İncir tatlısı 2 yaş sonrası

İncir tatlısı 2 yaş sonrası
İncir tatlısı 2 yaş sonrası

İncir tatlısı 2 yaş sonrası

Mazlemeler

  • 10 adet kuru incir
  • 20 adet yarım ceviz içi
  • 2 çorba kaşığı çekirdeksiz kuru üzüm
  • 1 çay kaşığı (silme) toz tarçın
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı süt

Hazırlanışı

  • İncirleri ve kuru üzümleri bir kaseye koyun ve üzerini geçecek kadar kaynar su ilave ederek yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30 dakika civarı suda bekletin.
  • Kaseden çıkardığınız incirin sapını kesin ve içini çay kaşığı yardımıyla oyarak çıkartarak bir kaba koyun. İncir içlerine kuru üzümleri, ceviz içinin 10 tanesini ve tarçını ilave ederek hafif parçalanacak şekilde yaklaşık 10-15 saniye rondodan geçirin. 
  • Kuru incirlerin içine rondodan geçirdiğiniz karışımı doldurun. İncirleri yan yana bitişik olarak bir tencereye dizin. 
  • Tencereye yarım su bardağı süt, yarım su bardağı su koyarak 15-20 dakika tencerenin kapağını da kapatarak pişirin. suyunu çekip yanmaması için ara sıra kontrol etmeyi unutmayın.
  • Pişen incirleri kaşık yardımıyla tencereden alın ve bir tabağa koyun. Her birinin üzerini ayırdığınız 10 adet yarım ceviz içini kapak gibi kapatarak süsleyin. Hatta seviyorsanız ceviz yerine üzerine süt kaymağı da koyabilirsiniz. Süt kaymağını incir tatlınızı soğuk olarak servis ederken koyun. İsterseniz önce kaymak üzerine yarım ceviz içi de koyabilirsiniz. 

Not: Küçük çocuklar için büyük parça ceviz içi kullanmayın solunum yoluna kaçma tehlikesi var. Ayrıca tatlıyı ezerek yedirmek çiğnemesi açısından daha rahat olabilir. Çok küçük çocuklara içi yedirilebilir. 

Doç.Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Çocuklara tatlı yedirmek isterseniz incir tatlısı onlar için en güzel tatlılardan olabilir. İçerisinde ilave şeker olmayan bu tatlı tarifi kuru üzüm ve ceviz içi ile de zenginleştirilmiş. İncir ülkemizde bolca yetişen ve çok değerli gıdalardan biridir. Özellikle kabızlık sorunları olanların incir, kayısı gibi besinler yemesi bağırsak hareketlerini hızlandırır. 

İncir ağacı, Türkiye’nin ılıman bölgelerine özgü olmakla birlikte Akdeniz ülkelerinde de görülen bir ağaçtır. Kuru incir, kalsiyum , bakır, potasyum, manganez, demir , selenyum ve çinko gibi mineraller içerir. Kırmızı kan hücrelerinin üretimi için vücudumuza gereken demir ve bakır içerir. Ayrıca iyi bir antioksidandır.

Çocuklar için ağustos, eylül aylarında bolca bulunan taze incir güzel bir vitamin, mineral deposudur. Eğer bahçenizdeki ağaçtan incir toplayacaksanız dikkatli olmanızda fayda var zira incir beyaz bir sıvı üretir. Bu lateks alerjisi olanlarda ciddi alerjik reaksiyona sebep olabilir. Ağacın yaprakları ve süt görünümlü bu sıvı ciltte tahrişe ve alerjiye yol açabileceğinden hemen suyla yıkamak gerekir. Daha yoğun alerji durumu olanlarda bir alerji ilacı içilmesi ya da sağlık kurumuna başvurmak gerekebilir. İncirin meyvesi de alerji yapabilir. Olası bir kaşıntı, solunum zorluğu, kızarıklık, kusma gibi durumlarda sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekir.  

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.