Ana Sayfa1 Yaş Üstü YemekKarnabahar sufle 1 yaş ve sonrası

Karnabahar sufle 1 yaş ve sonrası

-

Karnabahar sufle 1 yaş ve sonrası

Karnabahar sufle

Malzemeler

  • 4-5 çiçek karnabahar
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 tatlı kaşığı tam buğday unu
  • Eriyebilen herhangi bir peynir türü
  • 2-3 dilim çemensiz pastırma ( haşlanmış didiklenmiş kuzu eti, tavuk (organik) eyi, kavrulmuş kıyma da konulabilir)

Hazırlanışı

Karnabahar buharda haşlanır. Ilıkken ezilip, püre haline getirilir. Tavaya un koyularak karıştırılır, üzerine süt yavaş yavaş ilave edilir  beşamel kıvamına gelince karnabahar ile karıştırılır.

İçerisine kaşar peynir, eski kaşar veya tulum peyniri de eklenip, 1 -2 dilim ince halde kesilmiş pastırma ilave edilir. Yumurta kabarana kadar çırpılıp karnabahara alttan üste doğru karıştırılarak yedirilir. Fırına dayanıklı kap veya kaplara paylaştırılıp 180 C de üzeri kızarıp, sufleler kabarana kadar yaklaşık 25 dk pişirilir. Kabarıklığı sönmeden yenmesi tavsiye edilir.

Not: Çok küçük 1-2 yaş grubu çocuklar pastırmayı yiyemeyebilir onlar için tarifi pastırmasız olarak deneyebilirsiniz. İçine haşlanmış kuzu eti, tavuk eti (organik) didiklenerek koyulabilir.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Pastırma, güvenilir markalardan alındığı, çemensiz ve az tuzlu olduğu sürece yenmesinde bir sakınca yoktur. Yine de unutmamak gerekir ki hazır paketlerde aldığınız pastırma koruyucu maddeler kullanılarak hazırlanır. Açık olarak almanız ise daha büyük tehlikelere neden olabilir çünkü açık satılan ürünlerden bulaşabilecek birçok mikrop, çocuğunuzun sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir. Bu sebeple yine paket ürünler tercih edilmeli ama miktar olarak iyi ayarlanmalıdır. Çok sık (mesela her gün) yenmemeli ve tüketim miktarı az tutulmalıdır. Alırken fazla yağlı olmayan kısmı tercih edilmelidir. İçinde et, süt, yumurta, tam buğday unu, sebze bulunan bu tarif oldukça lezzetli ve sağlıklı bir tarif. Her besin grubundan içeriğe sahip olan bu yemek başlı başına bir öğün değerinde.

Tarif: Tuğba Esentepe