Ana SayfaAileKolin nedir, hangi gıdalar kolin açıcından zengindir?

Kolin nedir, hangi gıdalar kolin açıcından zengindir?

-

Kolin, birçok gıdada bulunan beynimiz, sinir sistemimiz, karaciğerimiz için önemli hafızayı, ruh halini, kas kontrolünü ve diğer işlevleri düzenlemekte yardımcı bir besin maddesidir. Vücudunuzdaki hücreleri çevreleyen zarların oluşumu için de kolin maddesine ihtiyaç duyarız. B vitaminlerine benzer bir madde olan kolin, karaciğerinizde az miktarda üretilebiliyorsa da kolinin çoğunu yediğiniz yiyeceklerden alırız.

Kolin nedir?

Kolin maddesinin en bilinen sağlık faydaları hafıza ve sinir sistemi ile alakalıdır. Ancak bu madde aynı zamanda hücre zarlarımızın yapımında da rol oynar.
Bazı araştırmalar, yeterince kolin almanın, tansiyonu kısmen düşürerek, kalp ve damar sistemini sağlıklı tutmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Ancak farklı araştırmalar fazla miktarlarda kolinin kalp ve damar hastalıkları riskini artırabileceğini öne sürmektedir. Bu sebeple kolini doğal yollarla almak ve eğer takviye kullanılacaksa mutlaka hekim kontrolünde kullanmak önemlidir.

Kolin vücuttaki birçok kimyasal reaksiyonda kullanılmaktadır. Sinir sisteminde ve normal beyin işleyişinin gelişimi için önemli bir besin maddesidir. Kolin, vücutta duygu, davranış, dikkat, algı, hafıza, denge sisteminden sorumlu olan santral sinir sisteminin gelişirken ençok ihtiyaç duyduğu “lipotrofik” maddelerdendir.

Araştırmalarda, hamilelikte kolin alımı düşük annelerin çocuklarında ileri yaşlarda dikkat özelliklerinin bozulmuş olduğu, ayrıca bu çocukların gelişimsel birçok sorun yaşadıkları görülmüştür.

Günlük kolin ihtiyacı ne kadardır?

Yeterli bilimsel çalışma olmadığından bunun çok kesin bir yanıtı yoktur. Hekimin doz ayarlaması yapması önerilir. Günlük kolin ihtiyacı yaşa, cinsiyete göre değişiklik gösterebilmektedir. Çoğu insan günlük önerilen kolin miktarını almaz ancak hamile olmayan sağlıklı kişilerde kolin eksikliği nadir görülür. Kolin eksikliği şunlara yol açabilir:

  • Kas hasarı.
  • Karaciğer hasarı.
  • Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması

Kolin hangi gıdalarda bulunur?

Kolin bakımından zengin gıdalar şöyledir.

  • Et, kümes hayvanları ve balık, (Kuzu – dana ciğeri)
  • Süt ve yumurta.
  • Brokoli ve karnabahar gibi sebzeler
  • Patates.
  • Fasulye, fındık ve tohumlar.
  • Tam tahıllar

Bir haşlanmış yumurta günlük ihtiyacınızın yaklaşık %20-25’ini karşılar.

Kimler kolin takviyesi kullanmalı?

Pek çok sağlığı normal olan insan için kolin takviyesine gerek yoktur. Bununla birlikte;

  • Hamileler,
  • Veganlar ve vejetaryenler ,
  • Bazı genetik hastalıkları olan insanlar,
  • Damardan beslenen insanlar (damar yoluyla) için kolin takviyesi önerilmektedir.

Kaynakça : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2782876/

clevelandclinic.org