına gitmelerine engel olmayın. Rutin önemlidir.
  • Çocuklar kendileri için endişelenirler. Bu nedenle onlara hastalığın nadir görüldüğünü (klasik gripten daha az görülüyor) ve çocukların duyarlılığının daha az olduğunu (uzmanların açıklaması bu şekilde) söyleyin. Güven endişeyi azaltır.
  • Çocuklarla iletişiminizi, onları dinlemeyi sürdürün. Her sorunun yanıtını bilemeyebilirsiniz. Ama öğrendikçe onunla paylaşacağınızı ve kendi soruları olursa size sorabileceğini bilmesi önemlidir.