Ana Sayfa1 Yaş Üstü YemekKarabuğday unlu meyveli kurabiye 1 yaş ve sonrası

Karabuğday unlu meyveli kurabiye 1 yaş ve sonrası

-

Karabuğday unu ile yapılmış ve içinde sadece kullanılan meyvelerin şekeri olan bu kurabiyenin yanına bir bardak süt çok yakışacak. 1 yaş civarındaki çocuklar kurabiyeyi ıssırarak yiyemeyeceğinden süt ile ıslatılarak ara öğünde verilebilir. Tabi çocuğunuzun tarifteki herhangi bir içeriğe alerjisi yoksa.  Yanında ikram ettiğiniz süt hem protein ve kalsiyum olarak öğünü destekleyecek hem de içindeki şekerin kana karışma süresini uzatacaktır. Kurabiyede yulaf kepeği de kullanıldığından glütensiz değildir. Eğer glütensiz yapmak isterseniz yulaf kepeğini koymadan sadece karabuğday unu ile deneyebilirsiniz.

Karabuğday unlu meyveli kurabiye 1 yaş ve sonrası çocuk beslenmesi

Karabuğday unlu meyveli kurabiye

Malzemeler

1 adet yumurta
2 adet kuru erik
2 adet gün kurusu
1 avuç kuru üzüm
Tarçın
1/2 su bardağı karabuğday unu
1/2 su bardağı yulaf kepeği

Hazırlanışı

Kuru meyveler 15-20 dakika sıcak suda bekletilerek yumuşaması sağlanır. O esnada yumurta çırpılır içine un, yulaf kepeği ve tarçın ilave edilir.
Kuru meyveler sudan çıkarılarak kurulanır, küçük küçük kesilir ve hamuru karıştırılır. Top haline getirilir veya kalıp ile şekil verilerek fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine kaşığın arkası ile hafifçe bastırılarak yayvanlaştırılır.  170 c önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirilir.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Karabuğday glüten içermemesi nedeniyle özellikle  çölyak hastalarının tercih ettiği bir besindir. Çölyak hastaları haricinde bazı kişilerde görülen glüten intoleransı (duyarlılığı) ülkemizde oldukça yaygındır.  Karabuğday, lif oranı oldukça yüksek bir besindir. Bağırsakların çalışmasını kolaylaştırır ve bağırsak hareketlerini hızlandırır. Protein açısından zengin bir besindir. Protein vücut yapısında oldukça önemlidir. 100 gr karabuğday 11 gr protein içermektedir. Linoleik yağ asiti içerir. Glisemik indeksi beyaz una nazaran daha düşüktür. Bu yönüyle şeker hastaları için beyaz undan daha iyi bir alternatiftir. Yüksek miktarda “magnezyum” içermektedir. Kolin  içerir ve  karaciğer dostudur.

 

 

Tarif: Tuğba Esentepe