Karnabahar çorbası 2 yaş sonrası çocuklar için

Karnabahar çorbası

Malzemeler

  • 400 gr. karnabahar yıkanıp küçük küçük doğranmış
  • 1 adet soğan yemeklik doğranmış
  • 1 adet pırasa ince kıyılmış
  • 1 adet patates ayıklanıp küp küp doğranmış,
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı kuru kişniş
  • 1 su bardağı süt
  • 1-2 tutam tuz

Hazırlanışı

  • Tencereye yağ, soğan, pırasa ekleyip kokusu çıkıncaya kadar kavurun.
  • Karnabahar, patates, tuz, kişniş ekleyip tekrar karıştırarak pişirmeye devam edin.
    Üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyip, tüm sebzeler yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirin.
  • Soğuk sütü ekleyip ,pürüzsüz hale gelinceye kadar blendırdan geçirin.
  • Tadarak tuzunu ve suyunu kıvam ve lezzetini zevkinize göre ayarlayın.
  • Tekrar ateşe alıp 1-2 dakika kaynatın ve servis edin.

Servis önerisi:

Rendelenmiş kaşar peyniri ekleyerek servis edebilirsiniz. Bu lezzetini arttırır. Özellikle peynir yemeyen çocuğunuz var ise mutfakta karıştırıp servis edebilirsiniz. Karabiber yada üzerine gezdirmek için tatlı toz biberli tereyağı ile de farklı bir sunum yaratabilirsiniz.

Dr. Öğr. Üyesi Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Çorba kış aylarının vazgeçilmezi. Karnabahar çorbası 2 yaş sonrası çocuklar için içerik olarak uygun besleyici bir tarif. 2 yaş sonrası dememizin sebebi içinde karnabahar, pırasa, soğan, patates gibi son derece gaz yapıcı gıdalar bulunması. Bunlara sütü de eklediğimizde gaz problemi küçük çocukları rahatsız edebilir. Zaten şef de kişniş koyarak bu sıkıntıyı hafifletmeye çalışmış. Eğer sizin çocuğunuzda gaz problemi çok rahatsız edici boyutta yaşanmıyor ise öğlen yemeğinde 1 yaş üzerindeki çocuklara da içirebilirsiniz. Hareketli çocuklar gün içerisinde daha rahat gaz çıkarabilir ve bundan daha az rahatsız olurlar.

Karnabahar içeriğindeki fitokimyasallar nedeniyle kansere karşı koruyucu özellikleri olan bir gıdadır. Kalori açısından zengin olmayan bu sebze, besin değeri açısından oldukça zengindir.  Kış aylarında grip gibi enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlendirici birçok aktif madde içerir. Lif içeriği yüksek olduğundan kabızlık sorununda oldukça etkilidir. Bağırsakların çalışmasını ve idrar atımını sağlayarak vücudu toksik maddelerden arındırır. C vitamini bakımından zengin bir kış sebzesidir.

Karnabahar yemeğini sevmeyen daha büyük yaş, okul dönemi çocuklar ve yetişkinler için de harika bir çorba. Eğer kış aylarında sağlıklı kalmak istiyorsanız karnabahar gibi kış sebzelerini sofralarınızdan eksik etmemenizi öneririm.

İlginizi çekebilir: Havuç ve karnabahar püresi 6 ay ve sonrası bebekler için

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.