Ana SayfaAileKalp hastaları sıvı tüketimine dikkat etmeli!

Kalp hastaları sıvı tüketimine dikkat etmeli!

-

Sıcak havalarda insan vücudundaki sıvı kaybı da artıyor. Sıvı kaybının yarattığı tehlikeler ise göz ardı edilemeyecek kadar önemli olabiliyor. “Başta kalp rahatsızlığı olanlar ya da risk altında bulunanların yanı sıra hemen herkesin sıvı tüketim alışkanlıklarını gözden geçirmesi gerekiyor.” diyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, “Susuzluk hissetmeyi beklemeden günde 2 ila 2,5 litre su tüketilmeli. Zirâ, sıcak havada aşırı fiziksel aktivite yapılmasa bile vücudunuz sıvı ve tuz kaybı yaşıyor.”uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı sözlerine şöyle devam etti. “Kalp, tansiyon veya böbrek hastaları, sıvı ve tuz alımının yeterli olup olmadığını anlamak için, günlük vücut ağırlıklarını takip edebilirler. Bir diğer yol ise, idrar rengi takibi yapmak. İdrar renginin koyu sarı renkte oluşu, vücuttan fazla sıvı kaybı olduğunun ve yeterli sıvı alınmadığının işaretidir. Bu durumda sıvı alımını arttırmak gerekebilir.”

Alınan sıvının vücutta birikmesi kalp yetersizliğine neden olabilir

Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, sıvı alımına dikkat çekerken üzerinde hassasiyetle durmamız gereken bir durum daha olduğunu belirtti. “Alınan sıvının vücutta birikmesi sonucu kalp yetersizliği riski doğuyor. Böyle bir durumun yaşanması halinde tuz ve sıvı alımının azaltılması gerekir. Diğer taraftan kan basıncı kontrolleri de bazen yanıltıcı olabilir. Zira vücutta meydana gelen su ve tuz kaybında kan basıncı düşebilir. Ama hayati organlara kan yönlendirmek için damarlarda oluşturulan spazm ile tansiyon yüksek de ölçülebilir. Yine, kan basıncı yükselmesi de kalp yetersizliğine sokabilir.”

Sıvı ihtiyacınızı karşılamak için suyu tercih edin!

Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, içecek olarak suyu tercih etmek gerektiğini dile getirerek, “Meyve suyu, gazlı içecekler, çay, kahve ve alkollü içeceklerden olabildiğince uzak durmalıyız. Ayrıca, terleme nedeniyle vücutta tuz kaybı meydana geldiğinden, günde 1-2 bardak maden suyu içerek veya yemeklere az miktarda tuz ekleyerek bu kaybı en aza indirilmeli” dedi.

Zeytinyağlı ve salatalara ağırlık verilmeli

Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, beslenme düzeni ve tüketilen gıdalara da dikkat çeken Avcı, “Yağ ve şeker yönünden zengin içeriğe sahip yiyecek ve içecekler, hayati tehlikelere gebe. Bu tür besinlerden uzak durmak, özellikle kalp hastaları için çok önemli. Büyük ölçüde zeytinyağlı sebze yemekleri ve salatalar tercih edilmeli. Meyve tüketimi ölçülü yapılmalı; kavun, karpuz ve şeker oranı yüksek meyveler kontrollü tüketilmeli. Aksi takdirde kan şekerinin yükseleceği dikkate alınmalı.” dedi.