Ispanaklı muffin 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Ispanaklı muffin 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Ispanaklı muffin

Malzemeler

1 bağ ıspanak
3-4 çiçek karnabahar
2 adet yumurta
1,5 su bardağı mısır unu
1/2 paket kabartma tozu
1/2 paket labne peyniri yoksa süzme yoğurt
Arzuya göre 1 çorba kaşığı hardal eklenebilir.

Hazırlanışı

Karnabaharları tam yumuşamayacak şekilde diri olacak biçimde haşlıyoruz. Yıkanmış ıspanakları kaynar suya atıp çıkartıyoruz. Mutfak rotunda ıspanakları ve labne peynirini püre haline getiriyoruz. Ispanak püresinin içerisine mısır unu, yumurta ve baharatları ilave ediyoruz. Muffin kalıplarının içerisine ıspanaklı karışımdan yarısına kadar döküp içerisine dikine kestiğimiz ağaç şeklinde karnabaharları koyup üzerini örtecek kadar tekrar ıspanaklı karışımdan koyuyoruz. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika süre ile pişiriyoruz.

Not: Arzu edilirse fırına dayanaklı bir kapta da hazırlanarak bu biçimde servis de edilebilir.

Lezzet katması için tuz, karabiber ve pul biber kullanıyorum ama çocuk beslenmesinde yeri olmayan bu baharatları malzemeler içerisinde yazmadım. Siz arzu ederseniz kullanabilirsiniz az miktarda.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu: 

Çocukluğumuz, yediği ıspanak ile güç kazanan Temel Reis çizgi filmlerini izleyerek geçti. Şimdi büyüdük ve soruyoruz: “Temel Reis”in gücü ne kadar gerçek? Yanıt annelerimizi memnun edecek. Temel Reis’ in yediği anda güç kazanması kadar etken olmasa da uzun vadede genel sağlık ve demir depolarının desteklenmesi için ıspanak faydalıdır. İçeriğinde demir, vitaminler ve enzimler bulunur. A, C, E ve B grubu vitaminleri ile demir, magnezyum, fosfor ve iyot mineralleri ve protein açısından oldukça zengin bir besindir. Ispanak K, A, C, E ve B grubu vitaminleri ile, magnezyum, fosfor, iyot, folat, demir, kalsiyum, potasyum için de çok iyi bir kaynaktır. Öte yandan omega-3, niasin ve selenyum açısından da zengindir. İçeriğinde bulunan 13 farklı flavonoid sayesinde güçlü bir antioksidan olup kanserden korunmaya destek olarak sağlıklı nesiller için de değerlidir.

Karnabahara gelince. İyi bir C vitamini ve manganez kaynağıdır. Dolayısıyla iyi bir antioksidandır. Bunlar dışında, karnabahar beta karoten başta olmak üzere, birçok karotenoid içerir. Kısaca, düzenli karnabahar yemek, serbest radikallerin vücudunuza etkilerini azaltarak, çocuklarımızın gelecekteki hayatlarında kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur. Karnabahar içeriğinde yüksek oranda K vitamini ve Omega 3 yağ asitleri barındırır. Annelerin dikkatine: karnabaharı pişirirken etrafındaki yeşil yapraklardan da yararlanmayı unutmayın. Yemeğinize birkaç tane bu karnabahar yapraklarından koyarsanız bu bitkinin gücünden daha çok faydalanabilirsiniz.

 

Tarif: Tuğba Esentepe

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here