Kestaneli muhallebi 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Kestaneli muhallebi 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Kestaneli muhallebi

Malzemeler

200 gr.kestane
500 ml süt
500 ml.su
2 çorba kaşığı pekmez
2 çorba kaşığı un (yulaf,pirinç, vb. unlar olabilir)

Üzeri için:

Ceviz

Hazırlanışı

Kestaneler ayıklanır. (Kolay soymak için bir süre kabuğuyla haşlayıp soyabilirsiniz. Kabuğuyla haşladığınız suyu dökün) Soyulmuş kestane daha sonra süt ve suyun içinde haşlanır. Kestaneler pişince, bir miktar ılık su ile karıştırılarak pürüzsüz kıvam verilmiş un eklenir ve karıştırarak pişirilir. Muhallebi koyu kıvam alınca ateşten alınıp içine pekmez koyulur, el blendırından geçirilir. Servis kâselerine alınır, soğumaya bırakılır. Servis ederken üzerine dövülmüş ceviz ekleyerek sunuma hazırlanır.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Kestane,  mineral ve vitaminleriyle oldukça zengin bir yemiştir. Yüksek miktarda selenyum ve B1, B2, E vitaminleri içerir. Tok tutucu özelliği sayesinde sık sık yemek yemeyi engeller. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek oranda lif içeren kestane sayesinde, bağırsaklardaki aşırı kolesterol emilimi sınırlanır.

Kestanenin içeriğindeki lif, onu glisemik indeksi düşük bir yiyecek yapar. Bu da kan şekerinin hızlı değil, yavaş bir şekilde yükselmesini sağlar. Kestane bebeklerde kalp ve damar sağlığı ve uygun nörolojik gelişim için yararlı linoleik asit içeren, yüksek düzeyde esansiyel yağ asitlerine sahiptir. Kestanenin ayrıca trigliseridi düzenlediği de yapılan araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır. Kestane yağında, zeytinyağında da bulunan palmitik asit ve oleik asit vardır.

Bulundurduğu yüksek miktardaki C vitamini diş, kemik ve damarlardaki matriks oluşumu için gereklidir. Güçlü bir antioksidan olan kestane, zararlı serbest radikallere karşı koruma sağlar. Kestane folik asit açısından da çok zengindir. Kalp sağlığını korur. İçeriğindeki potasyum kan basıncını düzenler. Aynı zamanda bir B vitamini deposudur. Kestane yüksek karbonhidrat içeren bir yiyecektir. 100 gram kestanede 195 kalori vardır. Diyet yapanların, kontrollü şekilde tüketmesi gerekir. Kestanede aynı zamanda potasyum, bakır, magnezyum, amino asitler ve antioksidanlar gibi mineraller bulunmaktadır.

 

 

Reklam
Ailelerin ve uzmanların tercih ettiği yayın. Anne bebek çocuk sağlığı, gelişimi ve beslenmesi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.