Ana Sayfa1 Yaş Üstü Yemekİç baklalı enginar çorbası 1 yaş sonrası çocuklar için

İç baklalı enginar çorbası 1 yaş sonrası çocuklar için

-

İç baklalı enginar çorbası

Malzemeler

2 adet enginar (küp doğranmış)
1 çay bardağı ayıklanmış taze iç bakla
1 küçük havuç (küp doğranmış)
1 küçük kuru soğan (yemeklik doğranmış)
1/2 demet dereotu (ince doğranmış)
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı ucu ile az miktardda tuz

Hazırlanışı

Tencereye yağ koyulur ve ince doğranmış kuru soğan ilave edilir. Soğan, yakmadan pişirilir. Enginar, taze iç bakla, havuç eklenir. 1-2 dakika daha karıştırılır. Son olarak 2,5 su bardağı su ve bir tutam tuz ilave edilir. Sebzeler iyice pişinceye kadar orta ateşte pişirmeye devam edilir. Süt ilave edilerek çorba istenilen kıvama getirilir.

Not: Çocuğunuz 1-2 yaşlarında ise ve süt, gaz yapıyor veya bir şekilde dokunuyor ise çorbayı sütsüz yapıp daha sonra yedirirken yoğurt ile karıştırarak verebilirsiniz. 1-2 yaş çocuklara çorbayı çatal ile ezdikten veya kısa bir süre blender ile taneleri ezdikten sonra vermeniz gerekir.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Bakla, içinde bol miktarda bitkisel protein ve karbonhidrat içerir. Ayrıca demir, potasyum, magnezyum ve kalsiyum mineralleri açısından da zengindir. Pek çok vitamin de barındıran bakla ve enginarın birlikteliğinden son derece lezzetli ve sağlıklı bir çorba tarifi oluşmuş.

Aman dikkat! Akdeniz ülkelerinde daha sık rastlanan ve  hayati önem taşıyan glikoz 6 fosfat dehidrogenaz isimli enzimin eksik olması veya yeterince aktif olamaması, kandaki alyuvarların yıkımıyla sonuçlanan hemolitik anemiye, yani ağır kansızlığa neden olur. Bu hastalıkta hasta kişi bakla ve benzeri bir oksitleyici maddeyi vücuduna aldıktan 48-96 saat sonra hemoliz (alyuvarların yıkımı) ortaya çıkabilir. Baklanın yol açtığı bu ağır hemolitik anemi “favizm” adını alır ve ülkemizde özellikle ilkbahar aylarında sık görülür. Favizm adı favadan gelmektedir. 1 yaş altı çocuklara bakla ile yapılmış yemekler yedirmeyin.